Povestea teribilă a unor părinţi care şi-au pierdut copilul din cauza erorilor din sistemul de sănătate sau poate incompetenţei medicilor!

Erorile medicale se întâmplă oriunde în lume, însă statele știu cum să le gestioneze și să învețe din experiențe. În Moldova însă totul rămâne la nivel de dramă. Sistemul nu se schimbă. Și nici oamenii. Iar greșelile și erorile încă se ascund, se mușamalizează. Și se tac. De parcă n-ar fi existat. Cazul terifiant al unei familii din Moldova a fost relatat de către portalul e-sanatate.md.

separator

wuyzbuwrsiq4uth0bdfe9aPolina și Ștefan încă se mai poticnesc de lacrimi și-și coboară privirile consumați de durere atunci când trebuie să vorbească despre Ionuț, al doilea lor copil pe care l-au pierdut acum un an. Cruzimea din sistemul medical cu care s-au confruntat au făcut pierderea și mai insuportabilă. Indiferența, lipsurile, mita i-au făcut să urască sistemul medical. Au și de ce.

Ionuț avea doar patru luni când a decedat. Mama lui, Polina Nițî, povestește că părea o banală răceală. Doctorul de familie a asigurat-o de fiecare dată că totul va fi bine – să-i dea sirop și să-i facă frecție.

„Ionuț a răcit de bronșită. Ne-am adresat la medic, ne-au spus că are o bronșită simplă. Mi-o dat tratament acasă, după aceea m-am dus din nou la ea, el nu putea scuipa, nu putea face nimic, se auzea ceva în gât. M-am dus din nou la ea și mi-a spus să-i dau sirop și el o să-și revină”, mărturisește femeia.

Încălzire cu pături și cu … sticle

Când copilul nu mai putea respira, Polina s-a alarmat.

„Pe 3 noiembrie o încetat să mănânce piept. Eu am sunat, m-am adresat la dânsa. I-a pus o injecție, el a adormit. După ce s-a trezit a început să-și piardă răsuflarea. Am sunat-o pe ea, ea a spus să chem ambulanța și să mă duc la Orhei”.

Prima traumă pe care au primit-o părinții lui Ionuț a fost la spitalul din Orhei. Deși fiul lor se sufoca, medicii au decis să se ocupe mai întâi de completarea hârtiilor de internare. În reanimare nu se încălzea pe timp de noapte. Și pentru că era atât de frig, copilul lor trebuia învelit cu pături și încălzit cu sticle cu apă caldă.

„Ne-o pus în palată cu doi oameni bolnavi, acolo era foarte rece. O femeie mai vârstă s-a apropiat și o spus că dați să-l învelim cu pături că e foarte frig și să-i mai punem un pleduț și niște sticle cu apă caldă”.

Polina spune că o noapte întreagă fiul lor nu a primit nici măcar perfuzii, deoarece asistentele medicale nu reușeau să-i seteze cateterul. Ea își amintește că o durea fiecare împunsătură de ac, așa că a fost scoasă afară din salon.

Abia a doua zi dimineață, șeful secției a înțeles că starea copilului era atât de gravă, încât medicii de aici nu mai puteau face nimic. A fost chemată o ambulanță, care a ajuns însă în patru ore. E greu de imaginat, având în vedere că din satul Peresecina din Orhei până la Chișinău sunt aproximativ 20 de kilometri.

„Am văzut că o început să scoată oamenii de-acolo, să pună condiționer, să pună căldură. Am întrebat ce s-o întâmplat. O spus că o chemat urgența de la Chișinău, că ei nu pot să facă nimic, pentru că este foarte grav”, își amintește Polina.

O ambulanță inutilă

 „M-am apropiat și am întrebat: spuneți măcar ce-i cu copilul. Mi-o spus că are insuficiență respiratorie de gradul 2 și bronhopneumonie. La ora 14:00 o venit AVIASANU. Nici nu știu dacă era Aviasan (suspină, se poticnește) sau o simplă ambulanță”, povestește Ștefan, soțul Polinei.

Cruzimea care a urmat le-a lăsat părinților traume adânci. După patru ore a sosit o ambulanță care nu era dotată cu sistem ce ar putea asigura respirația artificială a copiilor, iar doctorița a considerat că este timp ca să tragă o țigară.

La Institutul Mamei și Copilului, unde au fost aduși, li s-a explicat fără ocolișuri că starea copilului e gravă și cu fiecare oră care trece, organele lui încetează să mai funcționeze. Cu o pastilă în mâini și gata să o consoleze, câteva asistente i-au spus Polinei că Ionuț s-a stins.

 „Două doamne m-au apucat de mână și mi-au spus că ne pare foarte rău, una era cu pastilă, și că ne pare rău, dar băiatul dumneavoastră a decedat. Am crezut că s-o oprit lumea și nu mai există.”

Părinții s-au adresat Ministerului Sănătății cu o plângere în care au cerut explicații pentru decesul fiului lor. Instituția a enumerat un șir de nereguli.

 „S-a administrat tratament care nu corespundea, nu s-a luat analize la timp, medicul de la Aviasan nu era atestat timp de cinci ani. Sunt multe încălcări”, a adăugat Ștefan.

Și-au văzut copilul despicat

Una după alta, loviturile din partea sistemului medical au continuat. Ștefan recunoaște că nu poate uita imaginea cu fiul lor despicat și gol, lăsat pe o masă din morga spitalului.

 „Acolo a fost foarte greu moral.  Am așteptat foarte mult, ne-am dus de dimineață de la 8 și la ora 1 mi l-a dat. Era grea așteptarea, vroiam mai repede să-l iau acasă.  Nu mă interesa nimic atunci, vroiam să-l iau acasă, pur și simplu. Ușa era deschisă, am intrat înăuntru, l-am văzut desfăcut … asta pentru mine o fost și mai … greu o fost, foarte greu, adică nu știu de ce nu se închid ușile la ei, să aibă sonerie, să n-aibă toți liberă intrare acolo.

Avocații spun că moldovenii se confruntă cu un șir de probleme, atunci când vorbim de malpraxis. De altfel, nici măcar autoritățile nu știu cât de gravă este situația, pentru că statisticile lipsesc cu desăvârșire. Iar din cauză că nu avem o lege a malpraxisului, cu toate componentele sale, avocații pur și simplu ajung să piardă multe dosare.

Malpraxisul, în afara legii

 „În textul legii există doar termenul de eroare medicală, care parțial, într-o oarecare măsură acoperă terminologia de malpraxis, deoarece nu orice inacțiune comisă din neglijență poate fi interpretată ca eroare medicală de către instanța de judecată sau Procuratură. Foarte mulți nu înțeleg noțiunea de malpraxis și elementele obligatorii ale unei acțiuni de malpraxis. Din acest considerent, noi pierdem dosarele pe drum, fiindcă se interpretează incorect acțiunile sau inacțiunile medicilor și prestatorilor de servicii medicale”, explică avocata, Olesea Doronceanu, expert la Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova.

Și cum fără dovadă nu există infracțiune, prima piedică a avocaților este Centrul Național de Medicină Legală. „În 99 la sută din cazuri pentru a demonstra un caz de malpraxis, noi avem nevoie de o expertiză medico-legală. Ea se poate face doar de către Centrul de Medicină Legală. Tot personalul medical este subordonat Ministerului Sănătății, motiv pentru care de foarte multe ori medicii nu vor să dea concluzii independente și imparțiale. În toate cazurile în instanța de judecată care au fost câștigate în Republica Moldova a fost numită o expertiză medico-legală străină concluziile căreia au fost în contradicție cu concluziile Centrului de Medicină Legală din Republica Moldova”, a conchis avocata.

10 trucuri pentru a slăbi rapid până la vară. Sfaturile unui medic

Pierderea rapidă în greutate până la vară – posibilă cu ajutorul unor trucuri ușoare. Nutriționistul rus Dr. Tatyana Selezneva dezvăluie care sunt acestea și cum să slăbești complet în siguranță până vara.

Medicul indică 10 trucuri care vă vor ajuta să vă puneți corpul în ordine.

  1. Fără un plan, mâncatul în exces este întotdeauna o posibilitate. Luați un mic dejun și un prânz copios pentru a evita mesele de seară și de la miezul nopții.
  2. Eliminați mâncarea de tip fast-food. Eliminați „vechiturile” alimentare: fast-food, alimente procesate, carne procesată, sucuri zaharoase, limonadă, sucuri ambalate, sos de soia, marinate, alcool.
  3. Atunci când creați un meniu, puneți accent pe alimentele proteice și pe carbohidrații complecși (legume, fructe, cereale), grăsimile naturale trebuie să fie prezente cu moderație.
  4. Proteinele ar trebui să reprezinte cel puțin 20% din structura alimentelor – reprezintă materialul de bază pentru construcție.
  5. Controlați consumul de zahăr și sare. Se recomandă să nu consumați mai mult de 50 de grame de zahăr pe zi și 3-5 grame de sare pe zi.
  6. Beți zilnic 1-1,5 litri de apă pură.
  7. Adăugați mai multe legume verzi în alimentația dumneavoastră, în special cele crude.
  8. Mergeți la culcare înainte de ora 23:00 și dormiți 7-8 ore.
  9. Arderea grăsimilor este excelentă în timpul somnului. Rămâneți la o activitate fizică regulată.
  10. Controlați stresul – nu vă stresați din cauza unor lucruri mărunte.

„Creați un deficit caloric moderat, consumând ceva mai puține calorii decât arde corpul dumneavoastră. Acest lucru vă va permite să slăbiți treptat fără să vă stresați organismul.”

„Asigurați-vă că dormiți și vă odihniți suficient, deoarece stresul și lipsa somnului pot duce la exces de greutate și la creșterea apetitului”, recomandă expertul.

„Beți multă apă pe tot parcursul zilei pentru a vă menține corpul hidratat și pentru a ajuta la descompunerea grăsimilor. Implementați treptat modificările stilului de viață, astfel încât acestea să devină obișnuite și pe termen lung. Evitați dietele drastice și exercițiile fizice extreme, care pot fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră”, spune nutriționistul.

„Țineți un jurnal alimentar și de activitate pentru a vă urmări progresul și pentru a vă evalua realizările. Urmând aceste metode ușor de pus în aplicare, puteți slăbi până la vară și vă puteți crea un stil de viață sănătos și echilibrat, fără fără și fără a vă afecta organismul”, recomandă Dr. Ponomareva.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

sursa

Un pacient de 72 de ani a avut Covid 613 zile. A suferit peste 50 de mutații de la virus

Un pacient olandez cu cel mai lung caz de infecție cu COVID înregistrat vreodată a suferit de boală un timp record de 613 zile, boala transformându-se într-o variantă nouă unică, care a derutat cercetătorii medicali.

Pacientul, sl cărui nume nu a fost dezvăluit, în vârstă de 72 de ani, a fost diagnosticat cu varianta omicron în februarie 2022, potrivit Time, citând cercetări de la Universitatea din Amsterdam. Este cea mai lungă perioadă de timp în care cineva a fost infectat cu virusul, susțin cercetătorii. 

Cel mai lung caz de infecție Covid este de 20 de luni

Sistemul imunitar  al pacientului, care suferea deja de o boală de sânge înainte de a contracta COVID, nu a reușit să producă suficiente celule albe din sânge sau anticorpi pentru a combate virusul, în ciuda faptului că a primit vaccinul de mai multe ori.

În timp ce majoritatea oamenilor pot depăși coronavirusul în câteva săptămâni, orice au încercat profesioniștii din domeniul medical pentru vindecarea pacientului nu a funcționat. Medicii au descoperit rapid că corpul său a devenit rezistent la Sotrovimab, un anticorp monoclonal pentru tratamentul timpuriu al COVID-19, după ce i-au luat peste două duzini de tampoane pe nas și gât în timp ce căutau să-i găsească tratament.

Ei au descoperit, de asemenea, că dezvoltarea unui anticorp anti-spike în prima lună a fost minimă și în curând și-au dat seama că sistemul imunitar al pacientului este incapabil să scape de virus.

Pacientul a murit în spital, în toamna anului 2023, din cauza sistemului imunitar slăbit și a unei tulburări de sânge de bază. 

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că virusul a suferit murații de aproape 50 de ori și, în cele din urmă, a creat o variantă ultra-mutată, potrivit publicației. Nu existau semne că varianta mutantă în stil Frankenstein ar fi infectat alți oameni.

Deși un caz Covid de 20 de luni care a suferit mutații pare înfricoșător, Magda Vergouwe, studenta la medicină de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, care va prezenta cazul la Congresul Global ESCMID din Barcelona, a declarat:

„Durata infecției în acest caz este extrem. Infecțiile prelungite la pacienții imunocompromiși sunt mult mai frecvente în comparație cu comunitatea generală”, a spus Vergouwe.

„Acest lucru subliniază riscul de infecție persistentă, deoarece pot apărea variante virale unice datorită evoluției extinse.”

Nu toate cazurile Covid puternic mutante au fost recunoscute medical

Oamenii de știință care studiază datele genomice din apele uzate au descoperit, de asemenea, dovezi că oamenii ar fi avut cazuri de Covid puternic mutate de mai bine de patru ani, dar nu erau conștienți, potrivit Time.

Vergouwe a explicat că cazul este adăugat la rapoartele de pacienți testați pozitiv pentru aceeași infecție de peste un an, dar ea a remarcat că a fost cel mai lung caz pe care l-a văzut vreodată.

Cel mai extins caz de COVID-19 înregistrat vreodată înainte de acesta a fost de la un britanic care a suferit de virus timp de 505 zile înainte de a muri. Cercetările au arătat că 24,4% dintre adulții americani care au primit un test COVID-19 pozitiv au prezentat simptome care au persistat timp de trei luni sau mai mult.

sursa

24 de mii de moldoveni mor, anual, din cauza bolilor cardiovasculare. Institutul de Cardiologie, plin de pacienți

24 de mii de moldoveni mor, anual, din cauza bolilor cardiovasculare. Exprimat altfel, obținem încă o statistică alarmantă: la fiecare oră, aproape trei persoane își pierd viața, pe fonul problemelor la aparatul circulator. Cei mai mulți dintre suferă un atac de cord. Deși în majoritatea cazurilor, pacienții sunt persoane în vârstă, există și tineri care mor din această cauză. Medicii specialiști recomandă ca, după 40 de ani, să mergem la un control medical amănunțit, pentru a putea depista din timp eventualele boli cardiovasculare și pentru a le trata. Sănătatea inimii este și în puterile noastre. Pentru asta, trebuie să mâncăm cât puține grăsimi, să nu fumăm, să facem mișcare zilnic și să ne stresăm cât mai puțin, scrie TV8.md

Saloanele Institutului de Cardiologie din Chișinău sunt pline de pacienți care ajung aici în căutarea sănătății pierdute. Pe patul de spital, l-am găsit și pe domnul Petru din Edineț. Pensionarul, în vârstă de 70 de ani, se confruntă cu probleme cardiace din tinerețe, probleme care, spune el, i-au dat multe bătăi de cap.

Aceste boli cardiovasculare apar dintr-o combinație de mai mulți factori, dar în principal, modul de viață haotic și nesănătos. Conform medicului specialist, bărbații sunt mai predispuși la astfel de afecțiuni, care încep de la o vârstă mult mai tânără, spre deosebire de femei.

Protocoalele medicale menționează că orice persoană, ajunsă la 40 de ani, trebuie să treacă prin investigații amănunțite pentru a depista eventuale probleme cardiace. Datorită acestor investigații, se poate estima probabilitatea ca un om să aibă un eventual infarct în următorii zece ani.

Conform statisticilor, cea mai frecvent întâlnită afecțiune cardiacă este hipertensiunea arterială, iar cea mai severă complicație a infarctului este moartea subită. Această complicație este dezvoltată de persoanele care au mai multe afecțiuni concomitent, dar cu toate astea, numărul deceselor, în cazul pacienților ajunși la spital a scăzut în ultimii ani. 

Am avea rezultate și mai bune dacă prevenția acestor afecțiuni ar deveni un program național, susținut de toată societatea. 

De două luni, în cadrul Institutului de Cardiologie funcționează un computer tomograf ultra performant, inaugurat cu mare fast, inclusiv în prezența președintei Maia Sandu. Costul acestui dispozitiv medical a depășit un milion de euro, bani publici, dar medicii de aici consideră că merită fiecare ban cheltuit, pentru că oferă rezultate extraordinare, rezultate pe care nu le puteau obține până acum. 

De la darea lui în folosință și până acum, peste 300 de pacienți au beneficiat de capacitățile acestui aparat.

Bolile cardiovasculare se află pe locul unu la nivel mondial în topul cauzelor de deces și se estimează că iau vieţile a aproximativ 18 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în fiecare oră. În Republica Moldova, afecțiunile cardiovasculare constituie aproximativ 60 la sută din mortalitatea totală. Se estimează că anual mor circa 24 de mii de oameni din această cauză. 

Olga Buzova are o mașină nouă. „Viața ne ia ceva și ne dă altceva”
Articolul anterior
O elevă din Hânceşti, dispărută fără urme. Cei care cunosc date despre locul aflării acesteia sunt rugaţi să anunţe poliţia
Articolul următor