Festivalul Filmului Dedicat Drepturilor Omului vine cu mai multe surprize. Iată care sunt ele!

De pe 2 până pe 8 decembrie, la cinematograful Odeon, va avea loc Festivalul Filmului Dedicat Drepturilor Omului. Acesta este un proiect organizat de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova și se află la cea de-a 5-a ediție.

separator

mockup_woodpaint-copy

„Reţeta de film” a lui Valeriu Jereghi! Cu siguranţă nu ai mai gătit aşa ceva

Festivalul are următoarele obiective:

  • De a aduce în vizorul publicului probleme specifice ale drepturilor omului prin intermediul filmului și mass-media – ca instrument care ar putea face o schimbare socială în Moldova;
  • Creșterea gradului de conștientizare și de cunoaștere a factorilor de decizie și a profesioniștilor locali relevanți privind încălcările cele mai frecvente ale drepturilor omului în Moldova dar și a celor mai bune practici în domeniul drepturilor omului, prin difuzarea operelor audiovizuale cu tematica drepturilor omului;
  • Să informăm victimele drepturilor omului de faptul că acestea sunt victimizate și că pot solicita despăgubiri și protecție legală, pentru a opri încălcarea drepturilor omului.

Temele propuse spre abordare sunt următoarele:

  • Interzicerea torturii şi supunerea la rele tratamente;
  • Discriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV / SIDA;
  • Malpraxis medical și încălcarea drepturilor pacienților;
  • Drepturile persoanelor cu dizabilităţi, apărarea drepturilor persoanelor din instituțiile de psihiatrie;
  • Violență în familie;
  • Nediscriminare şi diversitate;
  • Libertatea de exprimare.

Pe lângă concursul oficial de filme, se vor organiza mai multe evenimente cum ar fi:

Expoziția-concurs de pictură și desen cu genericul “Mie îmi pasă, care va avea loc la Centrul Comercial MallDova, et.2.

14695311_216664285412773_492385274364920326_n-copy

Școala de film Mobil pentru Persoane cu Dizabilități- este un proiect destinatarii căruia sunt persoanele cu dizabilități. Pentru prima ediție a Școlii, organizatorii și-am propus să instruiască persoane din patru categorii de dizabilitate și anume:

  • Dizabilități locomotorii (3 persoane)
  • Dizabilități mintale (2 persoane)
  • Dizabilități de auz (2 persoane)
  • Dizabilități de văz (2 persoane)

Persoanele participante la Școală vor fi selectate în baza unui concurs de scenarii. Motto-ul Școlii este “Eu știu soluția care ar rezolva problema mea”

La această școală vor participa trei traineri acreditați din România. 9 filme rezultate în urma acestei școli vor fi proiectate în cadrul festivității de închidere a festivalului la cinematograful Odeon.

3.    Paneluri de discuție cu specialiști în domeniu

Pentru a avea un impact, orice vizionare de film va fi însoțită de un panel de discuții cu specialiștii în domeniu. Astfel, publicul ar putea beneficia de accesul la sursa directă de informare, dar și de consultații gratuite a specialiștilor în domeniu.

În cadrul festivalului vor fi proiectate peste 45 de filme.

La paneluri de discuție vor fi antrenați peste 50 de specialiști în domeniile drepturilor Omului.
suntem-la-fel-nina-corina-copy cercul-vietii-nina-corina-copy

 

 

 

 

Lanurile de levănțică din țară, înflorite și parfumate, mult mai devreme în acest an

Bucurie pentru amatorii de ședințe foto. Lanurile de levănțică s-au acoperit de culoare și parfum, mult mai devreme decât în mod obișnuit. Asta înseamnă că fotografii trebuie să-și revadă agenda, pentru că vor avea foarte multe solicitări.

La doar câțiva kilometri de Chișinău, în satul Colonița, există o priveliște care îți taie respirația. Afacerea numită „poveste de lavandă” a început acum șapte ani, iar proprietarul este Valeriu Ciorbă, transmite tv8.md. 

Valeriu Ciorbă susține că dragostea pentru lavandă se manifestă într-un mod deosebit, în special în perioada înfloririi, cu o săptămână înainte și după. 

„Eu practic dorm în câmp, mă trezesc și rapid vin aici unde petrec 12-16 ore în câmp, ne pregătim, amenajăm. Pe de o parte este și obositor, dar pe de altă parte interacționez cu natura, cu florile”, susține bărbatul. 

Acesta spune că în acest an, natura a pregătit o surpriză, căci lavanda a înflorit cu două săptămâni mai devreme ca de obicei. Odată înflorită levănțica, și ședințele foto au început mult mai devreme. Amatorii de ședințe foto spun că în levănțică ies cele mai superbe poze.

Intrarea în lanul de levănțică este cu plată, 50 de lei pentru persoană, iar copiii până la șapte ani au acces gratuit.

În raionul Anenii Noi va fi organizat Festivalul La Nistru, la mărgioara

Consiliul raional Anenii Noi invită cetățenii la Festivalul „La Nistru, La Mărgioara”.În raionul Anenii Noi va fi organizat Festivalul La Nistru, la mărgioaraFoto: ziar.md

Evenimentul va fi organizat pe data de 8 iunie 2024, începând cu ora 10:00, în satul Telița din raionul Anenii Noi, transmite ziar.md.Programul Festivalului:

  • Târgul meșterilor populari;Formații folclorice;Orchestre de muzică populară;Și multe alte surprize.
  • Anual, acest festival adună toate formațiile folclorice din raionul Anenii Noi, cât și oaspeți din întreaga țară. La festival vor participa meșteri populari, specializați în olărit, prelucrarea artistică a lemnului, împletituri din nuiele și confecționarea instrumentelor populare.Tot în această sâmbătă, 8 iunie, în Chișinău va fi organizat Festivalul „Chișinăul Sportiv 2024”. Programul evenimentului include mai multe activități sportive masterclass-uri și un târg cu produse autohtone. Festivalul va culmina cu un concert susținut de formația „Zdob și Zdub”.

    ,,Ca pe-un trandafir eu te-am crescut”. Dragostea nemărginită a părinților pentru copii, cântată în noul videoclip emoționant lansat de Cornelia și Marcel Ștefăneț

    Cornelia și Marcel Ștefăneț își bucură publicul cu o nouă piesă emoționantă, dedicată dragostei și dorului părinților pentru copii, atât pentru copiii de lângă noi, cât și pentru cei plecați în lumea mare.

    ,,Cu bucurie și cele mai frumoase emoții lansăm videoclipul piesei „Floarea mea”, piesa care transmite mai mult decât o mie de cuvinte. Dragostea unui părinte pentru copilul lui, pentru floarea sa este nemărginită Vă mulțumim tuturor pentru filmulețele trimise! Cu siguranță această producție video și audio va topi și cele mai reci inimi. Mulțumim colegilor noștri din Ethno Republic pentru receptivitate!”, afirmă interpreții la lansarea noii piese din repertoriu.

    Musica este compusă de Aram Avagyan, iar versurile sunt scrise de Tedi Gavrila. Orchestrație: Marcel Ștefăneț. Vizionare plăcută!

    Donald Trump a câştigat alegerile din SUA. Iată mesajul acestuia!
    Articolul anterior
    10 reguli despre succes de la Donald Trump!
    Articolul următor