Gustul bun şi faptul că este cremoasă fac ca brânza topită să fie apreciată de mulţi. Ba mai mult, ambele calităţi vin la un preţ relativ mic.
Aceste caracteristici care încântă papilele gustative sunt generate, de fapt, de E-uri.
Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului avertizează că toate cele 61 de tipuri de brânză topită existente pe piaţa din România conţin E-uri, iar cei care le consumă riscă să dezvolte dereglări metabolice, hormonale, afecţiuni cardiovasculare şi hepatice.
Brânza topită este obţinută prin topirea celorlalte brânzeturi. În procesare sunt utilizate săruri de topire:
– polifosfaţi şi citraţi – care favorizează eliminarea calciului din sistemul osos. De aceea, brânza topită e interzisă copiilor, femeilor predispuse la osteoporoză şi bătrânilor, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Polifosfaţii şi citraţii trec în categoria E-urilor: E 450 (difosfaţi de calciu), E 452 (polifosfat calcic), E 339 (fosfaţi de sodiu), E 332 (citraţii potasici) sau E 331 (citraţii sodici). Rolul lor este de a imprăştia proteinele brânzeturilor, pentru a crea omogenitatea cremei.
Totodată, sărurile de topire oferă brânzei topite consistenţa şi onctuozitate, devenind uşor de întins pe pâine. Ele permit şi reţinerea apei, a laptelui praf, a aromelor, a conservanţilor şi a grăsimilor vegetale care sunt adăugate.
Ce conţine brânza topită
Într-un pachet mic de brânză topită intră peste 10 ingrediente, pe lângă apă, brânză şi zer praf. Aproape toate substanţele adăugate conţin vestitul E în denumirea lor: conservant E 250 (nitrit de sodiu), agenţi de îngroşare E 450 (pirofosfat de calciu), E 407 (caragenan), antioxidant (E 301sau ascorbat de sodiu), potenţator de aromă (E 621 sau glutamat monosodic), săruri de topire (E 450 sau difosfaţi de calciu şi E 339 sau fosfaţi de sodiu), stabilizatori (E 407 sau caragenan şi E 412 sau guma guar), corector de aciditate (E 330 sau acid citric), zahăr şi proteine lactice.
Atenţie la sarea ascunsă!
Ea vine sub forma sodiului. Ca să găsim sursa de sare ascunsă, trebuie să ne uităm la denumirile chimice ale E-urilor de pe etichetă. Dacă acestea conţin sodiu, precum glutamat monosodic sau fosfat disodic, este clar că produsul are un conţinut de sare ascunsă.
Anumiţi compuşi ai glutamatului au chiar efecte neurotoxice, care pot produce persoanelor sensibile dureri de cap, stări de slăciune, greaţă şi modificări ale ritmului cardiac. Acest aditiv trebuie evitat de către copii, de femeile însărcinate, de cei care suferă de hipoglicemie, de persoanele în vârstă sau de cei care prezintă riscuri cardiovasculare.