Ajută la dotarea atelierului copiilor cu autism!

Chiar dacă are manifestări foarte severe de la vârste fragede, iar cauzele îi sunt incerte și posibilitățile de tratament limitate, diagnosticul de autism la copii nu este o sentință, această afecțiune serioasă nici măcar nu ar trebui să însemne acea sarcină foarte grea pentru un părinte profund devastat, al cărui copil este diagnosticat cu o asemenea boală cruntă. Și asta pentru că, descoperit în primii ani de viață, un copil cu autism are șanse mai mari de recuperare, iar oamenii de știință, în pofida tuturor greutăților, sunt mereu în căutarea metodelor noi de tratament ale bolii.

separator

Autismul este o afecțiune severă. Ce este autismul? Copilul cu autism nu întoarce capul atunci când aude vocea mamei, nu poate stabili contact vizual cu persoana care îi vorbește, nu arată cu degetul, nu zâmbeşte, mulți dintre copii nu au abilități de vorbire, iar dacă o fac atunci foarte defectuos, are activități repetitive (deschide și închide repetat ușa, se învârte în jurul său, flutură mâinile etc.), evită atingerile şi contactul vizual cu cei din jur.

Pentru că numărul copiilor afectați de autism este în creștere, iar părinții se confruntă cu probleme dificile atunci când ajung să lupte cu această boală și au nevoie de sfaturi și susținere, în anul 2008 a fost creată Asociația Obștească ,,SOS Autism”, o organizație nonguvernamentală, înființată de către un grup de părinți ai căror copii suferă de autism.

Misiunea Asociației ,,SOS Autism” este de a susține abilitarea copiilor cu autism, sporirea incluziunii sociale a copiilor, practicarea de seminare, întruniri, conferințe și lectii în vederea ameliorării problemei, reprezentarea și apărarea drepturilor persoanelor cu tulburări din spectrul autist, acordarea sprijinului familiilor acestora, crearea unui mediu tolerant și disponibil pentru acceptarea și ajutarea persoanelor cu tulburări din spectrul autist.

AO ,,SOS Autism,, oferă servicii de terapie pentru copiii cu autism. În prezent, copiii beneficiază de terapie ABA la sediul asociației.

Reprezentanții AO ,,SOS Autism,, sunt mereu în căutarea unor modalități menite să îmbunătățească calitatea tratamentului.

În acest fel, inițiatorii au descoperit pasiunea copiilor cu autism pentru lut. De mai bine de jumătate de an, în atelier se practică terapia prin argilă, cu atât mai mult cu cât activități din acestea sunt extrem de binevenite și acționează favorabil asupra dezvoltării copiilor cu autism, iar lucrările realizate de micuți au devenit foarte populare la târgurile de caritate.

capturav

Obiectele sunt vândute, iar oamenii cu suflet mare contribuie astfel la recuperarea copiilor cu autism.

capturann

Din păcate, această activitate care aduce multă satisfacție copiilor, este îngrădită din cauza figurinelor de lut ce au o durată de viață scurtă (acestea sunt doar uscate, nu și arse într-un cuptor special).

Părinții își doresc foarte mult să îmbunătățească abilitățile practice ale copiilor, cu atât mai mult cu cât activitatea poate deveni pentru aceștia o sursă de existență când vor crește mari, dar și o modalitate de a socializa. Iată de ce ei speră să poată aduna mijloacele financiare necesare procurării echipamentului tehnic.

În scopul de a dota atelierul de ceramică, este nevoie de a cumpăra un cuptor și o roată a olarului.

Costul total al instrumentelor este de 5.200 dolari (inclusiv costuri de transport și vamale, deoarece echipamentele nu pot fi achiziționate din Moldova).

O organizație de caritate va dona 3.000 dolari, dar mai sunt necesari încă 2.200 dolari.

Dacă îți dorești să ajuți copiii cu autism, pentru a le oferi o viață mai bună și condiții demne de existență, donează pe generosity.com  (tot aici este prezentată și varianta în limba engleză a misiunii, ceea ce nu ar constitui un impediment pentru vorbitorii de limbă engleză să se poată familiariza cu acest caz și dona pentru copii).

Orice contribuție înseamnă un pas mare pentru micuții afectați de autism!

Părinții Asociației SOS Autism mulțumesc tuturor celor care binevoiesc și contribuie la colectarea sumei, fiind profund recunoscători pentru donațiile generoase și ajutorul oferit copilașilor!

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Exercițiul care îți va tonifia brațele și îți va întări abdomenul și spatele
Articolul anterior
Tragedie la o fabrică din Orhei. O femeie a fost strivită de un val metalic
Articolul următor