În calendarul naţional de vaccinări obligatorii pentru 2016-2020 a fost introdus un vaccin nou. Este vorba despre vaccinul împotriva cancerului de col uterin.
Imunizarea împotriva virusului papiloma, în perioada adolescenței, este extrem de eficientă și poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin, sunt de părere specialiştii. Vaccinarea este realizată deja în 25 de țări, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă includerea acesteia în calendarul imunizărilor obligatorii din întreaga lume.
Există două tipuri de vaccin împotriva virusului papilloma uman: Gardasil și Cervarix. Potrivit studiilor efectuate pentru demonstrarea eficienței acestor vaccinuri s-a constatat că riscul de dezvoltare a cancerului de col uterin scade cu 35%-80%. Ambele vaccinuri sunt deocamdată disponibile în Moldova, dar numai contra plată.
Gardasil protejează împotriva tipurilor 16 și 18 al papiloma virus care sunt responsabile de dezvoltarea cancerului de col uterin la femei sau cancer genitoanal la bărbați. De asemenea, vaccinul protejează și împotriva tipurilor 6 și 11 al virusului papiloma uman, responabile de negii genitali.
Cervarix protejează doar împotriva tipurilor 16 și 18 de virus papiloma uman. Iată de ce medicii recomandă mai des Gardasilul.
Vaccinul se administrează în trei doze în zona antebrațului. Se recomandă ca să fie administrat într-o perioadă de până la 6 luni: după prima doză este nevoie să treacă două luni, iar după a doua doză 4 luni.
Vârsta recomandată de vaccinare, conform calendarului de imunizări, este de 12 ani, adică înainte de începerea vieții sexuale.
sursa: e-sanatate.md