Cum îţi disciplinezi copilul fără să strigi la el! 9 metode de succes

Probabil mulţi dintre părinţi se confruntă, măcar o dată în viaţă, cu situaţii în care relaţia cu cel mic scapă de sub control. La nervi și supărare, poţi ajunge să ţipi la copilul tău, iar asta se întâmpla chiar dacă îl iubeşti. Ce e de făcut în acest caz?

separator

copil

„De câte ori ți-am zis să nu mai intri în casă încălțat cu pantofii de stradă?”  „Uite cum ai murdărit covorul!” „De ce nu poți să mă asculți niciodată?” – totul spus pe un ton ridicat și amenințător.  Îți pare familiară scena asta?

Interesant e că adulții strigă mult mai des la copii decât strigă unii la ceilalți. Ce îi face pe părinți să creadă că e mai bine să țipe la copii decât să gândească rațional? Dacă credeți că țipatul va disciplina copilul, aflați că acest lucru este foarte greșit!

Furia, însă, nu e cea mai potrivită reacție atunci când ești implicat într-o situație tensionată, conflictuală. E adevărat că adulții trebuie să fie mai autoritari, iar copiii trebuie să-i respecte, însă țipatul nu antrenează respect.

Iată ce învață copiii, de fapt, atunci când părinții țipă la ei:

• Adulții nu vorbesc serios decât după ce încep să țipe;
• Învață că e în regulă să strige și ei;
• Învață că e bine să fie agresivi și cu alte persoane;
• Învață să ignore cererile făcute pe un ton calm și civilizat;
• Învață ca ei nu merită să li se vorbească pe un ton calm;
• Învață că țipatul, în general, este o metodă bună de a te elibera de probleme.

reguli_comportament_copiiCopiii trebuie educați, bineînțeles, dar există și alte metode, infinit mai bune decât strigătele:

1. Fă-ți copilul să se simtă iubit. Chiar dacă este obraznic și nu te ascultă aproape niciodată, nu te arăta tot timpul nemulțumită de el. Nu te baza pe faptul că, în sinea lui, el știe că e iubit, ci arată-i asta în fiecare zi, printr-o îmbrățișare, un pupic, o vorbă bună.

2. Acordă-i atenție. Pentru copii, atenția părinților este esențiala, vitală, e lucrul cel mai de preț. Lauda comportamentul pozitiv, chiar dacă e vorba de lucruri mărunte – cum că și-a spălat canuța sau și-a lăsat pantofii la intrare.

3. Folosește-te de reguli și de rutină. Creează un set de reguli pentru ca piciul tău să știe exact ce aștepți de la el și ce nu ar trebui să facă niciodată.

4. Rugămințile tale trebuie să fie scurte și la obiect. Părinții se supară atunci când copiii nu fac ce li s-a cerut. Și atunci, încep să le țină predici lungi de jumătate de ora. Reamintește-i regula casei printr-o propoziție: „Întotdeauna ne descălțam înainte să intrăm în casă.” Și, eventual, mai adresează-i un indemn scurt: „Haide, scoate-ți pantofii”. Foarte posibil să obții rezultate mai bune cu o astfel de abordare.

Un psiholog te învaţă cum este corect să te adresezi copilului!

5. Arată-i cum îți poate fi de ajutor. Cel mai des, copiii aud cuvinte negative de genul “nu ai voie”, “nu acum”, “termină cu asta”, “gata”. Problema cu aceste remarci e că învață copiii ce să NU facă, dar nu și ce așteptări ar avea părinții de la ei. În loc să-l cerți și să-i spui că nu are voie sa se joace acolo, recomandă-i să își pună jucăriile pe masă, ca tu sa îți poți face treaba și să-l poți vedea.

6. Nu ceda la smiorcăieli. Altfel, copilul va ști ca părintele poate fi manipulat și va apela foarte des la acest truc.

7. Asigură-l că tu întotdeauna vorbești serios. Tine-te de cuvânt.

8. Copiii învață cel mai bine din consecințe și nu din predici!

9. Fii un model pozitiv pentru copilul tău. Daca tu te porți frumos și politicos cu alți oameni, copilul îți va imita comportamentul. Nimeni nu e perfect, iar dacă vreodată faci o greșeala în fața copilului, recunoaște-ți fapta, cere-ți scuze pentru ea și arată-i că întotdeauna se poate învăța din greșeli, astfel încât data viitoare să fie mai bine.

sursa

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

8 șmecherii care îți vor ușura viața!
Articolul anterior
Mustul de struguri, un laxativ natural plin de vitamine şi minerale!
Articolul următor