Potrivit celui mai nou studiu, realizat în cadrul unui program comun al ONU cu Biroul Naţional de Statistică, o treime dintre femeile imigrante se îmbolnăvesc peste hotare, iar femeile care locuiesc la sate renunţă la tratamente din lipsă de bani.
Aşa arată rezultatele studiului „Profilul femeilor din Republica Moldova”, emise de Biroul Naţional de Statistică.
Moldovencele care muncesc peste hotare îşi neglijează sănătatea, iar femeile care locuiesc la sate renunţă la tratamente din lipsă de bani. Totodată, una dintre zece femei cu nevoi speciale din Republica Moldova trăieşte în sărăcie.
Potrivit studiului, o treime dintre femeile imigrante se îmbolnăvesc peste hotare.
În acelaşi timp, una din 10 este nevoită să abandoneze munca din cauza stării de sănătate precare, iar fiecare a treia imigrantă divorţează sau îşi lasă copiii în grija rudelor.
Cercetarea mai arată că una din trei femei din sate nu merge la medic, deoarece nu are poliţă de asigurare medicală sau bani pentru tratamente.
În timp ce doar una din zece femei cu nevoi speciale are posibilitatea să lucreze, peste 67 la sută dintre femeile cu nevoi speciale nu-şi permit să mănânce peşte şi carne, de două ori pe săptămână.
Studiul scoate în evidenţă şi faptul că femeile însărcinate, infectate cu HIV, sunt încurajate să avorteze, iar cele în etate nu au acces la servicii medicale de calitate. Fiecarea a doua femeie este victimă a violenţei fizice, iar fiecare a cincea este abuzată sexual în Republica Moldova, citează publika.md.