Medic nefrolog: care sunt cele mai bune ape minerale de băut

Specialistul a efectuat o analiză minuţioasă a principalelor caracteristici specifice surselor de apă  pe care le consumăm în mod obişnuit şi îţi spune cum să alegi cea mai bună apă de băut, pornind de la faptul că litiaza renală, adică boala în care se formează pietre la rinichi, este în continuă creştere.

separator

99742186_1_644x461_fabrica-de-imbuteliat-apa-minerala-in-germania-1600-euro-vlahita1

„Din cauza faptului că apa de la robinet este de multe ori si in multe localităţi improprie consumului, apa de puţ fiind de asemenea prea dură şi contaminată frecvent cu nitriţi, majoritatea părinţilor foloseşte  de exemplu pentru prepararea laptelui praf la sugari, dar şi pentru copiii mai mari – apa plata.

Pornind de la faptul că frecvenţa microlitiazei şi chiar a litiazei renale, pietre la rinichi, este în creştere, chiar la vârste mici, am analizat compoziţia celor mai folosite ape plate din comerţ”, spune medicul Ovidiu Limoncu, specialist în nefrologie pediatrică, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

Specialistul în nefrologie pediatrică a ţinut să facă şi câteva precizări, deosebit de importante:

„Trebuie menţionat de la început ca şi apa plata este tot o apă minerală, cu un conţinut mai mare sau mai mic în minerale, fără a fi însă carbogazoasă. De aici mirarea părinţilor când le spun că apa băuta de copil poate contribui la dezvoltarea microlitiazei! Invariabil toata lumea răspunde: „Dar noi bem numai apă plată!”.

Recomandările medicului, atunci când alegi o apă minerală, plată sau carbogazoasă:

1. Conţinutul în săruri de calciu (Ca) trebuie să fie cât mai redus. De ce? Calciul în exces se depune în rinichi;

2. Conţinutul în sodiu (Na) trebuie să fie cât mai redus. De ce? Consumul de sare favorizează litiaza;

3. Ph-ul apei trebuie să fie cât mai aproape de neutru (neutru=7, limita maxima admisa a Ph-ului pentru apa plata este 7.2);

4. Nitriţii trebuie să fie la zero! Prezenţa lor indică o contaminare cu deşeuri menajere;

5. Nitraţii trebuie să fie la zero! Prezenţa lor atestă o contaminare cu îngrăşăminte chimice;

6. Reziduu sec, adică nivelul impurităţilor, să fie cât mai mic.

Concluziile medicului

Analizând compoziţia unor sortimente de ape minerale plate româneşti, atât din datele oficiale, cât şi direct, de pe etichetă, doctorul a constatat următoarele:

– Conţinutul cel mai scăzut în calciu îl are apa Devin – 7,14 mg/l, urmată de Bucovina, cu 9,53mg/l şi de Izvorul minunilor cu 17,2mg/l . Dorna, Borsec, Zizin şi, în special, Biborteni au un conţinut mai ridicat de calciu. Evian si Perenna, din import, au, de asemenea, un conţinut mare de calciu!

– Conţinut de sodiu redus au apele: Izvorul minunilor (0.74mg/l), Aqua Carpatica (0.78mg/l) şi Dorna (0.92mg/l).

– Nivelul de nitraţi cel mai redus îl are Zizin (0,03mg/l), Devin (1,2mg/l), Aqua Carpatica (1,85mg/l). Se pare că importanţa acordată prezenţei acestui compus în unele reclame este exagerată

– Un pH cât mai apropiat de 7 îl are apa Bucovina.

– Reziduu sec cel mai mic îl are Bucovina şi Izvorul minunilor.

„Greu de tras o concluzie, dar, făcând un raport al caracteristicilor „bune”/„rele” din perspectiva câtorva lucruri care ne intereseaza în aceasta discuţie, apare, în ordine, că apele minerale plate Devin, Izvorul Minunilor şi Bucovina ar fi cele mai indicate pentru copii şi nu numai! Poate că o soluţie mai bună, în special pentru sugari şi copiii mici, ar fi folosirea unor sisteme casnice de filtrare a apei”.

sursa

Moldovenii, îndemnați să fie precauți de sărbători, pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare

În perioada sărbătorilor de Paște, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii despre riscul comercializării produselor alimentare neconforme, în locuri neautorizate (străzi, portbagajele mașinilor etc.).

ANSA recomandă oamenilor să fie vigilenți, să ceară de la operatorii economici și vânzătorii de produse alimentare certificate care confirmă calitatea, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate al produselor.

Consumatorii sunt în drept să solicite actele de conformitate și să verifice minuțios produsele achiziționate, întru evitarea toxiinfecțiilor alimentare:

  • aspectul exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
  • produsele preambalate, cu  ambalajele deteriorate și care prezintă suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate!
  • mențiunile făcute pe eticheta produsului trebuie să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Atenție la termenul de valabilitate!
  • în unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate, se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
  • produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;
  • carnea trebuie să fie elastică, de o culoare roz pal spre roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu aibă suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar!
  • la procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.

ATENȚIE! Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se realizează numai în locurile separate sau împreună cu produsele preambalate. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM:  xx.yy.zz (ziua, luna și anul). Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimente care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalat (la lingură), deoarece acestea pot fi cu alte destinații – tipografică sau textilă – şi poate prezenta pericol pentru sănătate.

Ouăle vopsite trebuie păstrate la frigider, maximum șapte zile!

REȚINEȚI! Comercianții care vând produse în locuri neautorizate nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Aceștia nu pot elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul unui produs neconform.

Totodată, ANSA recomandă cetățenilor să consume alimente moderat, fără a face risipă. Fiecare om are un rol important în reducerea risipei alimentare prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor. Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos!

Intoxicația la un restaurant din Capitală continuă cu noi victime

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Mini-ecograf pentru gravide! O invenţie utilă pentru viitoarele mămici
Articolul anterior
Adevărul despre răspândirea cancerului a ieşit la iveală! Cum se propagă boala
Articolul următor