De ce este oul un aliment atât de preţios

Cantitatea de ouă consumate a fost o bună perioadă restricţionată în dietă, pe motivul că acestea ar contribui la creşterea nivelului de colesterol în sânge. Însă, oul este un aliment extrem de valoros, acesta conţine proteine de bună calitate şi vitamina A, D, E, B1, B2, B6, B12, folaţi, acid pantotenic, colină, seleniu, zinc, fier, calciu, acizi graşi Omega-3. Mai nou, specialiştii nu stabilesc o limită cu referire la cantitatea zilnică de ouă consumate, dar ce îţi recomandă aceştia?

separator

eggs

Oul conţine multe vitamine

Ouăle abundă în vitamina A, D, E, B1, B2, B6, B12, folaţi, acid pantotenic, colină, seleniu, zinc, fier, calciu, cantităţi mici de cupru şi mangan, acizi graşi Omega-3 şi multe substanţe cu rol antioxidant, fiind considerate unele dintre cele mai nutritive alimente din lume.

Oul şi colesterolul

Ouăle conţin în cea mai mare parte HDL colesterol, o fracţie bună de colesterol ce ajută la protejarea vaselor de sânge împotriva proceselor de ateroscleroză. Colesterolul ,,bun” (HDL) neutralizează efectele colesterolului ,,rău” asupra endoteliului vascular. Acest tip de colesterol nu este dăunător, el participă la sinteza vitaminei D în organism, dar şi a hormonilor testosteron, estrogen şi cortizol.

small_information_items_1596Oul conţine cantităţi mari de colină

Ouăle sunt abundente în colină, un nutrient important pentru sănătatea creierului şi funcția de memorare. Colina este un precursor al neurotransmiţătorului acetilcolina, mediator esenţial în activitatea fibrelor nervoase şi musculare. Se estimează că în jur de 90% dintre oameni au deficienţă de colină în organism.

 Ajută la păstrarea vederii

Oul conţine cantităţi mari de luteină și zeaxantină, nişte substanţe carotenoide ce ajută la menţinerea vederii şi păstrarea sănătăţii maculei retinei. Astfel, ouăle contribuie la prevenirea degenerescenţei maculare, o boală care afectează vederea la vârsta adultă.

Oul alimentează muşchii

Oul este bogat în proteine de înaltă calitate, conţinute atât în albuş, cât şi în gălbenuş, acestea fiind un material plastic excelent pentru ţesuturi. Oul se consumă întreg, preferabil fiert, întâi gălbenuşul, apoi albuşul. În plus, oul conţine multe vitamine şi microelemente necesare activităţii musculare.

Hard Boiled EggPăstrează sănătatea oaselor

Pe lângă mulţi alţi nutrienţi, oul conţine vitamina D, dar şi minerale de calciu, necesare pentru întreţinerea sănătăţii şi densităţii osoase. Vitamina D ajută la asimilarea calciului în organism. În plus, calciul este important în procesele de coagulare a sângelui, susţinerea contracţiei inimii şi a muşchilor.

Ouăle promovează pierderea în greutate

Ouăle sunt abundente în substanțe nutritive, minerale și proteine, oferind organismului şi un nivel înalt de saţietate. The Journal of the American College of Nutrition and the International Journal of Obesity confirmă faptul că consumul ouălor la micul dejun contribuie la reducerea numărului de calorii consumate pe parcursul zilei respective.

Câte ouă poţi consuma pe zi?

Asociaţia Americană a Inimii nu stabileşte o limită cu privire la cantitatea de ouă consumate, dar menţionează că aportul de colesterol trebuie redus la 300mg zilnic pentru un om sănătos sau 200mg zilnic – în cazul persoanelor ce suferă de boli de inimă, dislipidemie sau diabet zaharat tip 2.

Secretul unui mic dejun sănătos. Sfaturi de la Galina Tomaș

Un ou de mărime medie conţine 180-186 mg de colesterol, prin urmare un ou pe zi ai voie să mănânci, ca parte a unei alimentaţii sănătoase.

Potrivit Harvard School of Public Health, consumul unui ou pe zi nu creşte riscul bolilor de inimă şi poate fi parte componentă a unei alimentaţii sănătoase, iar persoanele cu dislipidemie, boli de inimă sau diabet zaharat ar trebui să consulte medicul în privinţa cantităţii de ouă consumate, dar, de regulă, în funcţie şi de rezultatele analizelor, aceste persoane nu trebuie să consume mai mult de trei gălbenuşuri pe săptămână.

În acelaşi timp, nutriţioniştii susţin că este sănătos să mănânci un ou pe zi, dacă în ziua respectivă meniul nu include şi alte alimente cu grăsimi saturate.

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Ce te așteaptă în luna august în funcție de zodie!
Articolul anterior
Nu știi ce să mai porți? Inspiră-te de la fashioniste!
Articolul următor