Cum să alegi jucăria potrivită pentru copilul tău?

Copilul începe să facă cunoștință cu lumea din jur de la primele ore de viață. De la început urmărește, ascultă, apoi se învață prin senzațiile tactile, și în acest proces, un rol important îi atribuim jucăriei. Jucăria ajută copilul să își dezvolte creativitatea și trăsăturile de personalitate. Rolul ei principal este în cunoașterea lumii, natura obiectelor. Prin urmare, trebuie să alegem jucăria potrivită vârstei copilului.

separator
shutterstock_165119168

De la 1 la 12 luni, bebelușul descoperă sunetele și culorile, urmărește cu privirea obiectele colorate aflate în mișcare. Pentru perioada aceasta sunt recomandate caruselul montat deasupra patului, jucăriile care fac diverse zgomote.

Copilul de la 1 la 3 ani știe deja sa meargă. La aceasta vârstă este mai mult în mișcare, încearcă să descopere cât mai multe. Îl distrează și îl atrage jucatul cu nisip, cu apa, începe să descopere cărțile cu imagini, începe să deseneze, să coloreze, să modeleze și să recunoască diverse obiecte, animale etc. Pentru aceasta vârstă sunt recomandate cuburile colorate, diverse jucării de construit și de asemenea cărțile de colorat.

Capacitatea intelectuală a copilului este în continuă dezvoltare. De aceea de la 3 la 6 ani, când își imaginează că poate avea diverse meserii, copilului îi place să construiască, începe sa cunoască cifrele și literele. La această vârstă jucăria devine: plastilina, cărțile de colorat, jocuri cu cifre şi litere, mașinile, păpușile, seturi de construit sau pentru fetițe, seturi de bucătărie, de cosmetică, trusă de doctor, puzzle, tăblițe magnetice etc.

copii-cu-jucarii

Etapa de la 6 la 8 ani, este cea în care copilului i se dezvoltă curiozitatea. Poate citi, scrie, desena, să se joace în colectivitate. Începe să descopere jocurile pe calculator. Pentru această vârstă sunt recomandate jocuri de construit mai dificile, jocuri pentru calculator cu cifre, litere, puzzle mai complex.

Perioada de la 8 la 12 ani, este perioada când începe să devină individualist: citește singur, se uita la televizor, se joacă pe computer și descoperă jocuri pentru vârsta lui. Pentru această vârstă sunt recomandate jocurile de strategie, mai ales cele pe computer, păpuși cu diverse accesorii, enciclopediile, cărțile mult mai complexe din care află multe informații, jocul de fotbal în miniatură, bicicleta, rolele, jucării care se asamblează.

Alege jucăria potrivită copilului tău!!

Așadar, pentru a face o alegere corectă, ține cont de stadiului de dezvoltare în care se află copilul. Copiii care cresc sub presiunea de a deveni prea devreme adulți sunt privați de experiențe esențiale și unice pentru treapta lor de vârstă. Prin urmare, o jucărie nepotrivită îl poate învăța pe copil să fie nepăsător, nervos, frustrat, îl poate învăța pe copil să jignească, să fie violent, să urască. Trebuie să conștientizezi că mintea unui copil asimilează orice, iar impactul negativ al jucăriilor nepotrivite se reflectă în comportament.

Orice impresie pozitivă îl ajută pe copil să se dezvolte armonios, în timp ce toate impresiile negative lasă urme permanente în dezvoltarea fizică și sufletească a copilului. Copilului i se dezvoltă simțul estetic atunci când este înconjurat de jucării frumoase, create manual, din materiale naturale. Materialele naturale, precum lemnul, lâna, pietrele netede de râu, pluta, scoicile, conurile de brad etc, contribuie la dezvoltarea sensibilității copilului. În aer liber, simțurile copilului sunt stimulate prin joaca cu nisip, pământ, apă.

Trebuie să ții cont și de faptul că jucăriile moderne îl sărăcesc pe copil de imaginație și de simțul mirării, în timp ce obiectele simple, pot căpăta cu ușurință semnificații și utilizări multiple. Copilul este liber să-și imagineze o bucată de lemn ca fiind o corabie, o mașină, un telefon, în ele sunt depozitate multe povești – despre soare, despre apă, despre copacul din care provine.

O jucărie potrivită îl poate învăța pe copil să fie sensibil, conștiincios, atent, afectuos, recunoscător. Supraveghează copilul când se joacă, asigură-te că toate jucăriile cu care se joacă sunt conform destinaţiei şi sunt potrivite pentru vârsta şi abilităţile lui.

Centrul educaţional pentru copii „Ingenium”
fa67e1fa79b2 Str. Mihail Sadoveanu 20/1
Tel.: 022 99 75 95, 060 79 09 01
Site: www.ingenium.md,
Email: info@ingenium.md

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Cartofi umpluți cu brânză
Articolul anterior
Stela Popa lansează cartea pentru copii „Îngerii Mării”!
Articolul următor