Sănătatea orală este un domeniu aparte, mult important în viaţa de zi cu zi. Faptul că ştim cum ar trebui să ne îngrijim corect dinţii, sporeşte şansele ca aceştia să poată fi menţinuţi într-o stare bună de sănătate timp îndelungat. Mai jos, găseşti câteva mituri privind igiena dentară, demontate de către un medic specialist stomatolog.
„Detartrajul îmi face gingiile şi dinţii mai sensibili”
Unele persoane evită detartrajul considerând că acesta produce sensibilitate dentară sau zgârie smalţul, însă în realitate acest lucru nu este adevărat, deoarece ansele de detartraj au doar efectul de dislocare a depozitelor de tartru cu ajutorul ultrasunetelor, fără a afecta smalţul dentar.
„Este, într-adevăr, posibil să apară sensibilitate în timpul detartrajului, însă aceasta se întâmplă doar când încercăm să îndepărtăm tartrul de sub nivelul gingiei, extrem de dăunător. Sensibilitatea apărută după terminarea detartrajului poate avea drept cauză acumularea de tartru în perioade îndelungate de timp, fapt care produce retracţia gingivală, dezgolirea rădăcinii şi, consecutiv, parodontoza”, spune medicul stomatolog Mihaela Dan.
„Nu mă mai spăl pe dinţi acolo unde îmi sângerează gingiile”
Multe persoane evită să folosească periuţa de dinţi în zonele în care gingia sângerează, neştiind că sângerarea este produsă de resturile alimentare şi de placa bacteriană din zona respectivă.
„Acest lucru creează un cerc vicios: nu curăţăm bine zona, pentru că sângerează, iar gingia la rândul ei sângereaza si mai mult pentru că nu curăţăm bine. Prin urmare, este recomandat să insistăm cu periajul şi folosirea aţei dentare tocmai acolo unde gingia sângerează. Alteori poate fi necesar un control stomatologic pentru depistarea şi înlăturarea altor cauze, printre care s-ar putea afla înghesuiri ale dinţilor, lucrări dentare incorecte care reţin resturi alimentare şi placa dentară, iritantă pentru gingie”, explica doctorul.
„Este mai important să mă spăl pe dinţi dimineaţa decât seara”
Deşi poate că ar fi mai comod să credem invers, cel mai important periaj este cel de seară, deoarece bacteriile se dezvoltă cel mai bine la căldură, întuneric şi umezeală. Dacă în plus faţă de aceste condiţii din gură, bacteriile se hrănesc toata noaptea cu resturile de mâncare rămase între dinţi, acestea se vor înmulţi excesiv, vor descompune mâncarea în acizi şi vor elibera toxine dăunătoare dinţilor şi gingiei.
„Scobitoarea este utilă pentru curăţarea dinţilor”
Deşi este o tehnică destul de comună pentru curăţarea dinţilor, folosirea scobitorilor este extrem de dăunătoare indiferent cu oricâtă blândeţe este aplicată, deoarece răneşte, zgârie şi desprinde gingia de pe dinte.
„Dacă scobitoarea este folosită frecvent, cu timpul vom observa că gingia se retrage, fără a mai putea creşte vreodată la loc. În zona respectivă se vor acumula şi mai multe resturi alimentare şi apare astfel un cerc vicios. În alte cazuri, scobitoarea nu face decât să împingă o parte din alimentele rămase între dinţi, mai adânc sub gingie”, explică medicul specialist.