Băiatul, din Malaezia, a suportat săptămâna trecută, la vârsta de 15 ani, o intervenţie de eliminare a fratelui său geamăn din abdomen, relatează agenția malaeziană de știri Bernama, citată de BBC News.
Copilul ar fi trăit cu embrionul fratelui său geamăn în abdomen toată viaţa sa. Recent însă a mers la spital pentru că avea dureri la burtă. Mama băiatului a dezvăluit jurnaliştilor că fătul extras din abdomenul băiatului ,,era format, cu organe, picioare, mâini și organe genitale”.
Cazul, cunoscut şi sub denumirea ştiinţifică medicală de „fetus in fetu”, ar fi primul de acest gen raportat în Malaezia.
Dr. S. Raman, specialist în obstetrica şi ginecologie de la Spitalul Pantai din capitala Kuala Lumpur, a declarat pentru BBC că fenomenul fetus in fetu se întâmplă atunci când ,,corpul unui embrion geamăn este ,,absorbit” de către organismul celuilalt, uneori numit şi ,,geamăn parazit”.
,,Există cazuri când fătul se ataşează la exteriorul fratelui său geamăn, ori în interiorul organismului acestuia. Au existat, de asemenea, cazuri când doi dintre gemeni au fost găsiţi în interiorul abdomenului celui de-al treilea, în cazul unei sarcini de tripleţi. Nu se cunosc cauzele exacte care declanşează în stadii incipiente de dezvoltare fenomenul prin care un făt se ,,înfășoară” în jurul celuilalt. Astfel de gemeni mor, de obicei, înainte de naștere’’, spune doctorul.
Anomalia fetus in fetu ar avea o incidenţă de 1 la 500.000 de născuți vii. Un alt caz în lume a fost raportat la un bărbat în vârstă de 36 de ani, din India, a cărui tumoare crescuse atât de mare încât avea dificultăți de respirație.
Dr. Raman a mai spus pentru agenţia BBC că în zonele în care accesul la serviciile medicale este limitat, este posibil ca cineva să nu știe că are în organismul său un fetus și să trăiască cu el toată viața, dar că anomalia se depistează uşor la un examen ecografic sau o tomografie computerizată și au existat cazuri când copii mai mici de trei luni au fost operaţi pentru ,,fetus in fetu’’.