A murit un cunoscut actor din Moldova!

Ieri, s-a stins din viață un mare actor din Moldova. Este vorba despre actorul Vitalie Cărăuş, fost director al Teatrului Naţional Mihai Eminescu” şi al Teatrului Etnofolcloric „Ion Creangă” din Chişinău.

separator

big-s-a-stins-din-viata-actorul-vitalie-caraus

Preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, a menţionat că Vitalie Cărăuş a făcut parte din noua generaţie de actori, ai anilor 80-90, care au pus bazele unui alt fel de teatru, scrie moldpres.md.

„Împreună cu Victor Ignat, a pus bazele Teatrului „B. P. Hasdeu” din Cahul. La Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” s-a manifestat în calitate de manager care, prin realizarea anumitor proiecte, împreună cu Sandu Vasilache, au format un repertoriu şi şi-au cîştigat spectatorul. A fost un actor împlinit, care a jucat roluri memorabile în scenă”, a constatat Alexandru Grecu.

Vitalie Cărăuş s-a născut la 9 octombrie 1963 în satul Ţaul, raionul Donduşeni. A studiat regie şi teatru în anii 1981-1985 la Institutul de Stat al Artelor (astăzi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice) din Chişinău. În 2000, a făcut stagiere în cadrul programului „Management cultural” în SUA. În acelaşi an, a fost distins cu premiul UNITEM „Cel mai bun manager de teatru”.

A jucat în numeroase spectacole şi a organizat de-a lungul anilor festivaluri de teatru. A fost deţinător a numeroase premii obţinute la Gala Teatrelor Naţionale. În ultima perioadă, a activat în calitate de director la Teatrul Etnofolcloric „Ion Creangă”, unde a regizat mai multe spectacole. Sâmbătă, la ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al actorului va fi adus la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, unde va avea loc un miting de doliu. Vitalie Cărăuş va fi înmormîntat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chişinău.

thumb_19644_foto_big

Violonista Alexandra Conunova, decorată de președinta Maia Sandu cu titlul onorific de „Artist al Poporului”

Violonista din Republica Moldova, Alexandra Conunova, a fost decorată cu titlul onorific de „Artist al Poporului”. Premiul a fost înmânat de președinta Maia Sandu, pe scena Sălii cu Orgă de la Chișinău.

„Este un titlu binemeritat, Alexandra este nu doar o mare artistă a poporului nostru, ea este admirată și dincolo de hotarele țării noastre.

I-am mulțumit din numele spectatorilor noștri pentru talentul său prin care ne aduce atâta bucurie, dar și pentru că sprijină tinerele talente din țara noastră prin fundația sa, Arta Vie. Este esențial pentru copiii noștri să aibă modele adevărate, să înțeleagă că, în afară de talent, marile scene ale lumii și ale vieții pot fi cucerite prin caracter, dedicație și multă, foarte multă muncă”, susține Maia Sandu printr-un mesaj postat pe Facebook.

Potrivit șefei statului, Alexandra Conunova este cu adevărat o minunată ambasadoare muzicală a țării noastre, așa cum sunt și mulți alți artiști din Republica Moldova care, prin talentul lor, ne integrează în marea cultură europeană.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, clarinet, oboi, flaut, vioară şi pian

În Chișinău va fi inaugurat Muzeul Bisericesc, în locul unde a fost descoperită casa mitropolitului Gavriil Bănulescu Bodoni

Administrația Capitalei planifică deschiderea Muzeului Bisericesc la Chișinău. Instituția va deveni filială a Muzeului de Istorie a Orașului și va fi amplasată pe strada Grigore Vieru 11, unde a fost descoperită casa mitropolitului Gavriil Bănulescu Bodoni.

Muzeul Bisericesc din Chișinău: Ce exponate vor putea fi admirate

Muzeul va conține o expoziție permanentă și altele tematice, care vor cuprinde materiale documentare, vestigii importante și relevante specifice serviciului liturgic, cărți sfinte, obiecte liturgice, veșminte preoțești, fotografii de epoca și unele exponate identificate în timpul săpăturilor arheologice din anii 2021-2023, transmite realitatea.md.

Potrivit Consiliului Municipal Chișinău, obiectivele muzeului sunt colecționarea, păstrarea, dezvoltarea, conservarea, valorificarea științifică, expozițională și instructiv-educativă a bunurilor culturale semnificative de patrimoniu pe care le va deține. 

De asemenea, se menționează că sediul „Muzeului Bisericesc” va fi înființa în pivnițele fostei clădiri a Muzeului Bisericesc.

„Specificăm că în perioada anilor 1942-1944 Casa Eparhiala e găzduit Muzeul Bisericesc, organizat de preotul Paul Mihail”, potrivit Consiliului Municipal Chișinău.

Se preconizează ca noul muzeu din Chișinău să funcționeze începând cu anul 2025. Cheltuielile pentru administrarea instituției vor fi acoperite din bugetul municipiului Chișinău, cel al Direcției generale cultură și patrimoniu cultural, precum și din alte surse neinterzise de cadrul normativ.

Maia Sandu, de Ziua Drapelului Republicii Moldova: Să fim mândri când privim spre tricolor

Astăzi, 27 aprilie, este marcată Ziua Drapelului Național al Republicii Moldova. Cu această ocazie, în fața Casei Guvernului s-a desfășurat o ceremonie festivă.

În cadrul evenimentului a participat și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Șefa statului a afirmat într-un discurs că atunci când cineva privește tricolorul, trebuie să-și amintească de valorile care ne definesc pe noi – dorința de libertate și de bună înțelegere, dragostea față de pământul nostru, atașamentul față de cultura și tradițiile noastre, transmite realitatea.md. 

„Marcăm în fiecare an Ziua Drapelului de Stat cu urarea: „Onor la tricolor!” – o urare care nu doar celebrează steagul nostru, dar reprezintă și un îndemn la contemplare. Cum onorăm noi în viața cotidiană acest simbol al statului nostru, care este o fereastră deopotrivă spre trecut, dar și spre viitor? Cum ne arătăm respectul față de drapelul ce servește drept ancoră și reper, amintindu-ne că împreună putem depăși orice obstacol? Răspunsul este simplu – să răspundem nu doar o dată pe an, ci în fiecare zi chemării la unitate, solidaritate și speranță care se reflectă în cele trei culori ale drapelului nostru”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, în cadrul evenimentului au participat și prim-ministrul Republicii Moldova Dorin Recean, miniștri, președintele Parlamentului Igor Grosu. 

Au avut loc prestații ale Orchestrei Prezidențiale, ale Gărzii de Onoare, ale Batalionului cu Destinație Specială „Fulger”, ale studenților Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” și ale mai multor coruri de copii.

Omletă umplută
Articolul anterior
Nu trebuie să ratezi spectacolul „Bufonii”! Vino și admiră aventura unor clovni
Articolul următor