Povestea teribilă a unor părinţi care şi-au pierdut copilul din cauza erorilor din sistemul de sănătate sau poate incompetenţei medicilor!

Erorile medicale se întâmplă oriunde în lume, însă statele știu cum să le gestioneze și să învețe din experiențe. În Moldova însă totul rămâne la nivel de dramă. Sistemul nu se schimbă. Și nici oamenii. Iar greșelile și erorile încă se ascund, se mușamalizează. Și se tac. De parcă n-ar fi existat. Cazul terifiant al unei familii din Moldova a fost relatat de către portalul e-sanatate.md.

separator

wuyzbuwrsiq4uth0bdfe9aPolina și Ștefan încă se mai poticnesc de lacrimi și-și coboară privirile consumați de durere atunci când trebuie să vorbească despre Ionuț, al doilea lor copil pe care l-au pierdut acum un an. Cruzimea din sistemul medical cu care s-au confruntat au făcut pierderea și mai insuportabilă. Indiferența, lipsurile, mita i-au făcut să urască sistemul medical. Au și de ce.

Ionuț avea doar patru luni când a decedat. Mama lui, Polina Nițî, povestește că părea o banală răceală. Doctorul de familie a asigurat-o de fiecare dată că totul va fi bine – să-i dea sirop și să-i facă frecție.

„Ionuț a răcit de bronșită. Ne-am adresat la medic, ne-au spus că are o bronșită simplă. Mi-o dat tratament acasă, după aceea m-am dus din nou la ea, el nu putea scuipa, nu putea face nimic, se auzea ceva în gât. M-am dus din nou la ea și mi-a spus să-i dau sirop și el o să-și revină”, mărturisește femeia.

Încălzire cu pături și cu … sticle

Când copilul nu mai putea respira, Polina s-a alarmat.

„Pe 3 noiembrie o încetat să mănânce piept. Eu am sunat, m-am adresat la dânsa. I-a pus o injecție, el a adormit. După ce s-a trezit a început să-și piardă răsuflarea. Am sunat-o pe ea, ea a spus să chem ambulanța și să mă duc la Orhei”.

Prima traumă pe care au primit-o părinții lui Ionuț a fost la spitalul din Orhei. Deși fiul lor se sufoca, medicii au decis să se ocupe mai întâi de completarea hârtiilor de internare. În reanimare nu se încălzea pe timp de noapte. Și pentru că era atât de frig, copilul lor trebuia învelit cu pături și încălzit cu sticle cu apă caldă.

„Ne-o pus în palată cu doi oameni bolnavi, acolo era foarte rece. O femeie mai vârstă s-a apropiat și o spus că dați să-l învelim cu pături că e foarte frig și să-i mai punem un pleduț și niște sticle cu apă caldă”.

Polina spune că o noapte întreagă fiul lor nu a primit nici măcar perfuzii, deoarece asistentele medicale nu reușeau să-i seteze cateterul. Ea își amintește că o durea fiecare împunsătură de ac, așa că a fost scoasă afară din salon.

Abia a doua zi dimineață, șeful secției a înțeles că starea copilului era atât de gravă, încât medicii de aici nu mai puteau face nimic. A fost chemată o ambulanță, care a ajuns însă în patru ore. E greu de imaginat, având în vedere că din satul Peresecina din Orhei până la Chișinău sunt aproximativ 20 de kilometri.

„Am văzut că o început să scoată oamenii de-acolo, să pună condiționer, să pună căldură. Am întrebat ce s-o întâmplat. O spus că o chemat urgența de la Chișinău, că ei nu pot să facă nimic, pentru că este foarte grav”, își amintește Polina.

O ambulanță inutilă

 „M-am apropiat și am întrebat: spuneți măcar ce-i cu copilul. Mi-o spus că are insuficiență respiratorie de gradul 2 și bronhopneumonie. La ora 14:00 o venit AVIASANU. Nici nu știu dacă era Aviasan (suspină, se poticnește) sau o simplă ambulanță”, povestește Ștefan, soțul Polinei.

Cruzimea care a urmat le-a lăsat părinților traume adânci. După patru ore a sosit o ambulanță care nu era dotată cu sistem ce ar putea asigura respirația artificială a copiilor, iar doctorița a considerat că este timp ca să tragă o țigară.

La Institutul Mamei și Copilului, unde au fost aduși, li s-a explicat fără ocolișuri că starea copilului e gravă și cu fiecare oră care trece, organele lui încetează să mai funcționeze. Cu o pastilă în mâini și gata să o consoleze, câteva asistente i-au spus Polinei că Ionuț s-a stins.

 „Două doamne m-au apucat de mână și mi-au spus că ne pare foarte rău, una era cu pastilă, și că ne pare rău, dar băiatul dumneavoastră a decedat. Am crezut că s-o oprit lumea și nu mai există.”

Părinții s-au adresat Ministerului Sănătății cu o plângere în care au cerut explicații pentru decesul fiului lor. Instituția a enumerat un șir de nereguli.

 „S-a administrat tratament care nu corespundea, nu s-a luat analize la timp, medicul de la Aviasan nu era atestat timp de cinci ani. Sunt multe încălcări”, a adăugat Ștefan.

Și-au văzut copilul despicat

Una după alta, loviturile din partea sistemului medical au continuat. Ștefan recunoaște că nu poate uita imaginea cu fiul lor despicat și gol, lăsat pe o masă din morga spitalului.

 „Acolo a fost foarte greu moral.  Am așteptat foarte mult, ne-am dus de dimineață de la 8 și la ora 1 mi l-a dat. Era grea așteptarea, vroiam mai repede să-l iau acasă.  Nu mă interesa nimic atunci, vroiam să-l iau acasă, pur și simplu. Ușa era deschisă, am intrat înăuntru, l-am văzut desfăcut … asta pentru mine o fost și mai … greu o fost, foarte greu, adică nu știu de ce nu se închid ușile la ei, să aibă sonerie, să n-aibă toți liberă intrare acolo.

Avocații spun că moldovenii se confruntă cu un șir de probleme, atunci când vorbim de malpraxis. De altfel, nici măcar autoritățile nu știu cât de gravă este situația, pentru că statisticile lipsesc cu desăvârșire. Iar din cauză că nu avem o lege a malpraxisului, cu toate componentele sale, avocații pur și simplu ajung să piardă multe dosare.

Malpraxisul, în afara legii

 „În textul legii există doar termenul de eroare medicală, care parțial, într-o oarecare măsură acoperă terminologia de malpraxis, deoarece nu orice inacțiune comisă din neglijență poate fi interpretată ca eroare medicală de către instanța de judecată sau Procuratură. Foarte mulți nu înțeleg noțiunea de malpraxis și elementele obligatorii ale unei acțiuni de malpraxis. Din acest considerent, noi pierdem dosarele pe drum, fiindcă se interpretează incorect acțiunile sau inacțiunile medicilor și prestatorilor de servicii medicale”, explică avocata, Olesea Doronceanu, expert la Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova.

Și cum fără dovadă nu există infracțiune, prima piedică a avocaților este Centrul Național de Medicină Legală. „În 99 la sută din cazuri pentru a demonstra un caz de malpraxis, noi avem nevoie de o expertiză medico-legală. Ea se poate face doar de către Centrul de Medicină Legală. Tot personalul medical este subordonat Ministerului Sănătății, motiv pentru care de foarte multe ori medicii nu vor să dea concluzii independente și imparțiale. În toate cazurile în instanța de judecată care au fost câștigate în Republica Moldova a fost numită o expertiză medico-legală străină concluziile căreia au fost în contradicție cu concluziile Centrului de Medicină Legală din Republica Moldova”, a conchis avocata.

Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară

O analiză a oamenilor de ştiinţă de la University College din Londra (UCL), comandată de guvernul britanic, a constatat că efectele nocive ale fumatului au redus durata de viaţă a unei femei cu 22 de minute în medie pe ţigară, în timp ce bărbaţii au pierdut 17 minute, transmite News.ro.

Cercetătorii spun că răul cauzat de fumat este „cumulativ” şi cu cât un individ se opreşte mai repede din fumat, cu atât cresc şansele ca acesta să trăiască sănătos mai mulţi ani.

Cele mai recente constatări, care susţin că fiecare ţigară duce la o pierdere a vieţii de 20 de minute, în medie, pentru ambele sexe, se bazează pe cifre mai actualizate, provenind din studii pe termen lung care urmăresc starea de sănătate a populaţiei.

Cifra este aproape dublă faţă de estimările din anii 2000 şi înseamnă că un fumător care fumează un pachet de 20 de ţigări pe zi pierde, în medie, şapte ore de viaţă, potrivit unui articol publicat luni de The Guardian.

Astfel, potrivit analizei, femeile pierd 22 de minute din viaţă cu fiecare ţigară pe care o fumează, în timp o ţigară fumată scurtează viaţa unui bărbat cu 17 minute, au estimat experţii într-o nou analiză. Noile estimări ale cercetătorilor sunt mai mari decât cele anterioare, care sugerau că fiecare ţigară scurtează viaţa unui fumător cu 11 minute.

Cercetătorii de la University College din Londra (UCL), autorii analizei, au declarat că daunele cauzate de fumat sunt „cumulative” şi că, cu cât o persoană se opreşte mai repede din fumat şi evită să fumeze mai multe ţigări, cu atât trăieşte mai mult.

Noua cercetare, comandată de Departamentul pentru Sănătate şi Asistenţă Socială din Marea Britanie, sugerează că, dacă un fumător de 10 ţigări pe zi renunţă la fumat la 1 ianuarie, atunci până la 8 ianuarie ar putea „preveni pierderea unei zile de viaţă”. Până la 20 februarie, viaţa lor ar putea fi prelungită cu o săptămână întreagă. Iar dacă renunţarea la fumat are succes până la 5 august, aceştia vor trăi probabil cu o lună mai mult decât dacă ar fi continuat să fumeze.

„Fiecare ţigară fumată costă minute preţioase de viaţă, iar impactul cumulativ este devastator, nu numai pentru indivizi, ci şi pentru sistemele de sănătate şi economie”, spune prof. Sanjay Agrawal de la UCL.

Studiile sugerează că fumătorii pierd de obicei aproximativ acelaşi număr de ani din numărul total de ani sănătoşi de viaţă, spun autorii.

„Fumatul consumă în primul rând anii de mijloc relativ sănătoşi, în loc să scurteze perioada de la sfârşitul vieţii, care este adesea marcată de boli cronice sau handicap. Astfel, un fumător în vârstă de 60 de ani va avea de obicei profilul de sănătate al unui nefumător în vârstă de 70 de ani”.

Analiza, care va fi publicată în revista Addiction, afirmă că media de 20 de minute de speranţă de viaţă pierdute pentru fiecare ţigară „este timpul care ar fi probabil petrecut într-o stare de sănătate relativ bună”.

„Renunţarea la fumat la orice vârstă este benefică, dar cu cât fumătorii coboară mai repede de pe această scară rulantă a morţii, cu atât mai lungă şi mai sănătoasă va fi viaţa lor”, mai specifică autorii analizei.

Dr. Sarah Jackson, cercetător principal în cadrul Grupului de cercetare privind alcoolul şi tutunul din UCL, a declarat că „este vital ca oamenii să înţeleagă cât de dăunător este fumatul şi cât de mult renunţarea la fumat le poate îmbunătăţi sănătatea şi speranţa de viaţă”.

Cu cât o persoană se opreşte mai repede din fumat, cu atât trăieşte mai mult. Renunţarea la orice vârstă îmbunătăţeşte substanţial sănătatea, iar beneficiile încep aproape imediat, a precizat ea, subliniind faptul că fumatul este una dintre principalele cauze de deces şi boală prevenibile.

„Nu este niciodată prea târziu să faci o schimbare pozitivă pentru sănătatea ta şi există o serie de produse şi tratamente eficiente care îi pot ajuta pe fumători să renunţe definitiv la ţigări, iar noul an oferă o şansă perfectă pentru o nouă rezoluţie şi pentru a face acest pas”, a mai indicat medicul.

Cele trei vârste la care creierul îmbătrânește brusc

Creierul îmbătrânește și el odată cu înaintarea în vârstă, dar un nou studiu a relevat că există trei vârste la care îmbătrânirea creierului se accelerează simțitor, scrie digi-world.tv.

Un studiu publicat în această lună în prestigioasa revistă Nature sugerează că procesul de îmbătrânire a creierului atinge vârfuri semnificative la trei vârste distincte: 57, 70 și 78 de ani.

Cercetătorii au analizat imaginile cerebrale ale peste 10.000 de adulți și au studiat schimbările în proteinele din sânge, identificând 13 proteine asociate cu ceea ce ei numesc „diferența de vârstă cerebrală”, un indicator al declinului cognitiv. Conform raportului, aceste modificări marcante ale creierului se produc la 57, 70 și 78 de ani.

Dieta ar putea fi secretul longevității și al sănătății cognitive

O alimentație bogată în proteine provenite din pește gras, leguminoase, nuci sau cereale integrale poate încetini procesul de îmbătrânire cognitivă și îmbunătăți memoria. În plus, verdețurile bogate în nutrienți esențiali joacă un rol crucial în menținerea sănătății creierului.

Un alt studiu anterior a sugerat că administrarea zilnică de multivitamine ar putea reprezenta o soluție simplă și eficientă pentru prevenirea declinului cognitiv la persoanele în vârstă.

Dieta mediteraneană și exercițiile fizice, aliați ai sănătății creierului pe termen lung

Experții evidențiază beneficiile dietei mediteraneene – bogată în verdețuri, fructe, nuci și pește – în menținerea sănătății cerebrale odată cu înaintarea în vârstă.

„O dietă sănătoasă ajută la îmbunătățirea sănătății creierului și la prevenirea declinului cognitiv”, a explicat anterior pentru New York Post dr. Lisa Young, dietetician-nutriționist și profesor de nutriție la Universitatea New York.

Pe lângă alimentație, exercițiile fizice joacă un rol esențial în menținerea minții agere. „Dacă doriți să vă păstrați mobilitatea și abilitățile cognitive, este important să vă mișcați zilnic și să vă folosiți mușchii. S-ar putea să fii surprins să știi că și puțină mișcare zilnică reduce riscul de demență”, a declarat neurologul Kim Johnson Hatchett pentru Self.

Somnul și învățarea de lucruri noi, esențiale pentru un creier sănătos

Un somn de calitate este crucial pentru funcționarea optimă a creierului, iar lipsa acestuia poate accelera îmbătrânirea cerebrală, arată un studiu publicat anul trecut. Pe de altă parte, un program constant de somn – cel puțin șapte ore pe noapte – poate încetini procesul de îmbătrânire, conform altor cercetări.

În plus, învățarea de lucruri noi, precum o limbă străină sau un instrument muzical, are un impact pozitiv asupra sănătății creierului, susține Rachelle Summers, neurocercetător și antrenor de wellness mental.

Singurătatea, inamic tăcut al sănătății mintale și fizice

Singurătatea poate avea efecte nocive asupra minții și sănătății generale, fiind la fel de dăunătoare ca fumatul a 15 țigări pe zi, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Un studiu indică faptul că adulții în vârstă care se confruntă cu singurătate cronică prezintă un risc crescut de accident vascular cerebral, iar izolarea socială poate duce la micșorarea creierului.

„Având în vedere consecințele profunde ale singurătății și izolării asupra sănătății și societății, avem obligația de a investi în refacerea țesutului social al comunităților noastre, așa cum am făcut pentru alte probleme globale de sănătate, precum consumul de tutun, obezitatea și criza dependențelor”, a declarat anterior Dr. Vivek Murthy, chirurgul general al Statelor Unite.

Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool

Băuturile alcoolice ar trebui să aibă pe sticle etichete cu un avertisment cu privire la riscurile de cancer, a declarat vineri Chirurgul general al SUA, într-o mişcare ce ar putea semnala o schimbare către o reglementare mai agresivă a domeniului, după modelul tutunului, relatează Reuters citat de digi-world.tv.

Consumul de alcool creşte riscul în cazul a cel puţin şapte tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de colon şi de ficat, însă majoritatea consumatorilor americani nu sunt conştienţi de acest lucru, a spus Vivek Murthy.

Chirurgul general al SUA este o funcţie guvernamentală echivalentă cu şeful sănătăţii publice. Acesta trebuie să ofere americanilor cele mai bune informaţii ştiinţifice disponibile cu privire la modul de îmbunătăţire a sănătăţii lor, transmite News.ro.

Murthy a cerut, de asemenea, ca orientările privind limitele de consum de alcool să fie reevaluate, astfel încât oamenii să poată cântări riscul de cancer atunci când decid dacă să bea sau cât să bea, alături de avertismentele actuale privind defectele congenitale şi deficienţele în cazul conducerii maşinilor.

„Consumul de alcool este a treia cauză prevenibilă de cancer în Statele Unite, după tutun şi obezitate, crescând riscul pentru cel puţin şapte tipuri de cancer”, a transmis biroul lui Murthy într-o declaraţie care însoţeşte noul raport.

Documentul mai stipulează că alcoolul este vinovat pentru 100.000 de cazuri de cancer şi 20.000 de decese cauzate de cancer în SUA în fiecare an, mai mult decât cele 13.500 de decese cauzate de accidente rutiere asociate alcoolului.

Legătura directă dintre consumul de alcool şi riscul de cancer este bine stabilită pentru cel puţin şapte tipuri de cancer indiferent de tipul de alcool (de exemplu, bere, vin şi băuturi spirtoase) care este consumat”, se arată în raport. Este vorba inclusiv de cancere ale esofagului, gurii, gâtului şi laringelui.

Noul raport recomandă ca furnizorii de asistenţă medicală să încurajeze depistarea consumului de alcool şi trimiterea la tratament, după caz, iar eforturile de sensibilizare generală să fie extinse.

Băuturile alcoolice din Statele Unite poartă în prezent o etichetă de avertizare sanitară care le sfătuieşte pe femeile însărcinate să nu bea alcool şi precizează că, de asemenea, consumul afectează capacitatea unei persoane de a conduce o maşină sau de a folosi utilaje. Această etichetă nu s-a schimbat de la apariția sa în 1988.

Olga Buzova are o mașină nouă. „Viața ne ia ceva și ne dă altceva”
Articolul anterior
O elevă din Hânceşti, dispărută fără urme. Cei care cunosc date despre locul aflării acesteia sunt rugaţi să anunţe poliţia
Articolul următor