Cele 2 alimente interzise fumătorilor

Că fumatul dăunează grav sănătății știm cu toate și nici nu am avea cum să uităm vreo secundă acest lucru pentru că au grijă să ne-o amintească reclamele care rulează pe toate canalele media și sloganele de care ne lovim la orice pas.

separator
alimente-interzise-fumătorilor

Dar puține dintre noi știu faptul că efectul nociv al țigărilor este potențat de combinarea acestora cu două alimente aproape la fel de periculoase pentru sănătate: cafeaua și alcoolul. Află, așadar, în cele ce urmează care sunt motivele pentru care cafeaua și alcoolul sunt alimente interzise fumătorilor.

De ce nu trebuie să bei cafea atunci când fumezi
Dacă ești fumătoare, știi fără doar și poate că nimic nu merge mai bine cu țigara de dimineață decât o ceașcă de cafea aburindă. Și chiar dacă nu ai acest viciu, cu siguranță nu-ți este deloc străin acest obicei al fumătorilor.

Combinată cu țigara de dimineață, această licoare aromată contribuie la multiplicarea bacteriilor și înlesnește acumularea toxinelor în organism. Să nu mai amintim și faptul că majoritatea persoanelor care au acest viciu fumează prima țigară pe stomacul gol, obicei care are adesea drept consecințe grețuri, amețeli și pierderea poftei de mâncare.

Drept urmare, acestea vor sări peste micul dejun, comportament nesănătos care dăunează atât stomacului, cât și siluetei. Totodată, majoritatea fumătorilor au obiceiul de a fuma imediat ce se ridică de la masă. Conform unui studiu recent, o țigară fumată imediat după o masa copioasă echivalează cu… un pachet de țigări.

De ce alcoolul ar trebui să fie un aliment interzis fumătorilor
Atât alcoolul, cât și țigările conțin substanțe cancerigene. Combinate, ele acționează complementar, crescând riscul cancerului. Astfel, fumătorii care obișnuiesc să consume alcool sunt predispuși la apariția cancerului de gât, de sinusuri, bucal, faringian, esofagian și laringian. De asemenea, această combinație distruge celulele și accelerează acumularea toxinelor.

Conform unui studiu american de data recentă, 75% dintre tipurile de cancer enumerate mai sus se întâlnesc la fumătorii care consumă alcool. În plus, aceștia sunt de 38 de ori mai predispuși să dezvolte unul dintre aceste tipuri de cancer decât cei care nici nu fumează, nici nu consumă alcool.

Consecințele nefaste ale celor 2 alimente interzise fumătorilor asupra neuronilor
Combinarea țigărilor cu cafea sau alcool are urmări nedorite și asupra neuronilor, în sensul în care poate afecta grav memoria. De fapt, fiecare dintre acestea 3 dăunează memoriei. Imaginează-ți ce înseamnă să le combini.

Deși pare să inducă o stare de relaxare, nicotina conținută de țigări determină activarea hormonilor stresului, dopamina și adrenalina. La aceasta se adaugă și faptul că această substanță alterează calitatea somnului. Lipsit de nicotină în cele câteva ore de somn nocturn, organismul devine stresat. Pe cale de consecință, somnul nu poate fi odihnitor, fapt ce determină afectarea memoriei.

Consumul de alcool, fie că vorbim despre o cantitate mare ingerată pe termen scurt, fie despre o cantitate moderată ingerată pe o perioadă lungă de timp, determină distrugerea câtorva milioane de neuroni. În plus, consumul de alcool determină o absorbție nesatisfăcătoare a nutrimentelor, fapt care provoacă importante carențe în organism. Vitamina B1 are un rol primordial în procesul de memorare, deci consecința deficitului de vitamina B1 este slăbirea memoriei.

Cofeina, substanța activă a cafelei, determină activarea celor doi hormoni ai stresului. Or, stresul n-a fost niciodată un factor de concentrare, ci dimpotrivă. În plus, cafeaua are proprietăți diuretice favorizând deshidratarea, proces care împiedică buna funcționare a neuronilor.

Sfatul pe care l-am putea da fumătorilor ar fi acela de a fuma de preferință după micul-dejun și înaintea prânzului și cinei și, evident, de a nu combina țigările cu cele două alimente interzise fumătorilor. Doar așa s-ar putea diminua într-o oarecare măsură efectele nocive pe care fumatul le are asupra organismului.

Sursa

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Nu cumpăra acest șampon. Îți face doar rău!
Articolul anterior
Un interpret din Rusia a rămas șocat când a aflat că a rămas falit
Articolul următor