Cătălina Grama va deveni mămică pentru a doua oară. Ea și partenerul ei, actorul Paul Ipate, vor fi pentru prima dată părinți!
Anunțul a fost făcut chiar de Jojo, prin intermediul unui post pe blogul său. “Voi fi mamica. Iar!”, a mărturisit emoționată actrița, dimineața aceasta.
“Vom fi părinți și ne simțim binecuvântați pentru că nu există fericire mai mare decât aceea de a cunoaște iubirea de părinte.”, spune Jojo, care mărturisește și că momentul în care a aflat că este însărcinată a emoționat-o foarte mult și s-a surprins râzând în timp ce plângea.
Actrița a trecut deja de perioada de început de sarcină, cu grețuri, emoții și temeri, iar acum se poate bucura din plin de gesturile de afecțiune pe care le primește din partea familiei pentru micuța lor, “o zână care doarme cuminte la mine în burtică”, așa cum o descrie mama sa: “Când am fost gravidă cu Achim am crezut că nu poate exista fericire care să semene sentimentului special pe care l-am trăit. Privindu-mi comoara de baiat cum îmi mângâie burtica, simt că o să fac implozie de atâta bine și frumos. Cei dintre voi care au mai mulți copii cred ca îmi înțeleg perfect sentimentul”, își continuă confesiuneaJojo care va deveni mamă pentru a doua oară.
Cine ar putea fi succesorul papei Francisc și ce se întâmplă în adunarea secretă prin care Vaticanul își alege noul papă
Papa Francisc, care a murit luni, în a doua zi de Paște, a fost ales de cardinalii de la Vatican la vârsta de 76 de ani, după retragerea din funcție a predecesorului său, Papa Benedict al XVI-lea. Din moment ce nu a fost numit niciun succesor clar, oricare dintre membrii Colegiului Cardinalilor ar putea fi ales, scrie digi24.ro.
Totuși, câțiva dintre cei 252 de posibili candidați par a fi favoriți pentru preluarea conducerii Bisericii Catolice. Teoretic, orice persoană catolică de sex masculin poate fi aleasă în rol de papă, dar ultima dată când un catolic care nu era un membru al Colegiului Cardinalilor a fost ales să conducă Vaticanul s-a întâmplat în 1378.
După moartea sau retragerea din funcție a papei, un conclav este organizat în Capela Sixtină de la Vatican, acolo unde cardinalii discută și votează pentru a hotărî cine va fi următorul lider al Bisericii Catolice. Aceștia jură să nu dezvăluie nimic din ceea ce se discută în timpul adunării secrete și rămân izolați de restul lumii până când se alege noul papă. În tot acest timp, ei discută despre meritele fiecărui candidat luat în considerare.
Cu toate că oficial nu este permisă promovarea vreunuia dintre candidați, procesul alegerii noului papă este unul „extrem de politic”, potrivit BBC. Tradiția spune că toți cardinalii ar trebui să se lase ghidați doar de Sfântul Duh atunci când aleg cu cine să voteze.
Doar 138 dintre cei 252 de cardinali vor putea vota în următorul conclav, întrucât doar membrii Colegiului Cardinalilor care au sub 80 de ani au drept de vot. Votul este secret. Toți cardinalii-electori scriu numele celui pe care îl preferă pe o bucată de hârtie. Pentru alegerea noului papă este nevoie de obținerea unei majorități de minim două treimi.
Patru runde de vot au loc în fiecare zi, până când un candidat primește destule voturi pentru a fi numit papă. Buletinele de vot sunt arse după fiecare sesiune, fumul degajat putând fi văzut de cei care privesc procesul de afară. Dacă fumul este negru, cardinalii nu au ajuns la o decizie. Dacă fumul este alb, înseamnă că ei au reușit să aleagă un nou papă.
Primele reacții după moartea Suveranului Pontif: A inspirat milioane de oameni
Au apărut primele reacții după anunțul despre moartea Suveranului Pontif, informează unica.md.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola: Europa deplânge moartea Sanctității Sale Papa Francisc. Zâmbetul său contagios a captat inimile a milioane de oameni de pe tot globul. „Papa Poporului” va fi amintit pentru dragostea lui pentru viață, speranța pentru pace, compasiunea pentru egalitate și dreptate socială.
Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene: Astăzi, lumea deplânge moartea Papei Francisc. El a inspirat milioane de oameni, mult dincolo de Biserica Catolică, prin umilința și dragostea sa atât de pură pentru cei mai puțin norocoși.Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel: Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice.Președintele interimar al României, Ilie Bolojan: Am aflat cu profundă tristețe despre trecerea la cele veșnice a Sanctității Sale, Papa Francisc. În aceste momente de doliu și durere, transmit sincere condoleanțe credincioșilor catolici din România și din întreaga lume, precum și tuturor celor pentru care Papa Francisc a fost un far spiritual și o sursă de speranță. A fost un simbol al smereniei, al compasiunii și al angajamentului neobosit pentru pace și dreptate. Sanctitatea Sa a fost și un prieten apropiat al poporului român, pe care l-a prețuit pentru profunzimea credinţei şi a spiritului său. Odihnească-se în pace!
Premierul italian, Giorgia meloni: Papa Francisc s-a întors la casa Tatălui. O veste care ne întristează profund, pentru că ne părăsește un om mare și un păstor de seamă. Am avut privilegiul de a mă bucura de prietenia sa, de sfaturile și de învățăturile sale, care nu au lipsit nici în momentele de încercare și suferință. În meditațiile Căii Crucii, ne-a reamintit puterea darului, care face să înflorească din nou totul și care este capabil să reconcilieze ceea ce, în ochii omului, pare ireconciliabil. Și a cerut lumii, încă o dată, curajul unei schimbări de direcție, pentru a merge pe o cale care „nu distruge, ci cultivă, repară, ocrotește”. Vom merge în această direcție, pentru a căuta drumul păcii, a urmări binele comun și a construi o societate mai dreaptă și mai echitabilă. Învățătura și moștenirea sa nu vor fi pierdute. Îl salutăm pe Sfântul Părinte cu inimile pline de tristețe, dar știm că acum se află în pacea Domnului.
Premierul român, Marcel Ciolacu: Zi tristă pentru creștinătate, la începutul Săptămânii Luminate. Papa Francisc rămâne pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de confesiune, apărătorul neobosit al păcii, al semenilor aflați în suferință și al comuniunii spirituale!
Am fost privilegiat să-l întâlnesc anul trecut la Vatican și să-i mulțumesc pentru sprijinul oferit comunității românești din Italia! Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumină!
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: „Milioane de oameni din întreaga lume jelesc vestea tragică a trecerii în neființă a Papei Francisc. Viața lui a fost dedicată lui Dumnezeu, oamenilor și Bisericii.
Știa cum să ofere speranță, să aline suferința prin rugăciune și să cultive unitatea. S-a rugat pentru pace în Ucraina și pentru ucraineni. Plângem împreună cu catolicii și cu toți creștinii care au privit către Papa Francisc pentru sprijin spiritual. Memorie veșnică!”
Secretarul general al NATO, Mark Rutte: Deplângem în această dimineață dispariția Sanctității Sale Papa Francisc. Devotamentul lui pentru pace și compasiune a fost o inspirație pentru milioane de oameni. Cele mai profunde condoleanțe comunității catolice și tuturor celor care au fost mișcați de umanitatea sa.
:Președintele Franței, Emmanuel Macron: Din Buenos Aires la Roma, Papa Francisc a dorit ca Biserica să aducă bucurie și speranță celor mai săraci dintre săraci. Să unească oamenii între ei și cu natura. Fie ca această speranță să învie neîncetat dincolo de el. Împreună cu soția mea, trimitem gândurile noastre tuturor catolicilor și lumii îndurerate.
Cancelarul german desemnat Friedrich Merz: Un om ghidat de umilință și credința în mila lui Dumnezeu. Papa Francisc va rămâne în amintirea noastră prin angajamentul său neobosit față de cei mai vulnerabili membri ai societății, pentru dreptate și reconciliere.
Casa Albă: „Odihnește-te în pace” alături de fotografii ale președintelui Donald Trump și ale vicepreședintelui JD Vance cu Suveranul Pontif.
Papa Francisc a murit luni, de Paște, 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, la reședința sa din Casa Santa Marta din Vatican.
Papa Francisc, un „papă al poporului”: Cum a ajuns fiul unor imigranți din Argentina să conducă Vaticanul și ce moștenire lasă în urmă
Alegerea Papei Francisc în martie 2013 a marcat începutul unei noi ere a conducerii Bisericii Catolice. De la întâia sa apariție în public, după ce a devenit primul papă din emisfera vestică, liderul de la Vatican i-a inspirat și fascinat pe catolicii din toată lumea, fiind declarat persoana anului 2013 de către revista Time, care l-a numit un „papă al poporului”, scrie digi24.ro.
Suveranul pontif a murit luni, în a doua zi de Paște, după 12 ani în fruntea Bisericii Catolice, a anunțat Vaticanul. În prima parte a pontificatului său, așteptările din partea credincioșilor și a întregii lumi erau uriașe. Papa Francisc vorbea în cuvinte simple, dar puternice.
Suveranul Pontif a evitat capcanele obișnuite ale luxului papal; era văzut ca un outsider și un reformator natural. A provocat rumoare în rândul conservatorilor, dar nu destul cât să afecteze susținerea globală de care se bucura. În cei aproximativ 12 ani de când a fost ales papă, Francisc și-a păstrat multe dintre caracteristicile sale prin care s-a remarcat inițial, schimbând fața Bisericii Catolice într-un mod semnificativ și cu efecte ce ar putea fi de lungă durată, inclusiv în domenii precum imigrație și protejarea mediului.
Papa Francisc s-a găsit, însă, de multe ori prins între doi poli complet opuși – prea conservator pentru unii, prea liberal pentru alții, scrie The Washington Post.
Jorge Mario Bergoglio, pe numele său real, s-a născut la Buenos Aires în 1936, fiind fiul unor imigranți italieni veniți în Argentina. Tatăl său, Mario, era contabil care lucra pentru compania de căi ferate, iar mama lui, Regina Sivori, s-a dedicat creșterii celor cinci copii ai familiei, potrivit site-ului oficial al Sfântului Scaun. Bergoglio a studiat meseria de tehnician chimist și a lucrat în mai multe domenii, inclusiv ca om de serviciu și paznic de club de noapte.
La doar 21 de ani, el s-a îmbolnăvit grav de pneumonie, doctorii fiind nevoiți să îi înlăture o parte din plămânul drept care era foarte afectat, ceea ce l-a făcut pe viitorul papă mult mai vulnerabil în fața răcelilor și altor boli respiratorii, potrivit USA Today. Doar un an mai târziu, în 1958, Bergoglio a intrat în ordinul iezuiților (Societatea lui Isus) și a devenit preot în 1969. În perioada 1973-1979, cât timp a servit ca superior provincial al ordinului în Argentina, țara sa a trecut prin vremuri foarte dificile.
Papa Francisc a preluat conducerea Bisericii Catolice într-un moment de cumpănă, după izbucnirea mai multor scandaluri de abuz sexual în rândul unor membri importanți ai clerului. Papa Francisc a promovat unitatea în rândul catolicilor și a cerut ca Biserica să accepte diversitatea sa globală, continuând să susțină cauza persoanelor sărace și asuprite. În mai 2015, Papa Francisc a emis documentul Laudato si’ („Slavă ție”), o enciclică foarte influentă în care Suveranul Pontif a vorbit despre criza climatică și a denunțat consumul excesiv. Prin acest document, el a susținut de asemenea drepturile popoarelor indigene.
Papa Francisc s-a văzut cu lideri politici, dar și cu lideri de altă credință, vizitând țări aflate în conflict și altele unde niciun papă nu mai venise în vizită vreodată, inclusiv Irak și Mongolia. „Simt că am o reputație pe care nu o merit, o stimă publică de care nu sunt demn”, a recunoscut Papa Francisc în autobiografia sa intitulată „Speră”, prima publicată vreodată de un papă încă aflat în funcție, potrivit The Conversation.
Papa Francisc a fost admirat în toată lumea pentru susținerea drepturilor omului și pentru reformele pe care le-a introdus. În 2023, el a aprobat oficial binecuvântarea cuplurilor de același sex. Încă de la operația pe care a suferit-o pe când avea doar 21 de ani, Papa Francisc a suferit de mai multe probleme de sănătate de-a lungul anilor – de la durerile mai vechi de sciatică și de genunchi și până la vizitele dese la spital făcute în 2023 pentru tratarea bronșitei și a gripei și pentru o intervenție chirurgicală la abdomen. În decembrie 2024, Papa Francisc a căzut și s-a lovit la bărbie, iar în februarie 2025 a fost internat după ce a făcut dublă pneumonie.
El a fost externat din spital abia luna trecută și era în convalescență. Ultima apariție în public a papei Francisc a fost duminică. Suveranul Pontif a oferit o binecuvântare zecilor de mii de credincioși din Piața Sfântul Petru de la Vatican.