Diabetul zaharat, boala care afectează aproape toate organele interne. Exerciţiile fizice elimină rezistenţa la insulină şi te ajută să învingi diabetul!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră boala o adevărata epidemie mondială. Datele sunt îngrijorătoare! În ultimii 20 de ani, rata diabetului zaharat a crescut de 8 ori la nivel global, iar experţii pun acest lucru mai cu seamă pe creşterea alarmantă a incidenţei obezităţii şi reducerii prevalenţei exerciţiilor fizice şi stilului de viaţă activ în existenţa omului modern.

separator

Collage1Dacă în 1985 rata diabetului era estimată la 30 de milioane, în prezent circa 240 de milioane de oameni suferă în lume de diabet zaharat. În Republica Moldova peste 90.000 de oameni sunt afectaţi de diabet zaharat de tip 1 şi 2, iar incidenţa acestuia creşte de la un an la altul.

De ce este periculos diabetul şi cum îţi dai seama că îl ai?

Gravitatea bolii este cu atât mai mare cu cât, mai mulţi oameni, din cauza lipsei simptomelor specifice, nu ştiu că suferă de diabet zaharat de tip 2 şi nu se adresează la medic decât atunci când apar primele complicaţii ale bolii sau când nivelul crescut al glucozei în sânge este depistat întâmplător, în timpul investigaţiilor medicale din alte motive de sănătate.

Potrivit American Diabetes Association, prezenţa valorilor zahărului în sânge între 5,6 și 7 mmol/l (sau 100-126 mg/dl) este considerată stare de hiperglicemie, în timp ce nivelul glucozei în sânge de peste 7 mmol/l (sau 126 mg/dl) indică cert diagnosticul de diabet zaharat.

Problema este că valorile mici ale glicemiei în sânge pot să nu determine simptome, acestea fiind uneori sesizabile doar la creşterea valorilor glucozei de peste 15-20 mmol/l (sau 250-300 mg/dl) în sânge. În acelaşi timp, valorile cronice ale glicemiei ce depășesc 7 mmol/l (sau 125 mg/dl) determină leziuni ale organelor interne.

Potrivit studiilor, hiperglicemia, ori nivelul crescut al glucozei în sânge, poate să apară cu 5-10 ani înainte de manifestarea primelor semne clinice de diabet, o perioadă suficient de lungă în care glucoza în exces şi alţi compuşi metabolici manifestă un efect toxic asupra celulelor din organism şi produc schimbări ireversibile la nivelul organelor-ţintă, între care leziuni renale, neurologice, cardiovasculare, afectarea retinei ochiului sau deteriorarea circulaţiei sangvine periferice.04_diabetesComplication3

Motivul pentru care creşte nivelul glucozei în sânge peste valorile normale

Carbohidraţii din alimente, precum pâinea, orezul, pastele, în timpul digestiei, sunt descompuşi de către organism în molecule de glucoză, cea mai importantă sursă de energie pentru corp. După fiecare masă, glucoza este absorbită în sânge, însă aceasta nu poate intra în celulele organismului fără ajutorul insulinei, un hormon secretat de către pancreas.

classes-of-drugs-used-in-diabetes-mellitus-type-2-australia-5yAtunci când nivelul de glucoză creşte în sânge, pancreasul este stimulat pentru a elibera insulină, care permite glucozei să intre în celule pentru a putea fi folosită în calitate de combustibil. Glucoza, care nu este utilizată în producţia de energie, este stocată în ficat şi muşchi sub formă de rezerve de glicogen.

În diabetul zaharat, însă, sunt diminuate drastic efectele insulinei asupra celulelor organismului, fie pentru că pancreasul nu poate produce suficientă insulină (în diabetul zaharat de tip 1), fie pentru că celulele organismului sunt rezistente la acţiunea insulinei, şi apare fenomenul rezistenţei la insulină, ori aceasta nu este sintetizată suficient de către pancreas, pentru a menține un nivel normal de glucoză în sânge (în diabetul zaharat de tip 2).

Dacă rezistenţa la insulină continuă să crească, se instalează diabetul zaharat de tip 2, concentrația glucozei în sânge se ridică peste normă, metabolismul glucozei se dereglează și mai mult, iar substanțele formate în urma utilizării incorecte a glucozei încep să afecteze structura și funcția vaselor sangvine și a nervilor, ducând, cu timpul, la apariția complicațiilor.

După 30-40 ani, vârstă când apare de obicei diabetul, este bine ca, cel puţin odată pe an să se dozeze glicemia în special la unele categorii de persoane, acestea fiind persoanele care au părinţi sau fraţi cu diabet, persoanele predispuse la obezitate, ori cele care suferă de unele dintre simptomele de mai jos.

Primele semne ale diabetului

  • Foamea şi oboseala – persoanele care observă că de la un timp au o poftă prea mare de mâncare, inclusiv de alimente dulci, şi care mănâncă mai mult ca de obicei, ar putea suferi de creşterea nivelului zahărului în sânge;
  • Setea – persoanele ce suferă de diabet au o sete nepotolită şi beau cantităţi mari de apă, peste 3-4 litri chiar şi în sezonul rece
  • Urinare abundentă – persoanele cu diabet urinează cantităţi prea mari de urină, peste 2-3 litri în 24 de ore şi pot avea micţiuni frecvente, mai multe de 5-7 ori pe zi.
  • Uscăciune în gură;
  • Mâncărimi ale pielii, din cauza cantităţii mari de lichide eliminate din organism, mucoasele şi pielea devin uscate, motiv pentru care pielea începe să producă mâncărimi.
  • Vedere înceţoşată

Alte simptome precum acutizarea infecţiilor micotice în organism, mâncărime vaginală, prurit între degetele de la picioare, sub sâni, inflamaţia foliculilor piloşi la nivelul pielii, vindecarea lentă a rănilor, tind să apară după ce glicemia a fost ridicată pentru o lungă perioadă în organism.

Creşterea continuă şi îndelungată a nivelului glucozei în sânge afectează fluxul sanguin la nivelul tuturor organelor şi poate cauza leziuni ale nervilor, manifestate prin dureri, amorțeli sau crampe musculare la nivelul mâinilor, picioarelor, respiraţie ,,dulce’’, cu miros de acetonă (acesta fiind un semn ce indică creşterea în cantităţi mari a nivelului corpilor cetonici în sânge).

De ce nivelul crescut al glucozei în sânge este nociv pentru organism?

Glucoza este un combustibil prețios pentru toate celulele din corp atunci când este prezentă în sânge în cantităţi normale. Altfel, aceasta, dar şi compuşii metabolici intermediari, precum corpii cetonici, devin o otravă cu acțiune lentă pentru celulele organismului.

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge cauzează modificări ce duc la întărirea vaselor de sânge şi instalarea proceselor precoce de ateroscleroză a vaselor. Aproape orice organ al corpului poate fi afectat de prea mult zahăr în organism. Afectarea vaselor sanguine determină boli de rinchi, insuficiență renală, accidente vasculare, atacuri de cord, pierderea vederii sau orbirea, cataractă, slăbirea sistemului imunitar, infecții bacteriene ale pielii, infecții fungice, carii dentare, infecții ale gingiilor, disfuncții erectile,  leziuni ale nervilor, numite neuropatii,  circulație deficitară la nivelul picioarelor și a mâinilor, vindecare lentă a rănilor, risc de amputaţie la nivelul membrelor inferioare.

Pentru a evita complicaţiile diabetului zaharat este necesar să se menţină un nivel normal de zahăr în sânge. American Diabetes Association sugerează bolnavilor cu diabet zaharat să menţănă valorile glicemiei între 70-130 mg/dl, înainte de masă, şi mai puţin de 180 mg/dl după mese.

Primele măsuri luate în caz de diabet zaharat

Indiferent de durata diabetului şi nivelul glucozei ori hemoglobinei glicozilate în sânge, medicul va indica de fiecare dată pacientului să corecteze alimentaţia, să slăbească şi să menţină greutatea corpului în limitele normale, să înceapă un program de activităţi fizice regulate.

Nivelul glucozei în sânge scade atunci când slăbeşti!

Savanţii au constat că reducerea nivelului de grăsime în corp contribuie substanţial la normalizarea valorilor glicemiei în cazul persoanelor ce suferă de diabet zaharat de tip 2. Trebuie să știi că nu există o metodă  mai eficientă de a controla diabetul fără medicamente decât normalizarea greutăţii corpului.

Totul este în conexiune cu fenomenul rezistenţei la insulină! Insulina este un hormon secretat de către pancreas, care odată cu fluxul sanguin este răspândit în tot corpul. În special celulele muşchii şi ţesutul adipos interacţionează cu insulina prin anumiţi receptori, molecule speciale, situaţi pe suprafaţa celulor cu  Insulina glucoză în sânge se mărește, după mâncare, sau când ficatul începe să elibereze glucoza sintetizată în el.

Cu fluxul sangvin, insulina este transportată în tot organismul. Unele țesuturi (în special celulele mușchilor și țesutului adipos) sunt capabile să interacționeze cu insulina. Pe suprafața acestora se află nişte molecule speciale (receptori), care recunosc insulina și declanșează o serie de reacţii chimice, în cadrul cărora glucoza din sânge începe să pătrundă în interiorul celulelor musculare și adipoase pentru a fi utilizată.

Ce se întâmplă în organism în cazul rezistenţei la insulină?

Receptorii de pe suprafața celulelor țesutului adipos și muscular devin rezistenţi la acţiunea insulinei, aşa încât glucoza nu mai poate pătrunde în celule pentru a fi utilizată, iar nivelul ei în sânge creşte peste limitele normale. Cercetările științifice au determinat că rezistenţa la insulină se dezvoltă pe parcursul multor ani din cauza greutății excesive, alimentației incorecte, bogate în grăsimi saturate şi insuficienței cronice de efort fizic.

În același timp, s-a demonstrat că echilibrarea alimentației, adoptarea unui program de activități fizice regulate și reducerea greutății corpului diminuează rezistenţa la insulină şi scade nivelul glicemiei la bolnavii cu diabet zaharat de tip 2.

Exerciţiile fizice combat rezistenţa la insulină şi te ajută să învingi diabetul

Exerciţiile fizice au mai multe efecte benefice în cazul persoanelor ce suferă de diabet zaharat. Mişcarea creşte sensibilitatea celulelor la insulină, contribuie la controlul glicemiei, previne apariţia complicaţiilor cardiovasculare, scade nivelul grăsimilor din sânge, ajută la scăderea în greutate.

Este important să menționăm că de la debutul diabetului de tip 2 și până la apariția primelor complicații pot să treacă mulți ani și că în toată această perioadă, fiecare persoană are posibilitatea să încetinească evoluția bolii.

Experţii OMS recomandă cel puţin 30 de minute de activitate fizică pe zi, cum ar fi plimbările, înotul, ciclismul, mersul pe jos, jogging-ul, dansul, exerciţiile aerobice. Activităţile zilnice regulate reduc riscul de apariţiile a diabetului zaharat şi dezvoltarea complicaţiilor acestuia.

10 trucuri pentru a slăbi rapid până la vară. Sfaturile unui medic

Pierderea rapidă în greutate până la vară – posibilă cu ajutorul unor trucuri ușoare. Nutriționistul rus Dr. Tatyana Selezneva dezvăluie care sunt acestea și cum să slăbești complet în siguranță până vara.

Medicul indică 10 trucuri care vă vor ajuta să vă puneți corpul în ordine.

  1. Fără un plan, mâncatul în exces este întotdeauna o posibilitate. Luați un mic dejun și un prânz copios pentru a evita mesele de seară și de la miezul nopții.
  2. Eliminați mâncarea de tip fast-food. Eliminați „vechiturile” alimentare: fast-food, alimente procesate, carne procesată, sucuri zaharoase, limonadă, sucuri ambalate, sos de soia, marinate, alcool.
  3. Atunci când creați un meniu, puneți accent pe alimentele proteice și pe carbohidrații complecși (legume, fructe, cereale), grăsimile naturale trebuie să fie prezente cu moderație.
  4. Proteinele ar trebui să reprezinte cel puțin 20% din structura alimentelor – reprezintă materialul de bază pentru construcție.
  5. Controlați consumul de zahăr și sare. Se recomandă să nu consumați mai mult de 50 de grame de zahăr pe zi și 3-5 grame de sare pe zi.
  6. Beți zilnic 1-1,5 litri de apă pură.
  7. Adăugați mai multe legume verzi în alimentația dumneavoastră, în special cele crude.
  8. Mergeți la culcare înainte de ora 23:00 și dormiți 7-8 ore.
  9. Arderea grăsimilor este excelentă în timpul somnului. Rămâneți la o activitate fizică regulată.
  10. Controlați stresul – nu vă stresați din cauza unor lucruri mărunte.

„Creați un deficit caloric moderat, consumând ceva mai puține calorii decât arde corpul dumneavoastră. Acest lucru vă va permite să slăbiți treptat fără să vă stresați organismul.”

„Asigurați-vă că dormiți și vă odihniți suficient, deoarece stresul și lipsa somnului pot duce la exces de greutate și la creșterea apetitului”, recomandă expertul.

„Beți multă apă pe tot parcursul zilei pentru a vă menține corpul hidratat și pentru a ajuta la descompunerea grăsimilor. Implementați treptat modificările stilului de viață, astfel încât acestea să devină obișnuite și pe termen lung. Evitați dietele drastice și exercițiile fizice extreme, care pot fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră”, spune nutriționistul.

„Țineți un jurnal alimentar și de activitate pentru a vă urmări progresul și pentru a vă evalua realizările. Urmând aceste metode ușor de pus în aplicare, puteți slăbi până la vară și vă puteți crea un stil de viață sănătos și echilibrat, fără fără și fără a vă afecta organismul”, recomandă Dr. Ponomareva.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

sursa

Un pacient de 72 de ani a avut Covid 613 zile. A suferit peste 50 de mutații de la virus

Un pacient olandez cu cel mai lung caz de infecție cu COVID înregistrat vreodată a suferit de boală un timp record de 613 zile, boala transformându-se într-o variantă nouă unică, care a derutat cercetătorii medicali.

Pacientul, sl cărui nume nu a fost dezvăluit, în vârstă de 72 de ani, a fost diagnosticat cu varianta omicron în februarie 2022, potrivit Time, citând cercetări de la Universitatea din Amsterdam. Este cea mai lungă perioadă de timp în care cineva a fost infectat cu virusul, susțin cercetătorii. 

Cel mai lung caz de infecție Covid este de 20 de luni

Sistemul imunitar  al pacientului, care suferea deja de o boală de sânge înainte de a contracta COVID, nu a reușit să producă suficiente celule albe din sânge sau anticorpi pentru a combate virusul, în ciuda faptului că a primit vaccinul de mai multe ori.

În timp ce majoritatea oamenilor pot depăși coronavirusul în câteva săptămâni, orice au încercat profesioniștii din domeniul medical pentru vindecarea pacientului nu a funcționat. Medicii au descoperit rapid că corpul său a devenit rezistent la Sotrovimab, un anticorp monoclonal pentru tratamentul timpuriu al COVID-19, după ce i-au luat peste două duzini de tampoane pe nas și gât în timp ce căutau să-i găsească tratament.

Ei au descoperit, de asemenea, că dezvoltarea unui anticorp anti-spike în prima lună a fost minimă și în curând și-au dat seama că sistemul imunitar al pacientului este incapabil să scape de virus.

Pacientul a murit în spital, în toamna anului 2023, din cauza sistemului imunitar slăbit și a unei tulburări de sânge de bază. 

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că virusul a suferit murații de aproape 50 de ori și, în cele din urmă, a creat o variantă ultra-mutată, potrivit publicației. Nu existau semne că varianta mutantă în stil Frankenstein ar fi infectat alți oameni.

Deși un caz Covid de 20 de luni care a suferit mutații pare înfricoșător, Magda Vergouwe, studenta la medicină de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, care va prezenta cazul la Congresul Global ESCMID din Barcelona, a declarat:

„Durata infecției în acest caz este extrem. Infecțiile prelungite la pacienții imunocompromiși sunt mult mai frecvente în comparație cu comunitatea generală”, a spus Vergouwe.

„Acest lucru subliniază riscul de infecție persistentă, deoarece pot apărea variante virale unice datorită evoluției extinse.”

Nu toate cazurile Covid puternic mutante au fost recunoscute medical

Oamenii de știință care studiază datele genomice din apele uzate au descoperit, de asemenea, dovezi că oamenii ar fi avut cazuri de Covid puternic mutate de mai bine de patru ani, dar nu erau conștienți, potrivit Time.

Vergouwe a explicat că cazul este adăugat la rapoartele de pacienți testați pozitiv pentru aceeași infecție de peste un an, dar ea a remarcat că a fost cel mai lung caz pe care l-a văzut vreodată.

Cel mai extins caz de COVID-19 înregistrat vreodată înainte de acesta a fost de la un britanic care a suferit de virus timp de 505 zile înainte de a muri. Cercetările au arătat că 24,4% dintre adulții americani care au primit un test COVID-19 pozitiv au prezentat simptome care au persistat timp de trei luni sau mai mult.

sursa

24 de mii de moldoveni mor, anual, din cauza bolilor cardiovasculare. Institutul de Cardiologie, plin de pacienți

24 de mii de moldoveni mor, anual, din cauza bolilor cardiovasculare. Exprimat altfel, obținem încă o statistică alarmantă: la fiecare oră, aproape trei persoane își pierd viața, pe fonul problemelor la aparatul circulator. Cei mai mulți dintre suferă un atac de cord. Deși în majoritatea cazurilor, pacienții sunt persoane în vârstă, există și tineri care mor din această cauză. Medicii specialiști recomandă ca, după 40 de ani, să mergem la un control medical amănunțit, pentru a putea depista din timp eventualele boli cardiovasculare și pentru a le trata. Sănătatea inimii este și în puterile noastre. Pentru asta, trebuie să mâncăm cât puține grăsimi, să nu fumăm, să facem mișcare zilnic și să ne stresăm cât mai puțin, scrie TV8.md

Saloanele Institutului de Cardiologie din Chișinău sunt pline de pacienți care ajung aici în căutarea sănătății pierdute. Pe patul de spital, l-am găsit și pe domnul Petru din Edineț. Pensionarul, în vârstă de 70 de ani, se confruntă cu probleme cardiace din tinerețe, probleme care, spune el, i-au dat multe bătăi de cap.

Aceste boli cardiovasculare apar dintr-o combinație de mai mulți factori, dar în principal, modul de viață haotic și nesănătos. Conform medicului specialist, bărbații sunt mai predispuși la astfel de afecțiuni, care încep de la o vârstă mult mai tânără, spre deosebire de femei.

Protocoalele medicale menționează că orice persoană, ajunsă la 40 de ani, trebuie să treacă prin investigații amănunțite pentru a depista eventuale probleme cardiace. Datorită acestor investigații, se poate estima probabilitatea ca un om să aibă un eventual infarct în următorii zece ani.

Conform statisticilor, cea mai frecvent întâlnită afecțiune cardiacă este hipertensiunea arterială, iar cea mai severă complicație a infarctului este moartea subită. Această complicație este dezvoltată de persoanele care au mai multe afecțiuni concomitent, dar cu toate astea, numărul deceselor, în cazul pacienților ajunși la spital a scăzut în ultimii ani. 

Am avea rezultate și mai bune dacă prevenția acestor afecțiuni ar deveni un program național, susținut de toată societatea. 

De două luni, în cadrul Institutului de Cardiologie funcționează un computer tomograf ultra performant, inaugurat cu mare fast, inclusiv în prezența președintei Maia Sandu. Costul acestui dispozitiv medical a depășit un milion de euro, bani publici, dar medicii de aici consideră că merită fiecare ban cheltuit, pentru că oferă rezultate extraordinare, rezultate pe care nu le puteau obține până acum. 

De la darea lui în folosință și până acum, peste 300 de pacienți au beneficiat de capacitățile acestui aparat.

Bolile cardiovasculare se află pe locul unu la nivel mondial în topul cauzelor de deces și se estimează că iau vieţile a aproximativ 18 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în fiecare oră. În Republica Moldova, afecțiunile cardiovasculare constituie aproximativ 60 la sută din mortalitatea totală. Se estimează că anual mor circa 24 de mii de oameni din această cauză. 

Un om de afaceri a trăit o viață de lux în pandemie. Și-a cumpărat o insulă paradisiacă cu banii furați de la stat
Articolul anterior
Mitropolitul Vladimir convoacă o adunare cu toți protopopii și stareții
Articolul următor