11 parfumuri care au rezistat în timp! Vezi care sunt acestea

Aceste arome au rezistat timpului și au devenit puncte de reper în istorie și acum sunt descrise drept nemuritoarele clasice. Acestea nu și-au pierdut eleganța și rafinamentul în timp, iar o dată ce intră în viața ta, devin o aromă ce este transmisă din generație în generație. Cum a spus de altfel și Coco Chanel: „Parfumul perfect este parfumul nemuritor”.

separator

Mai jos, găsești lista celor 11 parfumuri care, chiar dacă sunt costisitoare, dau o notă de excentricitate și nemurire frumuseții noastre:

  • „Calèche” by Hermès 

Înca de la debutul său din anul 1961, acest parfum a devenit favorit datorită aromelor sale florale și lemnoase. Casa Hermès nu a fost niciodată în rând cu tendințele, ci mai degrabă a îmbrățișat clasicul, parfumul Calèche fiind cea mai vie dovadă de nemurire a clasicului. În 1992 parfumul a fost remodelat, iar acum aroma sa începe cu note de cimbru, apoi se simt notele picante florale amestecat cu miros de piele, mosc, nuci și lemn.

  • „Pomegranate Noir” by Jo Malone

Secretul acestui parfum constă în combinațiile neobișnuite de arome: căpșuni, prune, piper roz, rodii, paciuli, tămâie, lemn aromat. Jo Malone și-a vândut ideea lui Estée Lauder în anul 1999 și de atunci parfumul ei a devenit unul clasic, un parfum echilibrat și bine definit, dar foarte diferit de celelalte și picant.

  • „Shalimar” by Guerlain

Shalimar înseamnă templul dragostei în sanscrita, iar casa Guerlain descrie acest parfum ca o sumă a calităților dragostei: erotic, senzual și fascinant. Este un parfum născut în 1921, foarte feminin care a jucat chiar roluri importante in filme hollywoodiene, chiar din 1971, când este purtat de Jacqueline Bisset în „The Mephisto Walz”. Notele cheie sunt reprezentate de arome de lămâie și bergamotă, iasomie și infuzii de vanilie, distingându-se într-un parfum puternic, destinat ocaziilor speciale.

  • „Opium” by Yves Saint Laurent

Nașterea acestui parfum s-a celebrat în 1977 în renumitul Studio 54 din Manhattan, New York. Cu un asemenea debut, nimeni nu își punea problema că acest parfum să nu devină foarte repede o vedetă. Conceputul YSL de feminitate este concentrat într-o aromă opulentă ce amestecă accente de infuzii ierbale cu accente mai dulci precum mandarina, iasomia și vanilia. Din nou, un parfum puternic care are nevoie de o persoană la fel de puternică.

  • „No. 1” by Clive Christian

Când Clive a cumpărat parfumeria „The Crown Perfumery”, a decis să păstreze notele elegante și roiale ale numelui, eliberând pe piață un parfum exotic, de cea mai înaltă calitate, cu arome orientale de nucșoară și cimbru. Parfumul este disponibil într-o sticluță de cristal handmade ornată cu un diamant.

  • „Joy” by Jean Patou

Designerul Henri Alméras a creat acest parfum în timpul crizei economice din mijlocul secolului 20, în mare parte pentru că majoritatea clienților nu își mai permiteau parfumurile haute couture. Însă nu a ajutat la nimic, ținând cont că 28 duzini de trandafiri bulgărești și 10.600 de flori de iasomie sunt folosite pentru a produce 20 ml de parfum. Parfumul a devenit cel mai scump parfum din anul 1949, iar în 2000 a fost numit parfumul secolului la Premiile FiFi.

  • „Miss Dior” by Dior

Fiecare picătură din acest parfum îți oferă o impresie fascinantă că ai îmbrăcat cea mai interesantă rochie haute couture – ceva croit perfect și exclusivist. Nici nu ne așteptam la altceva de la casa Dior. Parfumul combină note de salvie și gardenie, cu note florale de trandafiri și iasomie, și cu note compleze de paciuli. În anul 2005 i s-au adăugat și note de cireșe și caramel, făcându-l mai accesibil decât originalul.

  • Pour Femme” by Bvlgari

Cărei femei nu-i place să se simtă dorită? Cu acest parfum cu siguranță asta se va întâmpla, fiind accesoriul perfect pentru acest scop. Parfumul îmbracă femeia în arome mătăsoase unice, dar nu copleșitoare, un ansamblu de flori de portocal, bergamotă, lemn de trandafir și ylang-ylang, complimentate de o notă subtilă de mimoză. În final, irisul florentin, vetiverul și moscul oferă o aromă caldă a unui parfum nemuritor.

  • „Fleurissimo” by Creed

Aroma acestui parfum face orice femeie să se simtă o prințesă. Nu e de mirare că a fost un cadou al prințului Rainier de Monaco pentru frumoasa actriță Grace Kelly, când s-au căsătorit în 1972. Trei ingrediente prețioase – trandafirii de Bulgaria, irișii florentini și tuberozele – fac din acest parfum ceva impresionant, rafinat și o aromă prefectă pentru zilele călduroase de vară.

  • „L´Interdit” by Givenchy

Hubert de Givenchy a creat „L’Interdit” pentru cea mai feminină și mai delicată muza a sa, Audrey Hepburn. Acesteia i-a placut atât de mult încât a refuzat să fie scos pe piață, de unde și numele parfumului care se traduce prin „interzis”. Ca și muza sa, parfumul este elegant și delicat, cizelat cu note pardoxale foarte jucăușe: pere, căpșuni, cuișoare, santal, tămaie. În anul 1957, abia iese pe piață și devine unul dintre cele mai dorite parfumuri.

  • „No. 5” by Chanel

Bineînțeles că din aceasta lista nu putea să lipsească parfumul ce atinge superlativul clasicului, parfum ce și-a păstrat locul fruntaș în topul celor mai vândute parfumuri încă din 1921. Gabrielle Chanel a dat naștere unui parfum extrem de feminin ce cuprinde note de ylang-ylang, iasomie și trandafiri de mai, vetiver și santal. Alături de sticluța revoluționară la vremea ei – simplă și geometrica, aroma puternica a parfumului distinge cel mai faimos și mai excentric parfum al prezentului.

Ai grijă de tine și de frumusețea ta!!!

Raportul de azi, 1 ianuarie, al Celulei de criză de la Guvern

Guvernul informează că, potrivit rapoartelor Celulei de Criză, pentru data de 30 decembrie și 31 decembrie 2024, consumul de energie electrică în Republica Moldova a fost acoperit pe deplin, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate.

Pentru ziua de 31 decembrie, consumul a fost acoperit din următoarele surse:

  • MGRES/Centrala de la Cuciurgan – 31%
  • SA „Termoelectrica” – 25,95%
  • SA „CET-Nord”– 4,29%
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 0,76%
  • Energie regenerabilă – 6,85%
  • Import al energiei electrice (RO/UA) – 31,1%

Potrivit informațiilor SA „Energocom”, consumul va fi acoperit pe deplin și pentru ziua de astăzi, 1 ianuarie.

Până la 31 decembrie 2024, MGRES a livrat peste 50% din necesarul de energie electrică al malului drept, ceea ce permitea acoperirea deplină a consumului de energiei electrică. Ca urmare a încetării livrărilor de gaze rusești, deficitul la nivel de sistem electroenergetic va fi de circa 600 MW pentru malul drept.

Acoperirea volumului necesar se va face, în special, prin procurări de pe bursa de energie electrică din România administrată de către SA „OPCOM” sau în baza contractelor în vigoare dintre SA „Energocom” cu producătorii și furnizorii de energie electrică din regiune.

În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, nu au fost raportate incidente. Presiunile în segmentele sistemului de transport, gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz”, sunt în limitele parametrilor funcționali. 

În cazul energiei termice, la SA „CET-Nord” și „Termoelectrica” nu au fost înregistrate avarii sau incidente, iar instalațiile de generare funcționează în regim normal, conform graficului prestabilit. În prezent, consumul zilnic de gaze naturale este de circa 260 mii metri cubi pe zi la SA „CET-Nord” și de 1,88 milioane de metri cubi pe zi la SA „Termoelectrica”.

În regiunea transnistreană și Zona de Securitate, astăzi, 1 ianuarie 2025, întreprinderile de profil din regiunea transnistreană au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde către mai multe localități, în mare parte în clădirile din sectorul privat care dispun de surse alternative de încălzire. De către „Tiraspoltransgaz” au fost deconectate și consumatorii casnici din localitățile controlate de autoritățile constituționale Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fîrlădeni.

Anterior, la 28 decembrie 2024, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Bender. 

Autoritățile de la Chișinău sunt în căutare de soluții pentru conectarea acestor instituții ale statului la resurse energetice alternative.

Compania rusă „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz” începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 08:00 (ora Moscovei). În legătură cu potențiala criză umanitară în regiunea transnistreană din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.

Nodul rutier din preajma satului Sagaidacul Nou este deschis pentru circulație

Nodul rutier, inclusiv pasajul de pe drumul public M3 Chișinău-Giurgiulești, în apropiere de satul Sagaidacul Nou, raionul Cimișlia, au fost deschise, astăzi, circulației. După 30 de ani de la sistarea lucrărilor, podul este complet funcțional și asigură conectivitatea locuitorilor din regiunea de sud cu centrul Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Aflat la fața locului, vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că reabilitarea podului consolidează infrastructura rutieră în sudul țării și va îmbunătăți condițiile de trafic pentru toți cei care circulă pe drumul M3, spre Comrat și Giurgiulești, până la frontiera cu România. Nodul rutier asigură accesul către localitățile Sagaidacul Nou, Satul Nou și Mihailovca, „iar aceasta înseamnă mobilitate și conectivitate regională îmbunătățite semnificativ”, a adăugat vicepremierul.

Podul are o lungime de 42,15 m și două deschideri a câte 21 de metri fiecare. Lățimea totală a pasajului este de 29 de metri și include 4 benzi de circulație, o zonă mediană și două trotuare a câte 1,5 metri fiecare.

Pentru realizarea proiectului au fost efectuate lucrări de reparație a îmbrăcămintei rutiere pe drumul de acces la pod și pe bretelele 1 și 2, și au fost construite șanțuri de evacuare a apelor. De asemenea, au fost montate borduri, parapet de siguranță și indicatoare pentru circulația rutieră, și construite accese din pavaj în curți, dar și pentru tehnica agricolă.

Costul lucrărilor este de peste 59 de milioane de lei, bani alocați din Fondul Rutier al Republicii Moldova.

Autoritățile vin cu recomandări despre cum să ne pregătim pentru deconectările de curent

Ministerul Afacerilor Interne recomandă cetățenilor să se asigure din timp cu surse de iluminat de rezervă, precum lanterne funcționale, baterii suplimentare sau lămpi care funcționează cu baterii reîncărcabile, în contextul riscurilor de deconectări, transmite IPN.

Într-un răspuns la o solicitare de presă a IPN, MAI sugerează, de asemenea, utilizarea lămpilor LED portabile ori solare, și avertizează asupra necesității supravegherii focului deschis sau a lumânărilor, pentru a preveni incendiile.

Autoritățile recomandă persoanelor juridice eficientizarea consumului de energie electrică: să reducă iluminatul interior al clădirilor publice și comerciale cu cel puțin 30%, deconectarea vitrinelor și iluminatului decorativ, precum și limitarea funcționării scărilor rulante în anumite intervale orare. În plus, întreprinderile cu procese energetice mari vor trebui să reconfigureze programul de lucru, pentru a minimiza consumul de energie în orele de vârf.

MAI încurajează cetățenii să se informeze din surse oficiale despre orice deconectare programată sau neplanificată. Autoritățile vor transmite informații prin paginile oficiale ale instituțiilor publice, dar și la radio, în cazul în care accesul la internet sau rețele de socializare este limitat.

De asemenea, toate serviciile de intervenție sunt gata să răspundă rapid la situațiile de urgență în caz de deconectare a energie electrice, iar subdiviziunile MAI sunt antrenate să lucreze în regim continuu 24/7.

Potrivit MAI, autoritățile au asigurat un regim stabil de alimentare cu energie electrică, prin importuri suplimentare din ENTSO-E, cu o capacitate minimă garantată de 315 MW la granița cu România. În funcție de ora zilei, Moldova poate importa între 20 MW și 115 MW suplimentar, utilizând capacitatea de transport nefolosită de la alte hotare cu ENTSO-E.

De asemenea, Guvernul a aprobat un plan de măsuri pentru sezonul de încălzire 2024-2025, care include scenarii pentru furnizarea de energie electrică și gaz natural, precum și soluții alternative pentru alimentarea instituțiilor și populației în caz de deconectări.

Consumul de iaurt sporește imunitatea și previne acumularea kilogramelor în plus
Articolul anterior
Un tânăr din raionul Drochia a murit într-un tragic accident în Franța
Articolul următor