Sfaturi pentru alegerea corectă a încalţămintei la copil

Atunci când alegi încălţămintea copilului ţine cont de câteva sfaturi utile în acest sens, întrucât este foarte important ca micuţul tău să se simtă confortabil în noua lui încălţăminte, iar aceasta să nu deformeze în niciun caz degetele şi oasele plantei.

separator
Aapr

Un studiu efectuat în Germania a constatat că cei mai mulţi copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani aveau încălţămintea aleasă greşit şi riscau deformarea oaselor. ,,Cu cât sunt mai scurţi pantofii, cu atât mai mare este unghiul de deformare al degetelor’’, spune dr. Wieland Kinz.

Deci, ce tebuie să cunoşti ca să nu dai greş atunci când cumperi papuci copilului:

Încălţămintea trebuie să fie cu 1-1,3 cm mai mare decât lungimea tălpii copilului

Este bine să compari amprenta lăbii piciorului desenată pe un carton cu interiorul pantofului. La aceasta se adaugă 12-13 mm pentru degetul cel mai lung. Diferenţa este necesară, întrucât în timpul mersului talpa flexibilă a copilului se lungeşte. În plus, piciorul are nevoie de spaţiu ca să crească. Prin urmare, ar trebui să existe un loc gol de lăţimea degetului mic al adultului între vărful pantofului şi vârful degetului mare sau – între marginea din spate a pantofului şi călcâi, în cazul în care degetele piciorului ating vârful papucului. Dacă reușeşti să strecori un deget între călcâiul copilului și spatele pantofului – e perfect.

RYS1_GB670px-Buy-Shoes-for-Children-Step-5

Verifică cu ambele mâini

Copii pot retrage degetele atunci când simt presiunea, de aceea este bine să foloseşti ambele mâini: cu una simte dacă degetele sunt întinse, iar cu alta – verifică vârful pantofiorului.

masura-pantofi-bebe

Verifică lungimea tălpilor periodic

La copiii între 3 şi 6 ani picioarele cresc în medie cu 1mm pe lună, la cei între 1 şi 3 ani – câte 1,5 mm pe lună. În cazul copilului de 4 ani verifică lungimea tălpilor la fiecare 4-5 luni, în cazul celor de 6-10 ani –  picioarele cresc în medie cu 0,8 mm pe lună.

Încălţămintea nu trebuie să fie nici strâmtă, nici largă

Piciorul trebuie să posede libertate de mişcare. Încălţămintea pentru copiii trebuie să aibă partea din faţă lată, de formă cvadrangulară. Este preferabil să probezi papucii în prima jumătate a zilei, întrucât seara – picioruşele copilului pot fi mai pline.

shoes

Încălţămintea pentru copii trebuie să aibă talpa flexibilă, în niciun caz rigidă

Talpa nu ar trebui să încurce mişcărilor la nivelul gleznei, articulaţia de jos a piciorului. Copilul trebuie să poata flecta laba piciorului când merge, ca să nu păşească ca un roboţel cu talpa rigidă. Lasă glezna liberă, ca să-şi dezvolte mobilitatea firească. Glezna are nevoie de mobilitate completă, pentru ca cel mic să învețe mersul și să se dezvolte corect.

  

pantofiori-bebe

În casă, lasă copilul desculţ

Lasă copilul desculţ, dacă permite temperatura aerului din cameră, ori pune-i ciorapi moi, ca să simtă podeaua cu toată talpa şi să învețe să folosească degetele pentru echilibru. Dr. ortoped pediatru Lynn Staheli afirmă că copiii cu talpa cea mai sănătoasă şi flexibilă sunt cei care obişnuiesc să meargă desculţ. ,,În acest mod, copilul  îşi dezvoltă mai bine muşchii şi capacitatea de coordonare necesară îmbunătăţirii echilibrului în timpul mersului, dar şi dezvoltarea armonioasă a picioarelor’’, spune acesta. Șosetele, papuceii sunt utili doar pentru a ţine cald.

baby-growth
    
baby-feet

Când cumperi prima încălţăminte?

Este potrivit să achiziţionezi primii papucei doar după ce copilul a avut la dispoziţie 6-8 săptămâni, în care a deprins mersul, iar acest lucru se face cel mai bine desculţ. Nu uita! Papuceii trebuie să aibă talpa moale, flexibilă, să nu alunece, să nu fie prea strâmţi, cu spaţiu suficient în faţa degetului mare. Pantofii cu catarame sau şireturi sunt preferabili celor cu arici.

baby-first-step-rex-1327948944
  
4021-425x283-Baby_shoes

Atenţie la călcâi, partea din spate a încălţămintei!   

Călcâiul este foarte important. Copiii au nevoie de modele de încălţăminte cu călcâi, chiar şi în cazul sandalelor. Acesta trebuie să fie suficient de rigid, încât să nu permită alunecarea călcâiului copilaşului în afară în timpul mersului.

                                        

0002768_memo_orthopedic_footwear_dino_jeans_sandals_toddler

Încălţămintea “de corecţie” sau “ortopedică” nu este necesară!

Copilul fizic sănătos, cu picior dezvoltat normal nu are nevoie de încălţăminte de corecţie. Trebuie să cunoaştem că arcul plantar se poate forma la copii doar în jurul vârstei de 6-8 ani. În acest caz, nu este necesară copilului încălţămintea corectoare. Copii de vârstă mică aproape toţi au talpa plată, pentru că aceasta este căptuşită în partea de jos cu un strat de grăsime, ce are funcţie amortizatoare. Pe măsură ce muşchii şi ligamentele piciorului se dezvoltă, are loc formarea arcului plantar anatomic. Medicii subliniază că articulațiile și ligamentele picioarelor sunt foarte flexibile la nou-născut și că e nevoie de mai mulţi ani pentru a atinge poziţia şi forma lor matură.

Prin urmare, papuceii copilului NU au nevoie de arcuri inserate sau alte pernuţe rigide, considerate greşit ca fiind necesare pentru suport. Funcţia de supinator la copilaşi o efectuează pernuţa de grăsime situată la nivelul tălpii. Mai mult, pentru dezvoltarea adecvată a tălpii, medicii recomandă copiii să umble desculţ. ,,Ori de câte ori solul oferă siguranţă, părinţii ar trebui să permită copiilor să meargă desculţ’’, spune Dr. Staheli, medic ortoped pediatru, care NU recomandă pantofii de „corecție” sau „ortopedici” copiilor cu picior dezvoltat normal, ce nu suferă de anumite anomalii particulare de dezvoltare. Talpa trebuie să funcţioneze de la sine şi necesită un stimul fiziologic pentru formarea corectă. ,,Aceasta se dezvoltă potrivit doar atunci când se antrenează pe deplin muşchii şi ligamentele ei. Iar acest lucru se face cel mai bine când copilul umblă desculţ, ori poartă încălţăminte obişnuită’, spune medicul pediatru.

Femeie arestată pentru moartea fiului ei, uitat în mașină, în plină caniculă

O femeie din SUA a fost arestată în cursul acestei săptămâni, după ce a fost acuzată pentru moartea fiului ei adoptiv, în vârstă de cinci ani. Copilul a fost închis în mașină, în plină caniculă, timp de șapte ore, conform NBC News.

Potrivit Poliției din Omaha, statul Nebraska, femeia în vârstă de 40 de ani, pe nume, Juanita Pinon a fost pusă sub acuzare, după ce copilul a fost găsit în mașină, miercuri dupăamiază, în jurul orei 17:00.

Autoturismul era într-o parcare din apropierea salonului de înfrumusețare la care lucra Pinon, a spus Chris Gordon, purtătorul de cuvânt al Poliției, pentru NBC News, conform AK-24.

Băiețelul a fost lăsat în mașină timp de aproximativ 7 ore, în timp ce mama lui vitregă era la muncă. Conform Poliției, minorul a fost dus de urgență la spital, dar nu a mai putut fi salvat. De asemenea, femeia a refuzat le spună agenților dacă a lăsat intenționat copilul în mașină sau dacă a fost o greșeală.

În urmă autopsiei se va află dacă băiețelul a murit din cauza expunerii la căldură sau din altă cauza, a mai spus Chris Gordon.

În Omaha, zilele trecute temperaturile au atins 89 de grade F (32 de grade Celsius). Dar „temperatura din interiorul mașinilor poate fi mult mai mare decât afară”, a spus Janette Fennell, fondatoare și președinte al organizației KidsAndCars.org.

Gândițiva la temperatura din interiorul unui vehicul precum o seră. Ai un vehicul, este multă sticlă în el și apoi, în funcție de unghiul în care te afli față de soare, se încălzește foarte repede”, a spus ea, adăugând deschiderea geamurilor deschise nu este suficientă pentru a răci o mașină.

„De fapt, am documentat decese în cazul în care temperaturile de afară au ajuns și până la de 60 de grade C,” a mai spus această.În 2024, cel puțin 10 copii au murit în SUA din cauza caniculei, după ce au fost uitați în mașini.

Dorești să deschizi o creșă de tip familial? Programul nostru îți oferă mentoratul și finanțarea de care ai nevoie – până la 50 000 MDL

Termen de aplicare extins: 24 iunie 2024, ora 23:59.

Ai visat vreodată să ai propriul mic univers de bucurie și zâmbete copilărești, un loc unde fiecare zi aduce o nouă aventură în învățarea și creșterea celor mici? Ei bine, visul tău poate deveni realitate. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu Street Child și UBS Optimus Foundation lansează Programul de Mentorat pentru Prestatorii de Servicii Alternative de Îngrijire a Copiilor de Tip Familial (creșe de tip familial).

Acest program ambițios este gândit să te ghideze pas cu pas în parcursul de la vis la realitate, începând cu informarea completă privind legislația în vigoare și până la lansarea propriu-zisă a creșei. Vei primi instruirea necesară pentru a naviga prin procesul de înregistrare, pentru a organiza și echipa corespunzător spațiul de îngrijire și pentru a te asigura că facilitățile oferite de tine sunt la standardele dorite.

Iar pentru că dorim să te susținem nu doar cu informații, programul nostru include și un suport financiar considerabil. Fiecare participant/ă selectat/ă va primi echipamente esențiale, de la paturi confortabile și scaune de masă, până la truse medicale, jucării educative și cărți, toate în valoare de până la 50 000 MDL pentru a deschide una dintre cele 19 creșe de tip familial pe care le vizăm.

Nu îți face griji pentru cheltuielile suplimentare – toate costurile legate de instruiri, deplasări și actele necesare pentru înregistrarea serviciului de îngrijire vor fi rambursate. Ceea ce cerem în schimb este timpul și dedicarea ta. Urmează 6 luni intensive în care împreună cu tine vom lucra la realizarea visului tău. Mai jos vezi etapele programului nostru de suport. 
Serviciile alternative de îngrijire de tip familial sunt concepute să fie acordate într-un cadru intim și personalizat, direct la domiciliul îngrijitorilor, limitate la un număr maxim de cinci copii. Acest aspect asigură o îngrijire focalizată și o atenție sporită pentru fiecare micuț, creând un mediu familial, sigur și stimulativ pentru dezvoltarea lor.

Pentru cei/cele interesați/te să contribuie la acest efort și să se alăture programului nostru, vă încurajăm să vă înregistrați utilizând linkul de înregistrare AICI (Ro) formularul în limba rusă AICI) și să începeți drumul către a deveni un prestator/prestatoare de servicii de îngrijire de excepție. Termen extins: 24 iunie

Dacă ai visat vreodată să contribui activ la comunitatea ta prin deschiderea unei creșe, aceasta este ocazia ta. Nu rata această oportunitate unică de a aduce schimbare și de a sprijini dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Te așteptăm în program!

Pentru detalii, contactează-ne: cpd@progen.md

_____________________

Acest apel are loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie pentru populația de refugiați ucraineni”, implementat de către #CPD, cu susținerea Street Child și UBS Optimus Foundation.

O mamă a descoperit mucegai în jucăria de dentiție a fiicei sale

Pe piață există celebrele inele pentru dentiție, care îi ajută pe micuți să mestece pentru a suporta mai ușor disconfortul și durerea gingivală.

De obicei, jucăriile de dentiție pentru copii sunt realizate din materiale nontoxice. Medicii stomatologi ne sfătuiesc să le evităm pe cele umplute cu lichid, fiindcă se pot sparge sau rupe, iar conținutul s-ar putea scurge în gura copilului, însă nici cele umplute cu aer nu sunt tocmai indicate.

Saliva bebelușului sau apa cu care spălăm o jucărie umplută cu aer poate pătrunde prin îmbinarea cauciucului, iar astfel în interior se pot dezvolta mucegai și bacterii. O mamă de peste granițe, de exemplu, a rămas șocată după ce a descoperit cât mucegai se afla în jucăria de dentiție, sub formă de girafă, a fiicei sale!

Într-un clip pe TikTok femeia a tăiat, din pură curiozitate, o jucărie de dentiție a fiicei sale cu foarfeca pentru a vedea ce se ascunde în interior. Ea spune că inițial, jucăria a aparținut fiicei sale mai mari, care nu a mai folosit-o de mai bine de un an, iar acum i-a dat-o copilului ei mai mic pentru a se juca cu ea, relatează qbebe.ro.

„A primit asta când era bebeluș și îi plăcea la nebunie, o ronțăia tot timpul. Nu a mai folosit-o de aproximativ un an, dar recent am găsit-o împachetată prin casă și i-am dat-o bebelușului meu să se joace cu ea. Dar el a primit deja în dar una nouă, așa că am decis să o deschidem pe cea veche și să vedem cât de scârboasă este pe interior”, spune mămica în timp ce taie cu foarfeca jucăria sub formă de girafă. Mare i-a fost mirarea când a văzut cât mucegai se strânsese în interior.

„Oh, Doamne. Nu se poate. Doamne, mi s-a făcut pielea de găină. Va trebui să arunc foarfeca asta. Priviți cât mucegai. E scârbos. Dacă așa arată o jucărie de dentiție în interior, imaginați-vă cum arată interiorul jucăriilor pentru băiță”, a continuat aceasta. 

Între timp, purtătorii de cuvânt ai companiei care produce jucăriile de dentiție respective, au declarat pentru tyla.com:

„Jucăriile de dentiție Sophie la Girafe sunt încă produse în mod tradițional în Franța, folosind procese care implică 14 operațiuni manuale și s-au respectat întotdeauna cele mai stricte reglementări. Siguranța copiilor și satisfacția părinților lor reprezintă prioritatea noastră principală, iar toate produsele noastre sunt testate în permanență și în conformitate cu standardele globale.

Jucăria de dentiție Sophie la Girafe este fabricată din cauciuc natural în proporție de 100%, astfel încât instrucțiunile de utilizare și de curățare trebuie respectate cu atenție. Așa cum este indicat pe ambalaj, recomandăm curățarea suprafeței cu o cârpă umedă. Nu trebuie scufundată în apă și nici clătită, deoarece se poate deteriora”.

Natalia Morari a vorbit indecent cu Maia Sandu!
Articolul anterior
Cum să NU dansezi la nuntă!
Articolul următor