V-am pregătit 10 sosuri, ce vin perfect combinate cu o mulțime de feluri de mâncare și care vă vor delecta gustul. Cu siguranță veți fi plăcut surprinși!
1. Sosul de roșii Italia – cel mai bun condiment pentru paste și pizza.
Într-o cratiță mare adăugați 2 linguri ulei de măsline și puneți la foc. Adăugați 1 ceapă tăiată mărunt și 1 cățel de usturoi bine pisat. Lăsați să se înăbușească 7-8 minute. Adăugați 1 lingură oregano, 800 g roșii felii conservate, 2 linguri pastă de tomate și 1 lingură de zahăr. Înăbușiți aproximativ 20 de minute, până când se îngroașă. După aceasta adăugați 4 roșii proaspete, decojite și curățate de semințe. Condimentați sosul cu sare și piper după gust.
2. Sosul de roșii Salsa – va umple vasele dvs cu gustul pasiunii spaniole
Mărunțiți cu ajutorul blender-ului 15 roșii cherry, 1 cățel de usturoi, 1 legătură de mărar și 1 legătură de ceapă verde. Adăugați 1 linguriță de oțet balsamic, 1 lingură pastă de tomate și 1 lingură ulei de măsline. Adăugați sare și piper după gust.
3. Sosul Pesto – aroma Mediteranei
Mărunțiți cu ajutorul blender-ului 50 g de busuioc, 2 căței de usturoi tăiați în bucăți mici, 50g de parmezan proaspăt ras, 3 linguri semințe de pin, 100 ml ulei de măsline. Se adaugă sare după gust.
4. Sosul dulce-acrișor pentru bucatele orientale
Pregătiți un amestec din 1.5 linguri de zahăr, 2 linguri de oțet, 1 lingură pastă de tomate, 1 lingură sos de soia, 3 linguri suc de portocale. Separat, pregătiți un amestec din 1 linguriță făină de porumb și 4 linguri de apă. Combinați cele 2 amestecuri și puneți la foc. Se va aduce până la temperatura de fierbere agitând continuu. Sosul se servește cald.
5. Sosul italian pentru salate ușoare
Pregătiți într-un borcan un amestec din 2.5 linguri ulei de măsline, 1.5 linguri oțet balsamic, 1⁄2 cățel de usturoi pisat, 1⁄4 linguriță de sare, 1⁄4 linguriță piper negru măcinat. Închideți borcanul cu un capac și agitați bine.
6. Sosul Barbecue – pentru bucatele preparate la grătar
Topiți 50 g de unt la foc mediu, adăugați 1 pahar de ceapă tocată mărunt și înăbușiți 4-5 minute. Adăugați 200 ml de ketchup, 0.3 pahar cu apă, 50 g de miere, 2 linguri suc de lămâie și 1⁄4 linguriță piper negru măcinat. Fierbeți 10 minute fără să acoperiți.
7. Sosul alb – pentru mâncărurile vegetariene
Topiți în tigaie 1 lingură de unt și adăugați 1 lingură de făină. Adăugați treptat 1.5 pahare de lapte. Fierbeți 10 minute și adăugați sare după gust.
8. Sosul pentru salata Caesar
Bateți 1 linguriță de muștar cu 1 gălbenuș și cu 1 linguriță de sare. Picătură cu picătură adăugați 150 ml ulei de măsline și bateți până capătă consistență ca de maioneză. Adăugați 1 lingură suc de lămâie, 1 linguriță piper negru măcinat, 2 căței de usturoi pisați, 50 g parmezan proaspăt ras și bateți bine.
9. Sosul grecesc Tzatziki
Amestecați 125 ml iaurt natural, 2 căței de usturoi pisat, 1 castravete ras decojit (înainte de adăugare acesta trebuie stors bine), 1 lingură ulei de măsline, 1 lingură suc de lămâie, pătrunjel tăiat mărunt, mărar și sare după gust.
10. Sosul din cremă de brânză – ideal pentru paste și cartofi
Adăugați într-o cratiță 200 g cașcaval ras, 10 ml ulei de floarea soarelui, 200 g cremă de brânză. Puneți la foc și aduceți până în punctul de fierbere amestecând periodic. După ce începe să fiarbă, reduceți focul și adăugați condimente după gust: busuioc și piper negru. Adăugați 50 g cașcaval proaspăt ras amestecând continuu, până se obține o masă uniformă.