El este primul profesor din Europa, ce suferă de sindromul Down

Spaniolul Pablo Pineda este primul om din Europa ce suferă de sindromul Down şi care a făcut studii superioare de pedagog. Într-un interviu acordat publicaţiei Die Welt, Pablo vorbeşte despre viața sa, despre studii, despre handicapul său. Recent, Pablo a participat la festivalul de film din Malaga, acolo unde a fost prezentat filmul „Yo también”, în traducere din spaniolă – ,,şi eu”, în care a jucat în rolul principal.

separator

4cc1e1d91292

,,Când aveam 7 ani, învăţătorul meu mi-a explicat despre boala de care sufăr. La vârsta aceea nu am înțeles nimic. L-am întrebat doar atât: „Eu sunt prost?” El a răspuns: „Nu”. „Pot să merg la școală cu prietenii mei?” El a spus. „Nici o problemă”, mărturiseşte Pablo Pineda.

În Spania, 85% dintre copiii cu sindromul Down merg la școală obișnuită. În trecut era altfel. Datorită reformelor implimentate, Pablo a fost primul elev cu sindromul Down, care a putut merge la o școală normală.

,,Şcoala a fost o perioadă frumoasă, o experiență dură, interesantă. A fost deosebit de greu când am devenit adolescent. Uneori nu puteam exista în corpul meu”, îşi aminteşte Pablo, care la început vroia să devină avocat, apoi jurnalist.

Profesorul, mentorul său, l-a sfătuit însă să devină profesor.

,,Nu regret alegerea pe care am făcut-o. Lucrez cu elevii cu mare drag şi sunt foarte solicitat. Muncesc 6-7 ore pe zi. Lucrez mereu cu muzică”.
Să fii primul absolvent universitar cu sindromul Down în Europa este o mare responsabilitate. Sunt mulţi părinţi care au copii ce suferă de sindromul Down. Ei doresc ca cineva să le spună: „Copilul tău este capabil.”

După ce va susţine un examen, Pablo speră să obţină un post în Malaga, în domeniul educaţiei, consilierii profesionale sau consultant.

Pablo a fost întrebat care este atitudinea societăţii în raport cu persoanele afectate de sindromul Down:

,,Marele dezavantaj este că societatea categoriseşte oamenii sub diferite etichete: ,,homosexuali”, „imigranți” și chiar „femei”. Există stereotipuri, prejudecăți, societatea izolează, te etichetează din start ca ,,invalid’’.

Ce părere are Pablo despre avortarea fetuşilor dignosticaţi în termenul precoce de sarcină cu sindromul Down, procedură aprobată în unele ţări:

,,Sunt împotrivă. Dar nu din consideraţii morale, ci experimentale. Este o experiență dură pentru părinţii care cresc un asemenea copil, dar extrem de provocatoare. Părinții acestor copii se schimbă, devin mult mai buni, mai toleranţi şi mai solidari cu cei din jur. Aceasta este o șansă, care trebuie folosită. Dacă toţi vom fi la fel, vom sărăci. Dorința de omogenizare socială este o boală a societății”.
 ,,În anii de după război, susţineau că persoanele cu sindromul Down nu trăiesc mai mult de 30 de ani. Însă, lucrurile se schimbă, noi avansăm în vărstă. Astăzi, mulți tineri cu sindromul Down sunt obezi. Personal, am mers la antrenamente, am respectat şi o dietă şi am scăzut în greutate 18 kg. Din fericire, am crescut într-o familie cultă, cu o bibliotecă bogată, care mi-a stârnit mereu curiozitatea”.

Ce este important în educarea copiilor cu sindrom Down?

,,Copilul cu sindromul Down trebuie crescut ca şi un ,,copil”, nu ca o „persoană cu handicap”: el are nevoie de şcoală, instruire. Părinții ar trebui să comunice mult cu el, întrucât tăcerea este cel mai mare duşman al copiilor cu sindromul Down. Aceşti copii nu ar trebui să fie complexati. Părinții ar trebui să fie întotdeauna lângă ei, trebuie să demonstreze că este copilul lor.”
Copiii cu sindromul Down nu trebuie dădăciţi prea mult: ei trebuie să fie stimulaţi fizic şi moral, însă să înveţe să devină persoane independente”.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Dorin Gorgan are o tumoare la măduva spinării și luptă pentru viață. Îl poți ajuta și tu!
Articolul anterior
Kătălina Rusu și-a arătat mama. Zici că sunt de-o vârstă!
Articolul următor