Uimitor! Această plantă distruge cea mai rezistentă bacterie din lume

Levănțică este o plantă folosită în special în fabricarea uleiurilor esențiale, datorită aromei sale deosebite. Însă, această plantă are și alte proprietăți uimitoare: printre altele, levănțică poate combate infecțiile cu stafilococi rezistenți la medicamente (MRSA) și infecțiile micotice.

separator

Află că proprietățile terapeutice ale lavandei nu se opresc aici. Această minune a naturii poate ajuta în multe alte afecțiuni, cum ar fi:

-Tratarea infecțiilor rezistente la medicamente
-Tratarea infecțiilor micotice
-Ameliorarea durerii
-Tratarea insomniei
-Tonic pentru nervi: ameliorează migrenele, epuizarea nervoasă, anxietatea și depresia
-Probleme respiratorii: astm, bronșită, congestia sinusurilor, laringita, tonsilita și alte probleme respiratorii.
-Dereglarea circulației sanguine
-Îmbunătățește digestia: ameliorează colicile, stările de vomă și flatulență.
-Întărește sistemul imunitar
-Alungă țânțarii și moliile
-Calmează stările de agitație nervoasă
-Alopecia Areata (o boală autoimună care duce la pierderea părului în smocuri)
-Ciuperci ale unghiilor

Uleiul de lavandă

În cosmetologie, folosirea uleiului de levănțică revitalizează, reîmprospătează și previne acneea, mulțumită proprietăților antiseptice ce reglează nivelul de sebum, hrănește și calmează pielea după arsuri solare, oferindu-i pielii o senzație răcoritoare.

Cum se prepară tinctura de levănțică?

Ingrediente: 50 g plantă mărunțită, 250 ml alcool alimentar de minim 70 de grade. Foarte bună este și vodka. Se amestecă cele două ingrediente într-un vas de ceramică sau sticlă închisă la culoare.

Amestecul se păstrează în loc întunecat între 15 și 30 de zile, timp în care se agită regulat. Lichidul se strecoară apoi printr-un tifon – presați bine planta pentru a vă asigura că toate uleiurile esențiale ajung unde trebuie și îl depozitați în sticluțe bine închise. Tinctura poate fi utilizată timp de 5 ani.

sursa:ganduridinierusalim.com

O infecție cu o mortalitate de 30% se răspândește mai repede ca niciodată. Nimeni nu înțelege explozia de cazuri

Experții avertizează că o infecție bacteriană rară, dar periculoasă, se răspândește într-un ritm record, iar oficialii se străduiesc să identifice cauza.

Se preconizează că numărul de cazuri din 2024 va depăși  numărul record de anul trecut, în timp ce crește îngrijorarea că cea mai dură și potențial mortală formă a bolii streptococice de grup A – sindromul de șoc toxic streptococic (STSS) – va continua să se răspândească, după ce prezența unor tulpini extrem de virulente și infecțioase a fost confirmată în Japonia, scrie The Guardian citat de stirileprotv.ro.

„Există încă mulți factori necunoscuți în ceea ce privește mecanismele care stau la baza formelor fulminante (severe și bruște) de streptococ și nu suntem în stadiul în care să le putem explica”, a declarat Institutul Național de Boli Infecțioase (NIID).

Cifrele provizorii publicate de NIID au înregistrat 941 de cazuri de STSS anul trecut. În primele două luni ale anului 2024, au fost deja înregistrate 378 de cazuri, infecțiile fiind identificate în toate cele 47 de prefecturi din Japonia, cu excepția a două.

Ce simptome prezintă bolnavii

În timp ce persoanele în vârstă sunt considerate mai expuse, tulpina de grup A duce la mai multe decese în rândul pacienților sub 50 de ani, potrivit NIID. Dintre cele 65 de persoane sub 50 de ani care au fost diagnosticate cu STSS între iulie și decembrie în 2023, aproximativ o treime, adică 21, au murit, a relatat ziarul Asahi Shimbun.

Cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de o bacterie numită streptococcus pyogenes. Cunoscută mai frecvent sub numele de streptococ A – aceasta poate provoca dureri de gât, mai ales la copii, și o mulțime de oameni o au fără să știe și nu se îmbolnăvesc.

Însă bacteria extrem de contagioasă care provoacă infecția poate, în unele cazuri, să provoace boli grave, complicații de sănătate și chiar moartea, în special la adulții de peste 30 de ani. Aproximativ 30% din cazurile de STSS sunt fatale.

Persoanele în vârstă pot prezenta simptome asemănătoare răcelii, dar, în cazuri rare, simptomele se pot agrava și pot include angină streptococică, amigdalită, pneumonie și meningită. În cele mai grave cazuri, poate duce la insuficiență și necroză de organe.

Ridicarea restricțiilor impuse de pandemie, o posibilă cauză

Unii experți cred că creșterea rapidă a numărului de cazuri de anul trecut a fost legată de ridicarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus.

În mai 2023, guvernul a retrogradat statutul Covid-19 de la clasa a doua – care include tuberculoza și Sars – la clasa a cincea, plasându-l pe picior de egalitate juridică cu gripa sezonieră. Schimbarea a însemnat că autoritățile locale nu mai puteau să ordone persoanelor infectate să stea departe de locul de muncă sau să recomande spitalizarea.

De asemenea, această măsură a determinat oamenii să își reducă măsurile de precauție, într-o țară în care purtarea măștilor și igienizarea mâinilor au fost considerate drept factori care au menținut decesele cauzate de Covid-19 la un nivel relativ scăzut.

Aproximativ 73.000 de decese cauzate de Covid-19 au fost înregistrate, comparativ cu peste 220.000 în Marea Britanie, care are o populație puțin peste jumătate din cea a Japoniei.

Ken Kikuchi, profesor de boli infecțioase la Universitatea de Medicină a Femeilor din Tokyo, spune că este „foarte îngrijorat” de creșterea dramatică din acest an a numărului de pacienți cu infecții streptococice invazive grave.

El crede că reclasificarea Covid-19 a fost cel mai important factor care a stat la baza creșterii numărului de infecții cu streptococcus pyogenes. Acesta, a adăugat el, a determinat mai multe persoane să renunțe la măsurile de bază de prevenire a infecțiilor, cum ar fi dezinfectarea regulată a mâinilor.

„În opinia mea, peste 50% dintre japonezi au fost infectați cu Sars-CoV-2 [virusul care provoacă Covid-19]”, spune Kikuchi pentru The Guardian. „Starea imunologică a oamenilor după ce se recuperează de Covid-19 ar putea modifica susceptibilitatea lor la unele microorganisme. Trebuie să clarificăm ciclul de infecție al bolilor severe invazive cu streptococi pyogenes și să le ținem sub control imediat”.

Infecțiile streptococice, precum cele de Covid-19, se răspândesc prin picături și contact fizic. Bacteria poate infecta pacienții și prin intermediul rănilor de pe mâini și picioare.

Infecțiile cu streptococul A sunt tratate cu antibiotice, dar pacienții cu boala streptococică de grup A invazivă mai severă vor avea probabil nevoie de o combinație de antibiotice și alte medicamente, precum și de asistență medicală intensivă.

Ministerul japonez al Sănătății recomandă ca oamenii să ia aceleași măsuri de precauție de bază în materie de igienă împotriva streptococului A care au devenit parte din viața de zi cu zi în timpul pandemiei de coronavirus.

„Vrem ca oamenii să ia măsuri preventive, cum ar fi păstrarea degetelor și a mâinilor curate și respectarea etichetei tusei”, a declarat ministrul sănătății, Keizo Takemi, reporterilor la începutul acestui an, potrivit Japan Times.

Peste 9 mii de moldoveni au fost beneficiat de operați de cataractă anul trecut

Mai mult de nouă mii de persoane au beneficiat în anul 2023 de operaţii de cataractă efectuate de instituțiile medicale contractate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Numărul acestor intervenții este cu peste două mii mai mare în comparaţie cu 2022, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNAM, pentru operațiile respective, din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală au fost alocate aproape 122 de milioane de lei, cu 30 de milioane mai mult faţă de anul precedent. Costul mediu al unui caz tratat depăşeşte 13 mii de lei. Acești bani acoperă cheltuielile pentru operație, tratament, investigații, consultații, medicamente, cazare și alimentație în spital.

În anul curent, pentru efectuarea operaţiilor de cataractă au fost planificați peste 141 de milioane de lei. De astfel de intervenţii beneficiază toate persoanele asigurate care au indicaţii medicale şi se află pe lista de aşteptare. În perioada 2022-2023, timpul de așteptare pentru aceste operații s-a redus la un an.

Cancerul poate fi detectat după miros, ne spun medicii

Mirosul corpului poate fi un indicator folositor în depistarea anumitor tipuri de boli. Chiar și cancerul poat fi detectat după miros, spune un medic, și asta deoarece unele maladii determină organismul să producă substanțe specifice.

separator

Dermatologul rus Irina Skorogudaeva a explicat cum pot fi recunoscute bolile periculoase, precum cancerul, diabetul și bolile renale, după miros. Transpirația care miroase neobișnuit vorbește despre procesele distructive din organism, spune medicul.

De exemplu, în bolile oncologice, corpul emană un miros specific de ,,carne alterată”. În plus, temperatura corpului crește și apare transpirația accentuată ca mecanism de termoreglare.

Specialistul a explicat că acest lucru se datorează faptului că se produce „factorul de necroză tumorală”, cu ajutorul căruia organismul luptă împotriva creșterii maligne.

Medicul a mai menționat că, în caz de diabet, o persoană miroase a ,,mere putrezite și a acetonă”. Când insulina este insuficientă, glucoza nu intră în celule. Prin urmare, începe procesul de producere a energiei din grăsimi. Astfel se formează corpuri cetonice, care sunt transformate în acetonă.

Medicul a adăugat că în boli de ficat și rinichi – transpirația pacientului capătă miros de amoniac.



Anunț! Agenția Servicii Publice va activa în regim normal, fără vacanță
Articolul anterior
Doi soți tineri și-au pierdut viața în accidentul de la Ștefan Vodă. Micuțul lor de 4 anișori, a rămas orfan
Articolul următor