Moldovenii nu-și doresc două zile de vacanță. Aceștia au semnat și o petiție

După ce cabinetul de miniștri a decis ca zilele de 29 și 30 august să fie zile de odihnă pentru bugetari, internauții au făcut o petiție prin intermediul căreia protestează împotriva hotărârii.

separator

limbaromana_1_

„Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat un obicei vicios de a acorda zile libere recuperabile după propriul său plac, considerînd că cetăţenii acestei ţări, vor sau nu, trebuie să se odihnească mai mult decât prevede Codul muncii. Or, art.111 al acestuia, stabileşte o listă exhaustivă a zilelor de sărbătoare nelucrătoare, clar enumerate, iar acordarea alor zile, care ulterior trebuie recuperate, nu face decât să pericliteze activitatea normală a instituţiilor publice, creînd un disconfort atît în rîndul beneficiarilor serviciilor publice, cît şi a funcţionarilor publici. Nu este clar scopul şi necesitatea cestor „mini vacanţe”.
Aceste zilele libere sunt acordate prin Hotărîri de Guvern, ceea ce le face obligatorii pentru cei din sistemul public, lărgind astfel, nejustificat, lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare stabilite de articolul indicat mai sus. Această practică nu doar că ar trebui supusă unui control al constituţionalităţii, dar aduce şi o doză de haos în societate, avînd în vedere că nu este vreun motiv imperativ de a le acorda, iar activitatea persoanelor fizice şi juridice de drept privat depinde de prestarea serviciilor publice, şi pentru că aceste zilele libere date de Guvern nu au un caracter permanent, ci ocazional, fac imposibilă crearea unei agende sigure, fiind necesară reprogramarea activităţilor deja stabilite.
Un exemplu în acest sens, sunt instanţele de judecată, care îşi stabilesc şedinţele ţinînd cont de zilele lucrătoare şi nelucrătoare din calendar, precum şi de art.111 din Codul muncii. „Mini vacanţele” „dăruite” de Guvern, duc sau la amânarea şedinţelor de judecată, cu implicarea mai multor acţiuni procedurale, unele mai dificile, ori necesitatea unei duble remunerări (fapt ce nu se face). La fel, şi cel mai important, estetergiversarea examinării dosarelor din această cauză. Şi astfel de exemple sunt multe.
Cred că mulţi dintre noi sunt deranjaţi de „Mini vacanţele guvernamentale”. Această practică vicioasă şi lipsită de vreun motiv imperativ trebuie încetată, fapt pentru care propunem semnarea acestei petiţii.”

Semnează petiția!

Bugetarii urmează să recupereze zilele de odihnă pe 24 septembrie și 22 octombrie 2016.

Noi benzi pentru transportul public vor apărea

Benzile dedicate transportului public pe str. Hîncești (sectorul cuprins între străzile Alexei Mateevici și Miorița) vor fi extinse, iar schița de proiect pentru bd. Moscova este în faza de elaborare. Anunțul a fost făcut de către Primăria Chișinău.

Până în prezent, 17 străzi din oraș au fost amenajate cu benzi dedicate, totalitatea cărora însumează 45 km pe sens dus-întors. Este vorba de străzile: Ion Creangă, Ștefan cel Mare și Sfânt, Constantin Negruzzi, Decebal, Dacia, Ciuflea, Grigore Vieru, Constantin Tănase, Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni, Alexandr Pușkin, Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Renașterii Naționale, Bogdan Voievod, Alecu Russo, Mircea cel Bătrân și Alba Iulia.

Va avea loc simplificarea proceduri de obținere a permisului de conducere! Vezi detalii

Potrivit proiectului, admiterea la examen va fi posibilă prin utilizarea sistemului informațional automatizat „Registrul unităților de instruire a conducătorilor de vehicule și al formabililor”. De asemenea, va fi exclusă prezentarea actelor de studii pe suport de hârtie, ceea ce va contribui la digitalizarea întregului proces. 

„În acest fel, simplificăm procedurile, reducem corupția și creștem calitatea procedurii de obținere a permiselor de conducere”, a spus premierul Dorin Recean. 

O altă modificare ține de simplificarea procedurii de obținere a permiselor de conducere pentru anumite categorii de vehicule. De exemplu, persoanele care dețin permis de conducere de categoria B pentru vehicule cu transmisie manuală, la susținerea examenului la o altă categorie, pentru vehicule cu transmisie automată, vor putea conduce și vehicule cu transmisie manuală de categoria respectivă.

Totodată, persoanele care dețin permis de conducere de categoria B de cel puțin 24 de luni vor putea solicita dreptul de a conduce vehicule din subcategoria A1(motociclete), cu condiția absolvirii unui curs deplin de instruire practică, fără instruire teoretică și examinare.  

Proiectul va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

A dispărut. Rudele cer ajutor pentru a o găsi

O fetiță de 12 ani din Chișinău a dispărut iar ultima dată a fost văzută urcând într-un troleibuz alături de un băiat.

Laura Arman, are 12 ani și locuiește în sectorul Botanica al Capitalei a relatat nana acesteia pentru echipa.md.

Laura a fost văzută ultima dată pe 15 octombrie, în jurul orei 15:00, pe strada Decebal, vizavi de Taxi Blues Cafe, urcând în troleibuzul 4, în direcția străzii Hristo Botev.

Conform martorilor, ea era însoțită de un tânăr de aproximativ 18 ani, cu o înălțime de 1,80 m, păr brunet și ochi căprui, având un iPhone alb.

Cei care dețin informații despre locul unde s-ar putea afla sunt rugați să contacteze la 112 sau 069 522 443.

În Moldova va fi deschis un hotel subteran!
Articolul anterior
Iată cum vor fi sărbătoriți cei 25 de ani de Independență a Republicii Moldova
Articolul următor