Tot mai mulţi oameni îşi pierd viaţa din cauza tumorilor maligne, incidenţa unor tipuri de cancer crescând de peste 3 ori în ultimii douăzeci ani. Medicii susţin că stilul de viaţă sănătos, adoptarea unui regim echilibrat şi practicarea cu regularitate a activităţii fizice reduce riscul apariţiei acestor boli grave. Potrivit lui Dan Eniu, medic din Cluj, o serie de obiceiuri sănătoase pot reduce riscul de cancer.
„Putem lupta împotriva acestui flagel în ascensiune prin modificarea stilului de viaţă şi prin colaborarea cu specialiştii în domeniu. Secretul stă în informare: un om informat este un om puternic”, declară conferenţiarul universitar doctor, Dan Eniu, citat de adevarul.ro.
Potrivit specialistului, la iniţiativa Comisiei Europene a fost adoptat Codul European împotriva Cancerului care conţine 12 puncte esenţiale. Care sunt acestea?
1. Nu fumaţi. Nu utilizaţi nicio formă de tutun.
2. Eliminaţi fumatul acasă. Sprijiniţi politicile în favoarea interzicerii fumatului la locul de muncă.
3. Luaţi măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă.
4. Fiţi activ fizic în viaţa de zi cu zi. Limitaţi perioadele de timp petrecute stând aşezat.
5. Adoptaţi o dietă sănătoasă: consumaţi din abundenţă cereale integrale, leguminoase, legume şi fructe. Limitaţi consumul alimentelor bogate în calorii, alimentelor cu conţinut crescut de grăsimi sau zahăr şi evitaţi băuturile îndulcite. Evitaţi consumul cărnii procesate; limitaţi carnea roşie şi alimentele cu un conţinut ridicat de sare.
6. În cazul în care consumaţi alcool de orice fel, limitaţi consumul. Pentru prevenirea cancerului este mai bine să nu beţi alcool deloc.
7. Evitaţi expunerea exagerată la soare, în special în cazul copiilor. Utilizaţi produse de protecţie solară. Nu utilizaţi aparate de bronzat.
8. La locul de muncă, respectaţi instrucţiunile privind sănătatea şi securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanţele cancerigene.
9. Aflaţi dacă sunteţi expuşi iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuinţa dumneavoastră. Luaţi măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon.
10. Pentru femei: alaptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteţi, alăptaţi copilul. Terapia hormonală de substituţie (THS), utilizată frecvent la perimenopauză, creşte riscul apariţiei anumitor tipuri de cancer. Limitaţi utilizarea THS.
11. Asiguraţi participarea copiilor la programele de vaccinare pentru hepatita B, la nou-născuţi, virusul papiloma uman (HPV), pentru fete.
12. Participaţi la programele de screening organizate pentru cancer colorectal, la femei şi bărbaţi, cancer mamar, la femei, cancer de col uterin, la femei.