Cel mai rău lucru pe care îl poți face în fața unui copil

De câte ori vă certaţi, gândiţi-vă cum se simte copilul vostru. Vă aruncaţi vorbe grele şi priviri încruntate, ţipaţi unul la altul… Toate astea fără să vă gândiţi că micuţul care asistă neputincios la acest spectacol poate avea de suferit.

separator
cerata_parinti

“Pot să mă cert, copilul oricum nu înţelege”
Mulţi părinţi fac greşeala să se certe de faţă cu odraslele lor, considerând că tensiunile dintre ei nu îi afectează pe copii, care sunt prea mici ca să înţeleagă ce se întâmplă. Într-adevăr, poate nu pricep întotdeauna ce se întâmplă, mai ales dacă sunt mici, însă asta nu înseamnă că certurile voastre nu-şi lasă amprenta asupra psihicului lor.

Pentru micuţul vostru, voi sunteţi stâlpii de susţinere ai întregului univers. Or, când cei doi stâlpi îşi pierd verticalitatea, universul lui se cutremură din temelii. Ca urmare, prichindelul se va simţi singur, speriat, derutat şi va avea coşmaruri sau chiar va face în pat. De aceea, ar fi bine să nu se ajungă până aici şi, chiar şi atunci când apar divergenţe între voi, purtaţi-vă ca nişte adulţi responsabili şi mai ales ca nişte părinţi.

“Oare se ceartă din cauza mea?”
Când părinţii zâmbitori şi atât de drăgăstoşi unul cu altul se transformă într-o maşină de război care îşi catapultează jigniri şi injurii, lumea copilului se întoarce cu josul în sus. “Cum e posibil, erau atât de afectuoşi unul cu altul?!”, pare să gândească prichindelul care asistă şocat la duelul verbal dintre părinţi. “Oare eu sunt de vină, oare nu am fost suficient de cuminte?! Ce pot face ca să nu mai ţipe unul la altul?!” Psihologii spun că mulţi dintre copiii care sunt martori la o ceartă între părinţi au tendinţa să se învinovăţească pentru asta. Iar asta îi face să acumuleze sentimente de vinovăţie şi de frustare, să-i transforme în nişte timizi sau, dimpotrivă, în nişte persoane violente.

“M-am săturat, îmi iau copilul şi plec la mama!”
Câte femei nu procedează aşa când simt că nu mai pot trăi în aceeaşi casă cu soţul lor? S-ar putea să fie o soluţie bună pentru moment, până se mai liniştesc apele. Dar asta doar dacă mama ta locuieşte în aceeaşi localitate cu voi şi poţi reveni acasă mai târziu, după ce ai analizat lucrurile şi eşti mai diplomată şi mai înţeleaptă.

Însă, dacă mama ta nu locuieşte în aceeaşi localitate, faptul că dai bir cu fugiţii nu va rezolva problema apărută între voi. Ba chiar poate duce la o ruptură. Oricât de dificilă ar fi situaţia, de dragul copilului trebuie să faci eforturi ca să găseşti o soluţie mai puţin drastică. Despărţirea de unul dintre părinţi, chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp, nu va trece neobservată de către copil. Şi după împăcare, acesta ar putea rămâne cu teama permanentă că părinţii săi se vor despărţi.

“Mami, nu îl mai iubeşti pe tati?”
Vă certaţi cu înverşunare în spatele uşilor închise, având impresia că, dacă nu este de faţă, copilul vostru nu aude şi nu ştie ce se întâmplă. Iar când, obosită de atâta scandal, părăseşti “câmpul de luptă”, întâlneşti privirea tristă şi îngrijorată a micuţului vostru care te întreabă: “Mami, nu îl mai iubeşti pe tati?”. Ce poţi să-i spui unui copil într-o asemenea situaţie?! Cum să îl linişteşti? Explică-i, de exemplu, că adulţii se mai ceartă uneori, dar asta nu înseamnă neapărat că se vor despărţi. Însă, oricât de supărată ai fi, nu-l respinge pe micuţ în astfel de momente, pentru că el nu are nicio vină că voi v-aţi certat.

Divorţ sau conflict permanent?
Dacă nu reuşiţi să ajungeţi la un consens şi certurile au devenit ceva la ordinea zilei în casa voastră, apelaţi la ajutorul unui specialist în probleme de cuplu. Iar dacă nici aşa situaţia nu se remediază, poate ar fi bine să luaţi în considerare varianta divorţului. Cântăriţi bine lucrurile şi alegeţi răul cel mai mic, care îl afectează mai puţin pe micuţ. Psihologii spun că, deşi este de preferat ca un copil să crească alături de ambii părinţi, separarea acestora îl poate afecta mai puţin decât o stare conflictuală permanentă în interiorul căminului.

Cum îi influenţează pe copii cearta părinţilor
• Îi face timoraţi şi neîncrezători.
• Le schimbă comportamentul în societate: devin timizi, retraşi sau, dimpotrivă, agresivi.
• Le scade randamentul şcolar.
• Vor avea o atitudine rezervată faţă de căsătorie.

Sursa

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Meniul zilnic al Diannei Rotaru. Așa se menține vedeta!
Articolul anterior
Un copil a murit de pneumonie, după ce a fost tratat de altă maladie
Articolul următor