Emoţionant! Scrisoarea unei liceene din Chișinău către MAMA care nu mai e…

Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău a desfășurat, recent, Concursul Naţional de Creaţie Literară pentru Elevi „Scrisoare mamei”. Iată una din scrisorile care au fost apreciate de juriu şi care te va emoţiona până la lacrimi. Aceasta îi aparține Mihaelei Guţu, liceană în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Gaudeamus” din Chişinău:

separator
scrisoare

„Draga Mamă,

Stau în bucătăria ta şi-mi aduc aminte de tine. Să ştii că dimineaţă mirosul de cafea nu se mai simte aşa de frecvent ca atunci când o preparai tu, atât de dulce pentru tine şi atât de amară pentru simţurile mele de copilă. Mai ţii minte când o gustam şi după aceea faţa-mi împietrea contorsionată pentru câteva minute?
Am ajuns să o beau şi eu. Atunci când vreau să te simt alături. O ador. Îmi place amarul ei şi o încerc de fiecare dată cu un număr de linguriţe de zahăr diferit. Experimentez, mamă. Caut o reţetă, caut să prepar cafeaua ta.

Stau în bucătărie şi miros lalelele din faţă. Ţi-aş cumpăra lanuri întregi. Te-aş duce să savurezi mii de flori roşii şi galbene, ţi-aş face cărări spre alei pline de copăcei de liliac. Te-aş îmbăta cu felurite miresme ca să-nţelegi că nu meriţi doar asta, meriţi toate florile pământului.

Ce bine-ar fi, Mamă, să mi te am alături. Să stai vis-a-vis sprijinită de dulăpiorul de aici, povestind istorioare sau ascultându-mi problemele neînsemnate care mă frământă. Ştiai că bucătăria e locul în care se fac cele mai multe confesiuni, se creează şi se distrug vise şi speranţe? Ştiai că bucătăria e unul din cele mai intime locuri pe care le poate avea o familie?

Ţin cana cu ceai în mână. Ţi-aş face şi ţie, Mamă. Pe timpuri, cafea beai doar dimineaţa, şi-acum e seară. Fac un ceai nemaipomenit. Dar nu eşti aici, şi-acum şi cana e mai goala, şi ceaiul e mai rece şi nu mai e deloc bun. Privirile-mi pierdute rătăcesc dincolo de fereastră, dincolo de clădiri, de străzi, maşini, oameni, munţi şi păduri. Privirile-mi te caută. Te caută ca să poată împărţi cu tine ceaiul. Să te poată examina îndeaproape, să-ţi memoreze fiecare cută de pe faţă, să memoreze întocmai glasul tău, figura ta, ca data viitoare când vei pleca să nu-i pară rău că n-a făcut-o. Ochii mei caută să-nveţe fiecare părticică a chipului tău, să-ţi creioneze-n mintea-mi silueta mereu tânără, frumoasă, în rochii albe, având coroniţe din romaniţe pe cap şi păşind încrezător şi sigur, dar totodată lin şi pur, de parc-ai fi întruchiparea puterii, esteticului şi a binelui.

Mai ţii minte blugii tăi preferaţi? Sau bluziţa albă cu guleraş dantelat? Le priveam zilnic şi-mi imaginam că încă mai e cu putinţă să le-mbraci. Cu o săptămână în urmă le-am aruncat. Cică nu e bine să păstrez amintirile, trebuie să le dau voie să plece, să-şi caute locul în lume, ca să pot eu merge mai departe. Am aruncat multe lucruri, Mamă, inclusiv felicitările de Dragobete pe care scriam poezii de dragoste pentru aşa-zişii Dragobeţi de prin clasele primare, mai ţii minte? M-am curăţat de amintiri, şi-acum mi-e dor şi de dânsele. Uneori speranţa şi dorul oamenilor n-au limite.

Ştii, Mamă, stau cu căştile-n urechi şi-ascult piese care-ar putea să-ţi placă. Dac-ai fi aici, m-ai certa şi mi-ai interzice să le mai folosesc, că-s tehnologii inovatoare care tot ce fac e să deterioreze sănătatea oamenilor. Şi-atunci aş înscrie pe casetă cântecele tale preferate şi-aş cumpăra un radiocasetofon din magazinul de antichităţi, ţi-aş face o surpriză şi-am dansa toată ziua, în rochii si cu frezuri de epocă. Te-aş ruga să-mi cânţi şi tu, că voce mai frumoasă decât a ta nuştiu dac-a existat. Mi-aduc aminte, destul de vag, cum o auzeam şi prin somn dimineaţa, rostind dulce că-ntârzii la şcoală.

Mi-e dor, Mamă. Cred că dac-aş încerca să proiectez în pagina asta sentimente, amintiri şi vise, aş colinda nu doar o pagina, ci caiete întregi. Aş scrie cărţi. Aş crea un flux de amintiri greu de parcus.

Mi-e dor, Mamă. Mi-e dor de priviri şi sfaturi. Mi-e dor de mâinile tale, pe alocuri cu riduri, dar nişte riduri frumoase, cum numai o mamă poate avea, cu câteva vinişoare mult prea mari, cu inelele pe care le port eu acum, deşi… Deşi sunt mult prea frumoase pentru mâna mea. Erau desăvârşite-n jurul degetelor tale. Ţi-aş săruta mâna şi ţi-aş vorbi. Ţi-aş povesti amănunţit în jurul căror lucruri şi persoane gravitează viaţa mea acum, care este „coloana mea vertebrală” ce mă ţine pe picioare, încotro mă îndrept şi pe cine vreau să iau cu mine. Ţi-aş desena axa de simetrie pe care încerc să o găsesc în viaţă, Mamă, ţi-aş desena idei şi gânduri, ţi-aş scrie poezii şi proze. Ţi-aş dedica câştiguri şi succese. Ţi-aş da totul, Mamă, aş face tot ce n-am reuşit să fac, ţi-aş spune multe şi de toate, ţi-aş spune că aşa cum te iubesc, n-am să mai iubesc pe nimeni niciodată, dac-aş mai putea…

…te-aş întoarce,
om cu ochi frumoşi
şi cu o stea din întreg universul ce-ţi aparţine,

te-aş fura de-acolo, de printre stele,
şi ti-aş face cafeaua ta amară

ca s-o bei din plăcere…”

Sursa: ziarulnational.md

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Natalia Gordienko și-a găsit marea iubire. Va îmbrăca anul acesta rochia de mireasă?
Articolul anterior
Află de la medicii specialişti ce alimente să eviţi în perioada sarcinii
Articolul următor