Cantitatea de ouă consumate a fost o bună perioadă restricţionată în dietă, pe motivul că acestea ar contribui la creşterea nivelului de colesterol în sânge. Însă, oul este un aliment extrem de valoros, acesta conţine proteine de bună calitate şi vitamina A, D, E, B1, B2, B6, B12, folaţi, acid pantotenic, colină, seleniu, zinc, fier, calciu, acizi graşi Omega-3. Mai nou, specialiştii nu stabilesc o limită cu referire la cantitatea zilnică de ouă consumate, dar ce îţi recomandă aceştia?
Oul conţine multe vitamine
Ouăle abundă în vitamina A, D, E, B1, B2, B6, B12, folaţi, acid pantotenic, colină, seleniu, zinc, fier, calciu, cantităţi mici de cupru şi mangan, acizi graşi Omega-3 şi multe substanţe cu rol antioxidant, fiind considerate unele dintre cele mai nutritive alimente din lume.
Oul şi colesterolul
Ouăle conţin în cea mai mare parte HDL colesterol, o fracţie bună de colesterol ce ajută la protejarea vaselor de sânge împotriva proceselor de ateroscleroză. Colesterolul ,,bun” (HDL) neutralizează efectele colesterolului ,,rău” asupra endoteliului vascular. Acest tip de colesterol nu este dăunător, el participă la sinteza vitaminei D în organism, dar şi a hormonilor testosteron, estrogen şi cortizol.
Oul conţine cantităţi mari de colină
Ouăle sunt abundente în colină, un nutrient important pentru sănătatea creierului şi funcția de memorare. Colina este un precursor al neurotransmiţătorului acetilcolina, mediator esenţial în activitatea fibrelor nervoase şi musculare. Se estimează că în jur de 90% dintre oameni au deficienţă de colină în organism.
Ajută la păstrarea vederii
Oul conţine cantităţi mari de luteină și zeaxantină, nişte substanţe carotenoide ce ajută la menţinerea vederii şi păstrarea sănătăţii maculei retinei. Astfel, ouăle contribuie la prevenirea degenerescenţei maculare, o boală care afectează vederea la vârsta adultă.
Oul alimentează muşchii
Oul este bogat în proteine de înaltă calitate, conţinute atât în albuş, cât şi în gălbenuş, acestea fiind un material plastic excelent pentru ţesuturi. Oul se consumă întreg, preferabil fiert, întâi gălbenuşul, apoi albuşul. În plus, oul conţine multe vitamine şi microelemente necesare activităţii musculare.
Păstrează sănătatea oaselor
Pe lângă mulţi alţi nutrienţi, oul conţine vitamina D, dar şi minerale de calciu, necesare pentru întreţinerea sănătăţii şi densităţii osoase. Vitamina D ajută la asimilarea calciului în organism. În plus, calciul este important în procesele de coagulare a sângelui, susţinerea contracţiei inimii şi a muşchilor.
Ouăle promovează pierderea în greutate
Ouăle sunt abundente în substanțe nutritive, minerale și proteine, oferind organismului şi un nivel înalt de saţietate. The Journal of the American College of Nutrition and the International Journal of Obesity confirmă faptul că consumul ouălor la micul dejun contribuie la reducerea numărului de calorii consumate pe parcursul zilei respective.
Câte ouă poţi consuma pe zi?
Asociaţia Americană a Inimii nu stabileşte o limită cu privire la cantitatea de ouă consumate, dar menţionează că aportul de colesterol trebuie redus la 300mg zilnic pentru un om sănătos sau 200mg zilnic – în cazul persoanelor ce suferă de boli de inimă, dislipidemie sau diabet zaharat tip 2.
Secretul unui mic dejun sănătos. Sfaturi de la Galina Tomaș
Un ou de mărime medie conţine 180-186 mg de colesterol, prin urmare un ou pe zi ai voie să mănânci, ca parte a unei alimentaţii sănătoase.
Potrivit Harvard School of Public Health, consumul unui ou pe zi nu creşte riscul bolilor de inimă şi poate fi parte componentă a unei alimentaţii sănătoase, iar persoanele cu dislipidemie, boli de inimă sau diabet zaharat ar trebui să consulte medicul în privinţa cantităţii de ouă consumate, dar, de regulă, în funcţie şi de rezultatele analizelor, aceste persoane nu trebuie să consume mai mult de trei gălbenuşuri pe săptămână.
În acelaşi timp, nutriţioniştii susţin că este sănătos să mănânci un ou pe zi, dacă în ziua respectivă meniul nu include şi alte alimente cu grăsimi saturate.