Datele statistice arată că țara noastră se numără printre lideri și la nivel mondial în ceea ce privește mortalitatea din cauza cirozei hepatice. Dacă analizăm structura mortalității în țara noastră, mortalitatea din cauza patologiei ficatului ocupă locul al treilea încă din anii 1970, scere www.mednews.md
„Cea mai mare problemă gastroenterologică în Moldova este patologia ficatului. În anii 60-90 ai secolului trecut s-au folosit pe larg pesticidele în agricultură. Oamenii lucrau pe câmpuri fără măști și mănuși de protecție. În plus, există un dezechilibru în componența mineralelor și microelementelor din sol. Fiind țară agrară, în Republica Moldova se folosesc la scară largă produsele autohtone. Colegii mei au efectuat un studiu în cadrul căruia au analizat microelementele la pacienții cu patologia hepatică și au depistat dereglări la acest capitol”, susţine profesorul universitar, Vlada-Tatiana Dumbrava.
O altă cauză este avaria de la Cernobîl, care a modificat imunitatea oamenilor și care a favorizat apariția cirozelor.
În Moldova mai există o problemă – consumul de alcool și alimentația incorectă. „Anul trecut am ocupat locul întâi în Europa în ceea ce privește consumul de alcool. Acest lucru, la fel, duce la boli grave ale ficatului. În plus, oamenii se alimentează foarte puțin cu proteine, această problemă se atestă în special la sate”, a continuat profesorul universitar.
În anul 2014 au apărut medicamente noi pentru tratamentul pacienților cu hepatita cronică virală „C”. Ele sunt foarte costisitoare – costul unui tratament de 3 luni cu acest medicament valorează mai mult de 100 de mii de dolari.
Sursa: www.mednews.md