Păstrează corect alimentele pe timp de vară!

Pentru că a venit canicula, ai grijă de alimentele, pe care le consumi, în special, cele uşor alterabile. Păstrează-le, ambalează-le şi consumă-le corect, ca să nu faci o toxiinfecţie.

separator

În primul rând, verifică termenul de valabilitate a produselor şi chiar dacă nu este expirat, fii atentă la miros şi culoarea lor. Cele care se alterează foarte repede sunt lactatele, semipreparatele din carne sau carnea crudă.

Congelează şi decongelează corect alimentele

Desigur, alimentele congelate se păstrează mai mult timp. Dacă te gândeşti să pui produsele în congelator, nu le lăsa mult timp în bucătărie. Când te hotărăşti să le foloseşti, trebuie să alegi metoda de decongelare, în funcţie de produsul congelat şi timpul necesar decongelării.

  • Metoda cea mai bună este decongelarea la rece (frigider), pentru că alimentele îşi păstrează proprietăţile. Scoţi produsul congelat, îl pui într-un vas şi îl laşi pe rafturile de mai jos ale frigiderului  timp de 4 – 10 ore.
  • Decongelarea în apă rece se foloseşte în cazul legumelor şi fructelor sau când te grăbeşti.  Pui produsele cu tot cu ambalaj într-un vas cu apă rece.  Timpul decongelării este de 1 – 4 ore.
  • Decongelarea cu apă sărată se practică, de obicei, pentru peşte. Prepară un amestec din sare şi apă rece, pune în această soluţie peştele, dar ai grijă la cantitatea de sare, atunci când îl prepari.
  • Decongelarea în cuptorul cu microunde este metoda cea mai rapidă şi mai utilizată. Atenţie mare, însă, la timpul decongelării. Din cauza tratării cu aer cald, alimentele pot dezvolta uşor bacterii.
  • Decongelarea, pe timpul verii, la temperatura camerei, nu este recomandată, pentru că bacteriile se dezvoltă uşor.

Prepară alimentele imediat după ce au fost decongelate. Important este să nu recongelezi produsele!

Frigiderul meu…

Temperatura din frigider (4 – 5°C) împiedică dezvoltarea bacteriilor şi a microorganismelor, responsabile de alterarea alimentelor, dar nu le distruge.  De aceea trebuie să respecţi câteva reguli:

  • Nu supraaglomera frigiderul, pentru că diminuezi capacitatea lui de răcire, inclusiv nu lăsa mult timp frigiderul deschis, atunci când scoţi produsele.
  • Mirosul neplăcut din frigider îl poţi scoate cu produse speciale din comerţ sau utilizând următoarele metode alternative: poţi folosi cărbunele medicinal, o bucată de pâine îmbibată în oţet sau pune într-o cană bicarbonat de sodiu şi schimbă-l în fiecare săptămână.

Cât timp şi cum păstrăm produsele în frigider?

Carnea crudă se păstrează la rece (nu mă refer la congelator) timp de 4 zile, peştele numai 2 zile, mâncarea cu maioneză nu mai mult de 24 ore, iar prăjiturile nu mai mult de 12 ore, pentru că, de obicei, în crema lor se foloseşte ou.

Nu spăla fructele şi legumele, când le pui în frigider,  aşază-le în caserola de jos sau în pungi găurite, pentru că în cele obişnuite produsele transpiră şi se alterează mai rapid. Este de preferat să le consumi repede. Conţinutul de vitamine scade, chiar dacă sunt ţinute la rece.

 

Ai grijă de ouă, pentru că nu ştii cât timp au stat la producător, apoi pe rafturi, sparge-le separat, fii atentă la miros şi la gălbenuş, dacă se destramă uşor, aruncă-le imediat.

Pune mâncarea gătită în recipient de plastic acoperit (sau chiar închis ermetic), ca mirosurile să nu se combine. Este recomandat, ca vara să găteşti cât pentru o masă, pentru a evita frigiderul. Ţine cont că procesul de fermentare continuă, chiar dacă mâncarea se află în frigider.

Ţine verdeaţa într-un borcan cu apă.

Conservele şi borcanele odată deschise, se păstrează la frigider şi înainte de folosire verifică culoarea, mirosul, gustul. Îţi poate strica mâncarea preparată, de exmplu, o lingură de sos de roşii alterat.

Vara ai mare grijă în mod deosebit la carne, ouă, lapte şi ciuperci. Cele din urmă pot provoca o toxiinfecţie asemănătoare cu otrăvirea!!!

Text: Snejana Ţugui

 

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Alimentele pe care trebuie să le ocolim. Ne otrăvesc și duc la apariția cancerului

Cât de des ne gândim la alimentele pe care le consumăm și la efectele pe care le au asupra sănătății noastre? Un stil de viață sănătos nu se reduce doar la activitatea fizică, ci și la alegerile alimentare pe care le facem zilnic. Specialiștii avertizează că unele alimente comune pot fi toxice și pot favoriza apariția unor afecțiuni grave, inclusiv cancerul, scrie realitatea.net.

Într-un interviu recent, cunoscutul medic cardiolog, dr. Cezar, a discutat despre alimentele care ar trebui evitate din cauza impactului lor negativ asupra sănătății. Printre acestea se numără prăjelile și uleiurile din semințe, care, deși sunt consumate frecvent, pot crea inflamații în organism și pot favoriza apariția cancerului. Dr. Cezar subliniază importanța limitării consumului acestor alimente, chiar dacă nu este întotdeauna posibil să le evităm complet.

„Niciodată nu zic niciodată, dar să fie cât mai rar. Pe primul aș pune prăjelile, uleiurile din semințe, ulei de floarea soarelui prăjit, ceea ce foarte multă lume consumă. Trebuie consumat cât mai rar posibil, nu niciodată. Prăjeala e favorizantă pentru apariția cancerului, creează inflamație și deteriorează anumite structuri, anumite molecule și corpul folosește energie să repare ceea ce s-a stricat.”, a declarat dr. Cezar.

Pe locul do i în lista alimentelor de evitat se află zahărul, iar pe locul trei, făinoasele. Dr. Cezar explică că grâul modificat genetic din făină și cereale poate cauza inflamații în organism. Recomandarea sa este să alegem produse din grâu integral și să consumăm făinoasele cu moderație.

„Eu mănânc paste de patru ori pe lună să zicem, în medie, dar încerc să aleg paste dintr-un grâu integral mai scump, dar mâncând rar, nu e o problemă. Cea mai mare problemă a societății este lipsa de mișcare. Dacă ar face sport, atunci nu sunt neapărat atât de nocive aceste alimente.

Pe locul patru aș spune excesul de proteine de origine animală. Adică mâncăm prea multă carne, în raport cu munca fizică pe care am făcut-o. Nu trebuie consumată în fiecare zi, dar a renunța de tot la carne se poate asocia cu foarte multe carențe.(…)”, a completat specialistul.

Excesul de proteine de origine animală este un alt factor de risc pentru sănătatea noastră, potrivit medicului. Consumul excesiv de carne poate duce la diverse probleme de sănătate, mai ales în lipsa activității fizice adecvate.

Cât de periculoase sunt ouăle dacă sunt consumate în cantități mari

În plus față de aceste alimente, există și riscul de intoxicație alimentară asociat cu ouăle, mai ales atunci când sunt consumate crude sau insuficient gătite. Bacteriile precum Salmonella pot fi prezente în ouă și pot provoca boli grave. Pentru a minimiza riscul, se recomandă alegerea ouălor pasteurizate și gătirea lor corespunzătoare.

Este important să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne informăm corect pentru a menține sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

ANSA retrage din comerț peste 23 tone de banane cu un conținut depășit de pesticide

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii că, în cadrul Programului Național de Monitorizare a conținutului de nitrați și a reziduurilor de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală provenite din import pentru anul 2024, s-a depistat un lot de „BANANE”, cu depășirea limitei maxime admisibile al reziduului de pesticid Clorpirifos, țara de origine Ecuador.

Pentru a garanta consumatorilor produse alimentare sigure ANSA a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț.

Informații despre produs:

Denumirea produsului: BANANE

ImportatorS.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”

Masa netă23 180 kg

Bananele neconforme au fost  comercializate în magazinele S.R.L. MOLDRETAIL GROUP (Linella și Fidesco) în perioada 29.04.2024 – 02.05.2024.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze unității de comerț de unde au fost procurate (în baza bonului fiscal).

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor alimentare neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar neconform pentru sănătatea umană.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 511-511;

Linia Verde: 0 800 800 33; Viber: 067675544

Îngheţată cu cireşe
Articolul anterior
Horia Brenciu: „Am pornit la drum cu două geamantane. Unul cu haine, iar celălat cu speranţe”
Articolul următor