De mici suntem învățați să bem lapte, pentru că este sănătos și conține calciu, care ajută la întărirea oaselor. Unele studii infirmă însă aceste beneficii și oferă o serie de motive pentru care produsele lactate fac mai mult rău decât bine organismului.
Experții de la Universitatea din Sydney demitizează convingerea larg răspândită potrivit căreia consumul de produse lactate este benefic pentru oase puternice. „Consumul de produse lactate, în special la vârsta de 20 de ani, a fost asociat cu un risc crescut de fracturi de șold la vârste înaintate”, scriu autorii în American Journal of Epidemiology.
Și experții de la Universitatea din Alabama au analizat mai multe studii concentrate asupra beneficiilor produselor lactate asupra sănătății oaselor. În urma demersului, au observat că nu există rezultate concludente în majoritatea cercetărilor incluse. „Rezultatele celor mai multe studii disponibile au fost nesemnificative. Persoanele cu cele mai mari șanse de beneficiu au fost femeile albe, cu vârste sub 30 de ani. Chiar și printre studiile care au arătat efecte favorabile, relevanța clinică este neclară, pentru că variațiile masei osoase, explicată prin consumul de produse lactate, sunt extrem de mici”, subliniază autorii în The American Journal of Clinical Nutrition.
Consumul de lapte ar putea crește, totodată, riscul de deces, au observat experții de la Universitatea din Uppsala, Suedia. Studiul lor a cuprins peste 61.000 de femei și peste 45.000 de bărbați, pe o perioadă de 20 de ani, respectiv 11 ani. Experții au colectat periodic date despre obiceiurile alimentare ale participanților (inclusiv cât de des consumau iaurt, lapte sau brânzeturi) și au luat în considerare informații legate de stilul de viață, de înălțime, de greutate, de nivelul de educație și de statutul marital.
Rezultatele au arătat că femeile care au băut mai mult de 3 pahare de lapte pe zi (circa 680 ml) au avut un risc simțitor mai mare de deces, comparativ cu cele care au consumat mai puțin de 1 pahar de lapte pe zi. Și în cazul bărbaților, consumul de lapte s-a dovedit periculos, însă la un nivel mai mic decât în cazul femeilor. De asemenea, sortimentele care conțin lapte fermentat și un nivel mai mic de lactoză, precum brânza sau iaurturile, au generat un risc mai mic de deces pentru consumatorii de sex feminin, potrivit studiului.
Explicația faptului că laptele este dăunător ar putea avea legătură cu nivelul crescut de lactoză și galactoză pe care îl conține și despre care studiile pe animale au arătat că pot „crește stresul oxidativ și inflamația cronică”, punctează cercetătorii. „Dacă le dai galactoză animalelor pentru experimente, vor muri mai repede prin instalarea stresului oxidativ și a inflamației”, subliniază unul dintre autorii studiului, dr. Karl Michaelsson, pentru Live Science.
Totuși experții menționeză că sunt necesare studii ulterioare pentru a susține concluziile. „Studiul nu poate arăta decât o asociere și nu poate dovedi cauza și efectul, iar rezultatele „trebuie interpretate cu grijă”.
Consumul de lactate ar putea crește, de asemenea, riscul de cancer de prostată la bărbați, potrivit cercetătorilor de la Harvard. Cei care consumă mai mult de 2 porții și jumătate de lactate pe zi au un risc semnificativ mai mare de dezvoltare a bolii, comparativ cu cei care consumă mai puțin de o jumătate de porție de lactate zilnic, arată rezultatele publicate în The American Journal of Clinical Nutrition.