Medicii pediatri recomandă familiarizarea bebelușului cu terciul din crupele care nu conțin gluten: orez, hrișcă, porumb. Ce este glutenul și ce pericol prezintă acesta pentru copil? Ce înseamnă ,,enteropatie glutenică” și dietă fără gluten? Și cum se manifestă intoleranța la gluten în cazul copiilor?
Glutenul – tip de proteină, care se conține în cereale. Gospodinele experimentate cunosc glutenul sub denumirea de ,,clei”. Anume acesta este responsabil de elasticitatea și flexibilitatea aluatului, calitatea făinii fiind determinată de conținutul de gluten. Grîul, secara, orzul și ovăzul sunt produse bogate în gluten.
Dar cea mai mare cantitate de gluten se conține în terciul de griș, de aceea trebuie introdus în regimul alimentar al copilului doar după vîrsta de un an.
Glutenul se adaugă în mezeluri și ketchup-uri, se utilizează în calitate de agent de îngroșare în multe sosuri și pudinguri. Glutenul se mai întîlnește în produsele conservate, iaurturi și chiar în înghețate. Glutenul mai poate fi întîlnit în amidonul din grîu, iar amidonul poate fi găsit chiar și în comprimatele filmate.
Pentru a vă convinge de absența glutenului, citiți cu atenție ingredientele indicate în compoziția produsului.
Enteropatia glutenică (numită altfel boala celiacă) – boală congenitală care se manifestă prin incapacitatea organismului de a asimila glutenul.
Aproximativ 1 din 100 persoane din întreaga lume au gene responsabile de boala celiacă.
Primele simptome ale acestei boli pot apărea la vîrsta de 6-12 luni, după introducerea produselor complimentare în alimentația bebelușului, cu conținut de gluten.
Simptomatica afecțiunii celiace se poate manifesta în moduri diferite. Există forma tipică și atipică a bolii celiace. Dar, în general, ambele forme se manifestă prin leziuni la nivel de intestine și afectarea/perturbarea absorbției normale a nutrienților alimentari. Forma tipică se manifestă prin balonări, scaun spumos frecvent, toate simptomele fiind similare infecției intestinale. Boala celiacă se caracterizează prin faptul că schemele de tratament prescrise în cazul infecției intestinale sunt ineficiente. Antibioticele, fermenții, excluderea produselor cu efect ,,laxativ” din regimul alimentar nu sunt eficiente. Forma atipică a bolii se caracterizează prin prezența constipației, întîrziere în dezvoltarea fizică, dezvoltarea diferitor tipuri de deficiență, precum sunt anemia, rahitismul – boli care se tratează foarte greu.
Nu există un tratament medicamentos în cazul acestei afecțiuni, unica metodă care îl poate ajuta pe bolnav un regim alimentar fără gluten pe parcursul întregii vieți.
Cum puteți determina dacă bebelușul Dvs. este predispus genetic la dezvoltarea intoleranței la gluten? Dacă la prima încercare a terciului din grîu, ovăz sau griș, la bebeluș apar tulburări intestinale, probabil că organismul acestuia nu tolerează glutenul. În cazul acesta e necesar excluderea terciului respectiv din schema diversificării. Urmați toate recomandările medicului, dar nu este cazul să vă alarmați, deoarece majoritatea problemelor intestinale sunt cauzate de infecții. La momentul în care starea sănătății bebelușului va reveni la normal, reveniți la acest terci. Dacă simptomele intestinale se repetă, e necesar ca medicul să vă recomande examinări și investigații suplimentare, pentru a confirma sau infirma diagnosticul.
Insistați asupra acestor investigații, deoarece boala celiacă este foarte rară. Produsele din grîu și altele cu conținut de gluten, sunt foarte bogate în vitamine din grupul B, fier, calciu și fibre,deci, dacă copilulului i se recomandă dieta fără gluten, atunci deficitul acestor substanțe nutritive va trebui suplinit prin alegerea unor produse alimentare corecte, iar uneori chiar și cu produse medicamentoase.