4 reţete sănătoase pentru vară

Meniurile de vară necesită respectarea câtorva reguli astfel încât să vă furnizeze toţi nutrienţii, fără să vă creeze disconfort.

separator

În primul rând, vara este anotimpul în care aveţi toate vegetalele la dispoziţie. Singura regulă în privinţa fructelor şi a legumelor este să le diversificaţi zilnic. Dar chiar dacă temperaturile vor fi cu adevărat mari, aveţi nevoie zilnic atât de proteine cât şi de grăsimi.

Carnea are gust de mentă!

Dar cum să consumi carne dacă nici măcar nu vrei să vezi o friptură? Arabii au descoperit faptul că orice carne se poate consuma în condiţii bune cu ajutorul condimentelor. Acestea ajută digestia şi fac din orice tip de carne un produs uşor de digerat. Carnea se prepară la cuptor, într-o hârtie pergament. În interior, puneţi cimbru, rozmarin, mentă şi busuioc. Împachetaţi hârtia ca pe o bomboană.

carne-marinata

Şi rezultă cea mai delicioasă friptură posibilă. Vara e indicat să o consumaţi cu o porţie de broccoli tras la abur, stropit cu lămâie şi mentă sau cu o salată mare de varză. În această combinaţie, carnea nu are nici un posibil efect nociv, ci este un aliment perfect nutritiv, perfect adaptat pentru vară.

Cum se imită gustul grecesc?

Să continuăm cu un spectacol al gusturilor. Roşii, vinete şi dovlecel. Cele mai multe persoane din România consumă vinetele doar coapte, preparate apoi sub formă de salată. Grecii sunt cei care le prepară menţiându-le toţi nutrienţii. Vinetele şi dovleceii (nu le îndepărtaţi coaja, plină de nutrienţi) se taie pe lung, în felii groase aşadar. Deasupra puneţi busuioc proaspăt, mentă, oregano şi salvie. Aceleaşi condimente se pun şi pe roşii tăiate în patru. Le puneţi la cuptor, la foc mic, până devin uşor crocante.

IMG_6568

Apoi le scoateţi din cuptor, le stropiţi cu ulei de măsline presat la rece, cu sare, piper şi adăugaţi puţină brânză sărată deasupra. Se servesc cu pâine de secară cu usturoi şi ulei de măsline. În mod tradiţional, grecii pun deasupra acestor legume preparate în cuptor patru feluri de brânzeturi, din care nu lipseşte telemeaua de capră, mozarella şi două sortimente cu mucegai. Alegeţi însă felurile de brânzeturi care vi se potrivesc cel mai bine.

Pesto cu gust de pin

Am ajuns şi la brânzeturile pe care vara puteţi să le combinaţi, practic, fără limite. Un sos pesto peste o felie crocantă de pâine de secară are un gust rupt din raiul grecesc sau italienesc. Aveţi nevoie de 2 buchete de busuioc proaspăt, de 30 g muguri de pin, 500 g de parmezan, usturoi verde, 50 ml de ulei de măsline presat la rece. Pentru această reţetă, apelaţi la un mojar din piatră sau din lemn, în nici un caz din metale. Toate aceste ingrediente se oxidează repede, aşa că e necesar să le striviţi cu lămâie, iar în compoziţie să existe şi sare de mare, preferabil. Mai întâi zbrobiţi usturoiul împreună cu mugurii de pin, până când se formează o pastă. Apoi tăiaţi fin busuiocul, îl stropiţi cu lămâie şi sare şi îl omogenizaţi în amestecul cu pin.

pesto

Apoi se adaugă parmezanul şi, la final, se toarnă uleiul. Se amestecă bine. Se consumă pe felii subţiri de pâine integrală. O singură regulă e valabilă în privinţa sosului pesto. Acesta se face rapid şi se consumă proaspăt. Ingredientele se oxidează repede şi nu are rost să mâncaţi un produs alterat. Vă imaginaţi însă ce calitate au sosurile pesto de la cutie, pe care le găsiţi în supermarket. E absolut clar că prezintă un conţinut exagerat de conservanţi. Or tocmai vara bucuraţi-vă de mâncare proaspăt preparată, uşor de făcut, inteligent combinată.

Fasole verde cu mix de verdeaţă

Fasolea verde cu verdeţuri este un alt deliciu nutritiv. Se combină cu pâine integrală din grâu. În felul acesta, proteinele din cerealele integrală se mixează corect cu proteinele din leguminoase (fasole) şi rezultă o combinaţie completă de aminoacizi (subdiviziuni ale proteinelor) asemănătoare cărnii sau ouălor. Aşadar aceasta e logica după care o salată de fasole verde se consumă cu o felie de pâine integrală. Fiind vorba de un combinaţie proteică nici măcar nu vă îngraşă, deci liber la pâine! Iar gustul…

salata_fasole_verde1

Fasolea verde, proaspăt culeasă, se fierbe vine cu puţină sare. Leguminoasele au nevoie de fierbere completă, spre deosebire de orice altă legumă. Organismul uman nu are enzime prin care să le descompună, dacă le consumaţi crude. După fierbere, se lasă la răcit. În acest timp, tăiaţi o legătură de pătrunjel, una de mărar, o legătură de busuioc şi una de usturoi verde. Folosiţi inclusiv tulpinile pătrunjelului şi ale mărarului. Amestecul de verdeţuri se pune peste fasolea proaspăt fiartă. Stropiţi cu zeama unei lămâi şi cu ulei presat la rece, orice sortiment, după gust. Începe explozia gusturilor.

Sursa

Adevărul neștiut despre ouăle din magazine/P

Știai că ouăle din magazine pot ascunde mai multe secrete decât crezi? Alegerea corectă a ouălor pentru familia ta nu este doar o chestiune  de gust, ci și de sănătate. Unul dintre cei mai importanți factori care diferențiază ouăle este codificarea acestora, care în mod obligatoriu trebuie să fie indicată pe ambalaj.

Ce înseamnă codificarea ouălor?
Codurile ouălor indică condițiile în care au fost crescute găinile:

  • COD1: Găini crescute în aer liber, cu acces la spații exterioare.
  • COD2: Găini crescute în hale, fără acces la aer liber.
  • COD3: Găini crescute în cuști, cu mișcare limitată.

Până recent, în Republica Moldova, se comercializau doar ouă COD2 și COD3, din cauza infrastructurii limitate pentru creșterea găinilor în aer liber și a costurilor mai mari de producție.

Ouăle COD1 Axedum – Premieră pentru Moldova!

În decembrie 2024, Axedum a lansat pentru prima dată pe piața din Moldova ouă COD1. Aceste ouă provin de la găini  crescute în aer liber și hrănite natural, având numeroase beneficii pentru sănătate.

Beneficiile ouălor COD1:

  • Mai bogate în nutrienți – Datorită accesului găinilor la o alimentație mai variată și la soare, ouăle COD1 conțin un nivel mai ridicat de acizi grași Omega-3, esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului.
  • Textura și aroma sunt mai intense, datorită hrănirii naturale a găinilor.
  • Mai multe vitamine și antioxidanți – Comparativ cu ouăle COD2 și COD3, cele COD1 sunt mai bogate în vitamina D, A și  E, precum și în luteină și zeaxantină, care susțin sănătatea ochilor.

Într-o fermă de găini COD1, utilizarea antibioticelor este interzisă, iar dacă sunt necesare, găinile tratate trebuie separate de restul grupului. În plus, densitatea maximă este de o găină la patru metri pătrați, ceea ce asigură un mediu mai natural și mai confortabil pentru păsări. 

Pentru cine sunt recomandate?

  • Pentru copii – Un aport nutritiv esențial pentru creștere și dezvoltare.
  • Pentru sportivi – O sursă de proteine de înaltă calitate, ideală pentru recuperare musculară.
  • Pentru femei însărcinate și mame care alăptează – Nutrienții din ouă susțin dezvoltarea fătului și sănătatea mamei.
  • Pentru vârstnici – Bogate în antioxidanți, ouăle COD1 contribuie la menținerea sănătății cognitive și osoase.
  • Pentru oricine dorește un stil de viață sănătos – Alegerea  ouălor COD1 sprijină atât sănătatea proprie, cât și bunăstarea animalelor.

Axedum este și prima companie din Moldova care a obținut dreptul de a exporta carne de pui refrigerată, congelată și procesată în Uniunea Europeană, o realizare importantă pentru industria locală .

Ouăle Axedum COD1 sunt disponibile în magazinele din întreaga țară și sunt  ușor de recunoscut datorită ambalajului distinctiv.

Alege ouăle de la găini cu acces la aer liber – un pas simplu pentru sănătatea familiei tale și pentru un viitor mai bun!

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Suc de dovleac pentru pierderea în greutate și curățarea organismului

În lupta cu kilogramele în plus, cele mai bune mijloace sunt cele care vă permit să obțineți rezultate cu un sacrificiu minim. Vă sugerăm să luați în calcul sucul de dovleac, este un aliment ideal pentru pierderea în greutate.

Valoarea nutritivă a unei astfel de băuturi este incontestabilă.

Dovleacul are un conținut mare de beta-caroten, se știe că acesta este un antioxidant și vitamina de creștere. În organism, beta-carotenul este ușor transformat în vitamina A sub influența enzimelor.

Dacă adăugați o lingură de ulei de măsline în sucul de dovleac, veți obține un adevărat „cocktail de tinerețe”. Acest lucru se datorează faptului că uleiul vegetal este o sursă excelentă de vitamina E.

În plus, dovleacul conține potasiu, vitaminele B, PP și C, mineralele: fier, calciu, magneziu, cupru. O compoziție atât de impresionantă ajută la menținerea imunității, la eliminarea excesului de lichide din organism, la normalizarea metabolismului și la combaterea anemiei.

Pulpa sucului de dovleac este un depozit de pectină – un tip special de fibre solubile, un enterosorbent care curăță sângele de substanțe toxice, iar vasele de sânge – de plăcile de colesterol.

În același timp, sucul de dovleac nu are un efect iritant asupra tractului gastrointestinal, ca multe alte sucuri din legume. Prin urmare, îl puteți bea chiar dacă suferiți de gastrită și pancreatită.

Proprietățile nutriționale ridicate, compoziția chimică bogată și conținutul scăzut de calorii au făcut din sucul de dovleac o armă eficientă în lupta cu excesul de greutate.

Suc de dovleac pentru pierderea în greutate

Este recomandabil să folosiți în paralel și alte fructe și legume. Se potrivește cun morcovi, mere sau sfecla roșie. Sucurile sănătoase de varză, țelină și spanac în forma lor pură au un gust pe care nu totți îl preferă. Prin urmare, pentru a crește beneficiile și gustul, acestea pot fi adăugate în sucul de dovleac. Rezultatul este un adevărat meniu de detoxifiere cu conținut scăzut de calorii.

Cui este dăunător?

Practic nu are contraindicații. Este potrivit chiar și pentru mamele care alăptează, pentru care pierderea în greutate după naștere devine adesea o problemă, iar meniul permis este foarte limitat. Dovleacul nu este un potențial alergen și nu provoacă probleme cu burtica la bebeluși. Astfel, sucul poate fi consumat în timpul alăptării ca un aliment sănătos.

Stafidele – excelente bactericide, imunostimulante, sedative și diuretice

Stafidele au un efect foarte benefic asupra organismului, sunt excelente bactericide, imunostimulante, sedative și diuretice. De aceea, în unele cazuri se poate recomanda folosirea stafidelor în locul anumitor medicamente. Proprietățile stafidelor diferă semnificativ de proprietățile strugurilor – acest lucru a fost observat de medici încă din vremuri străvechi.

Este de remarcat faptul că conținutul de zahăr, și anume glucoză și fructoză, în stafide este de 8 ori mai mare decât în ​​struguri. Prin urmare, în loc de bomboane și alte dulciuri, este mai bine să mănânci stafide.

Proprietăți benefice ale stafidelor

Una dintre proprietățile benefice ale stafidelor este capacitatea lor de a elimina retenția de lichide din organism. Această proprietate este direct legată de prezența potasiului în ele. De asemenea, ajută în cazul intoxicațiilor, atunci când este necesară eliminarea toxinelor din sânge.

Antioxidanții pe care îi conține, suprimă creșterea bacteriilor, care sunt una dintre cauzele cariilor.

Pe lângă cele enumerate, decoctul de stafide vine în ajutorul bronșitei, pneumoniei și hipertensiunii.

Stafidele cu semințe sunt bune pentru dizenterie. Iar soiul de stafide fără semințe se descurcă de minune cu bolile de rinichi și vezică urinară.

Niacina sau acidul nicotinic este o componentă a enzimelor implicate în respirația celulară și metabolismul proteic care reglează activitatea nervoasă. Acesta este tocmai motivul pentru care stafidele întăresc sistemul nervos și acționează ca un sedativ.

Stafidele închise la culoare sunt considerate mai sănătoase decât soiurile albe. Chiar și cariile dentare și bolile gingiilor sunt posibile de tratat. Antioxidanții prezenți în ele, în special acidul oleanolic, inhibă creșterea bacteriilor care cauzează boli dentare.

Potasiul din stafide reglează echilibrul acido-bazic din sânge. Activează activitatea musculară a inimii și îmbunătățește transmiterea impulsurilor nervoase. Stafidele au un efect benefic și asupra funcționarii rinichilor și a pielii.

Stafide în loc de pastile

Persoanele care suferă de boli cardiovasculare, diabet zaharat și distonie vegetativ-vasculară ar trebui să includă stafide în alimentația lor.

Rețeta de stafide cu suc de ceapă

Un decoct de stafide cu suc de ceapă este bun pentru tuse, scurgeri nazale și dureri în gât.

Se pune 100 g de stafide cu un pahar de apă clocotită și se lasă 10 minute. Se strecoară, se amestecă cu o lingură de suc de ceapă și se bea 1/2 cană de 3 ori pe zi.

Sau puneți 100 g de stafide tocate, adăugați un pahar de apă și fierbeți timp de 10 minute la foc mic. Apoi se strecoară compozițua. Bea acest decoct de mai multe ori pe zi, Dacă adăugați 1 lingură de suc proaspăt de ceapă la acest decoct, veți obține un amestec excelent pentru prevenirea hipertensiunii.

Hemoroizi: 5 sfaturi pentru o vacanţă fără griji
Articolul anterior
Reacțiile bărbaților atunci când își văd iubitele în rochie de mireasă
Articolul următor