Mesele copioase sunt periculoase. Află ce boală poți face din cauza lor

Dacă în zilele obișnuite suntem mai vigilenți în ceea ce privește regimul alimentar echilibrat, de sărbători există riscul de a face excese culinare, indigestie, arsuri gastrice, gust amar, balonare, senzație de stomac prea plin și nu doar! Medicii afirmă că în această perioadă, a meselor festive copioase, crește numărul cazurilor de internări cu pancreatită acută, o afecțiune foarte serioasă.

separator

sssss

Din păcate, încă foarte mulți oameni așteaptă sărbătorile cu gândul la mesele copioase. Însă, specialiștii susțin că, aproape, nu există organ intern care să nu fie afectat considerabil din cauza alimentației specifice sărbătorilor.

Medicii atenționează despre pericolul îmbolnăvirii grave a pancreasului. Și, mare atenție! Supraalimentarea poate duce la pancreatită acută, afecțiune care uneori este letală.

,,Pancreatita acută, numită și marea dramă abdominală se petrece frecvent în urma abuzului de alimente, mai ales alimente grase, condimentate, asociate și de alcool. Și atunci, de sărbători există riscul cel mai mare de a face această boală care poate pune viața în pericol”, afirmă Dr. Ștefan Jianu, Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generală.

Medicul dezvăluie din ce cauză este periculoasă pancreatita acută.

,,În pancreatita acută, acest sac de enzime care sta în spatele stomacului, adică pancreasul, atunci când se inflamează, nu cauzează doar durere. El se poate umfla, se poate rupe, poate elimina, între intestine, aceste secreții și enzime, se poate infecta, poate forma abcese și bloca tranzitul intestinal, punând astfel viața în pericol”, subliniază medicul Jianu.

bbbPancreatita acută poate conduce la complicații și să necesite și luni de internare. Medicul spune că sănătatea este pusă în pericol atât de șocul septic, în momentul în care abdomenul se umple de abcese, cât și de perforațiile peretelui pancreasului.

,,Rezolvarea chirurgicală poate însemna nu doar eliminarea unor colecții, abcese, drenaje etc. În anumite cazuri se recurge la tratament prin metoda abdomenului deschis”.

Medicii atenționează cu privire la pancreatita acută cu cât această afecțiune, în ciuda metodelor actuale de tratament, poate avea o evoluție fulgerătoare și o rată foarte înaltă de mortalitate, așa încât cel mai bun lucru este ca, de sărbători, să avem grijă de acest organ precum pancreasul și să evităm consumul deodată a unor cantități mari de alimente și alcool.

Pancreatita acută este o inflamație acută a pancreasului, o glandă cu funcții exo- și endocrine situată în etajul superior al cavitații abdominale. Deși afectează mai des persoanele de la 40 de ani și bărbații tineri, teoretic pancreatita acută se poate dezvolta la orice vârstă, indiferent de sexe.

În cazurile tipice, debutul pancreatitei acute se produce cel mai frecvent după o masă copioasă și constă în dureri cu instalare bruscă, tenace, în etajul superior al abdomenului, la nivelul stomacului și care iradiază în toate direcțiile însă cea mai tipică este iradierea posterioară, spre umărul stâng.

La puțin timp de la debut apar și vărsăturile, diareea, iar durerile intense, persistente determină bolnavul să solicite ajutorul medicului. În funcție de severitatea bolii, pancreatita acută poate fi însoțită de deshidratare, scăderea valorilor tensiunii arteriale, tahicardie, lipotimie, febră sau icter.

Pancreatita acută reprezintă o urgență medico-chirurgicală, care în 10-15% cazuri comportă caracter letal.

Reține! Regimul alimentar sănătos și echilibrat contribuie la funcționarea corespunzătoare a organelor tractului digestiv și previne îmbolnăvirea lor.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Emilian Crețu: ,,Paștele înseamnă familie, liniște sufletească și credință”
Articolul anterior
Maestrul Nicolae Botgros, sărbătoare în familie: ,,Să o ferească Domnul de toate relele”
Articolul următor