Potrivit datelor statistice, numărul femeilor care aleg să nască prin cezariană este în creștere. În anul 2015, la Institutul Mamei și Copilului au născut astfel 2.100 femei. Acum zece ani, la această instituție, apăreau pe lume în jur de 600 de copii, născuți prin cezariană.
Specialiștii spun că numărul mare al femeilor care nasc prin cezariană este generat de creșterea patologiilor obstreticale și extragenitale, arată realitatea.md.
În același timp, și vârsta la care femeile nasc, este strâns legată cu numărul intervețiilor chirurgicale. În ultima perioadă, prima naștere are loc la o vârstă mai înaintată a femeilor și atunci se impune necesitatea unei intervenții chirurgicale pentru a minimiza riscul complicațiilor perinatale.
„În ultimii zece ani s-a mărit de aproape patru ori numărul femeilor care nasc prin cezariană. Există probleme precum patologii cardiace, patologii obstreticale, sau hepatice, cancer, SIDA cu încărcătură virală majoră”, declară Marin Rotaru, șeful Departamentului Obstretică din cadrul Institutului Mamei și Copilului.
Există și cazuri în care nașterea prin cezariană este o opțiune a mamei.
Totuși, medicii recomandă femeilor să aleagă nașterea pe cale naturală, care este benefică atât pentru făt, cât și pentru mamă.
„La o femeie sănătoasă, nașterea naturală evoluează fără complicații. Intervenția chirurgicală necesită analgezie, proceduri invazive și crește riscul unor anumite complicații. Mai mult, reabilitarea după intervenția de cezariană este mult mai îndelungată, dar și costurile sunt mai mari”, spune medicul.
Pe de altă parte, mamele spun că ar fi optat pentru nașterea naturală, însă circumstanțele au dictat o altă modalitate de a naște.
,,În timpul travaliului s-a decis problema unei cezariene, deoarece au parvenit unele complicații, iar aceasta a fost necesară pentru bebeluș”, dezvăluie una dintre proaspetele mămici care au născut recent la Institutul Mamei și Copilului.
Și la nivel mondial se atestă o creștere a numărului femeilor care nasc prin cezariană. Rata operaţiilor de cezariană depăşeşte 23% în Europa din numărul total de naşteri, iar în America a trecut de 35%, potrivit unui raport al OMS, iar asta în timp ce rata ideală a cezarienelor ar trebui să nu depăşească 10-15%.
Adoptarea unui mod de viață sănătos, vizitele regulate la medic pe perioada sarcinii, adoptarea unei diete sănătoase, regimul de viață activ, reduc șansele complicațiilor perinatale la mamă și bebeluș.