Mulţi locuitori din Bapan, China, numit şi ,,comuna longevităţii’’, trăiesc peste o sută de ani. Medicul cardiolog John Day, din Utah, a vizitat localitatea Bapan și a cunoscut centenarii chinezi din regiune. Acesta a aflat lucruri fascinante despre modul lor de viaţă şi despre inimile lor sănătoase, pentru a le împărtăşi pacienţilor săi.
La 115 ani, Boxin Huang este cel mai vechi rezident din localitatea Bapan, unde longevitatea este un fenomen obişnuit, în timp ce mulţi locuitori trăiesc în regiune peste 100 de ani.
,,Mulţi consideră că genele sunt cele care determină longevitatea în cazul acestor oameni, însă nu e doar asta’’, spune dr. Day cu referire la centenarii din Bapan. ,,Doar 25% din longevitatea lor este datorată genelor, alte 75% sunt determinate de stilul lor de viaţă’’, concluzionează doctorul.
Consumă multe alimente vegetale
,,În ,,comuna longevităţii’’ un lucru fascinant este că oamenii mănâncă legume, la fiecare dintre cele trei mese, chiar şi la micul dejun’’, a observat doctorul. ,,Alimentele asociate în mod constant unei inimi sănătoase sunt fructele şi legumele, nucile şi seminţele, legumele și peștele’’, spune dr. Day. Oamenii din Bapan consumă o mulțime de fructe şi nuci.
Fasolea – element central în dietă
Leguminoasele, precum fasolea, mazărea și lintea, sunt un element central al dietei în Bapan. ,,Culturile longevive folosesc leguminoasele ca parte constantă a dietei lor’’, spune dr. Day. În Okinawa, Japonia, acolo unde speranţa de viaţă, potrivit OMS, este de 84 de ani, oamenii consumă, de asemenea, multe leguminoase.
Multă mişcare
,,Când i-am întrebat pe localnici dacă fac sport, au început să râdă de mine’’, spune dr. Day, întrucât în ,,comuna longevităţii’’ oamenii îşi mişcă, de fapt, trupurile lor toată ziua. În timpul ultimei sale vizite în Bapan, în 2013, medicul Day a găsit oameni de toate vârstele implicaţi în activități fizice, precum grădinăritul. Totul se face manual, deoarece, până recent, nu au avut acces la echipamente mecanice şi scule electrice. Datele cercetărilor, arată, de asemenea, că persoanele fizic active trăiesc mai mult – motivul se referă, în special, la sănătatea inimii şi a vaselor de sânge.
,,Se spune adesea în comunitatea cardiologică că ești la fel de bâtrân ca şi arterele tale. Dacă arterele sunt menţinute într-o stare bună de sănătate, ele păstrează creierul, inima şi rinichii mult timp funcţionali’’, explică dr. Day. Persoanele fizic active încetinesc acumularea plăcilor de grăsime în artere.
Mai puţin stres, mai mult trăieşti!
În ,,comuna longevităţii’’ 74% dintre centenari trăiesc sub acelaşi acoperiş cu alte patru-cinci generații. Oamenii se află într-o comunicare permanentă între ei. Multiple studii au arătat că oamenii în vârstă care socializează trăiesc în medie mai mult decât vârstnicii singuratici. În plus, oamenii din Bapan au o relaţie anumită cu alimentele – obişnuiesc să consume peştele proaspăt, prins în aceeaşi zi, legumele proaspete – recoltate din grădină chiar înainte de masă.
În Bapan aerul nu este poluat de carburanţi, nimeni nu fumează şi nu este expus fumului pasiv de ţigară. Dr. Day sugerează că poţi avea o sănătate de fier dacă faci alegeri conștiente, sănătoase pentru inima ta: fii activ fizic, adoptă o dietă sănătoasă, dormi suficient, gestionează stresul, fii conectat social. Dr. John Day și familia sa au învățat multe de la oamenii din ,,comuna longevităţii’’ şi cu siguranţă se vor mai întoarce acolo.