Știm că masa de Crăciun cere mult efort pentru a găti cele mai gustoase și ingenioase rețete. Așa că noi am decis să-ți sărim în ajutor cu câteva rețete simple, dar care la sigur vor fi pe plăcul invitaților. Te asigurăm că la final de seară toți îți vor cere rețele.
Frigărui cu mozzarella și roșii cherry
Pentru acest deliciu ce bucură atât ochii, cât și papilele gustative prin delicatețea sa, este nevoie de foarte puține ingrediente și timp.Ingrediente:
- Roșii cherry
- Brinză mozzarella
- Busuioc
- Sare și piper
- Oțet balsamic
Mod de preparare:
Roșiile cherry, mozzarella și busuiocul se înfing pe bețișoare pentru frigărui, apoi se condimentează cu sare și piper și se stropesc cu oțet balsamic.
Dovlecei cu brânzăIngrediente:
- 1 dovlecel mai mare
- 50 gr de brânză de telemea de oaie
- 100 gr de cremă de brânză
- 1 linguriță de smântână
- 20 ml de ulei
- 2 fire de patrunjel proaspăt
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Într-un blender se pune: brânza de oaie tăiată cubulețe, crema de brânză, smântâna, uleiul, piper după gust. Se mixează până obținem o pastă omogenă. Compoziția obținută se scoate într-un bol și se amestecă cu patrujelul tăiat mărunt.
Dovleceii îi tăiem felii subțiri pe lungime . Feliile se pun pe o tavă, se ung cu ulei și se presară cu piper și sare.
Se pun pe grătarul încins și se țin cca 2 min pe ambele părți. Când dovleceii s-au răcit complet, punem pe fiecare felie de dovlecel câte o linguriță de umplutură și rulăm.
Chec aperitivIngrediente:
- 1 plic praf de copt
- 100 gr măsline fără sâmburi
- 200 gr ciuperci
- 200 gr piept de pui
- 200 gr cașcaval
- 6 linguri mari de faină
- 6 ouă
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Întâi separăm albușurile de gălbenușuri. Tocăm ingredientele în cuburi aproximativ egale, iar ciupercile le călim cu sare într-o tigaie fără ulei sau pe un grătar. Le ținem pe foc până se evaporă tot lichidul, iar ciupercuțele au devenit moi și comestibile. Nu prajite!
Amestecăm gălbenușurile cu cașcavalul, pieptul de pui, ardeii, măslinele și ciupercile răcite. Adăugăm și făina amestecată cu praful de copt, sarea și piperul. Albușurile le vom bate spumă cu un praf de sare.
Adaugăm spuma de albușuri puțin câte puțin în compoziția creată anterior. Încorporăm tot albusul, astefl rezultând o compoziție omogenă. Încingem cuptorul la 180-190 grade. Ungem cu unt o tavă de chec și o tapetăm bine cu faină sau pesmet.
Turnăm compoziția până la maxim 3/4 din înălțimea tăvii și o trimitem la cuptor pentru urmatoarele 40-45 de minute. Facem testul cu scobitoarea și dacă mai trebuie, o mai lasam 5-10 minute. Până este rumenă și apetisantă.
Lasăm 10-15 minute să se răcorească înainte să îl scoatem din tavă și îl mai lăsăm 10 minute înainte să îl tăiem.
Gustare cu brânză și mărarIngrediente:
- 100 gr brânză telemea de capră
- 100 gr brânză proaspătă de vaci
- Piper dupa gust
- Mărar proaspăt tocat mărunt (pentru decor)
Mod de preparare:
Brânza de capră se marunțește, se amestecă cu brânza proaspătă de vaci și se adaugă piper după gust.
Formăm bile care se trec prin mărar proaspat tocat mărunt, astfel încât să obținem un decor uniform.
Rulade de lipie Ingrediente:
●Lipie
Mai jos gasiți mai multe variați de umpluturi:
- Brânză de vaci (de casă)-200 gr, usturoi (2 căței), sare, verdeață şi putină smântână.
- Crevete, 1 ou fiert, cașcaval tare, usturoi (2 căței), smântână şi verdeață.
- Ciuperci înăbușite cu ceapă, cașcaval, verdeață.
- Brânză de vaci (de casă), usturoi, cașcaval ras şi castraveți murați.
- Crema brânză, verdeață, smântână şi morcov coreean.
- Somon slab sărat mărunțit, verdeață şi castraveți proaspeți.
- Orez fiert, ou fiert, verdeață şi smântână.
- Tonul în ulei se mărunțește cu ajutorul unei furculițe, se adaugă cașcaval ras şi verdeață.
- Piept de pui, ou fiert, morcov coreean şi smântână.
- Cașcaval tare şi piept de pui, tăiate cuburi mici, usturoi şi castravete proaspăt ras prin răzătoare şi smântână.
- Ceapă călită, ardei gras călit, castraveți proaspeți, pipet de pui, usturoi, verdeață şi roșii proaspete.
- Castravetele şi morcovul cruzi se dau prin răzătoare, piept de pui bucăţi, smântână şi verdeaţă.
- Sfeclă roșie fiartă rasă prin răzătoare, morcov, usturoi, nuci şi smântână.
- Ceapă călită, ardei gras, piept de pui tocat, cașcaval ras.
- Cremă de brânză, ceapă, usturoi şi amestec de piper.
- Ciuperci înăbușite cu ceapă, ou fiert, cașcaval ras şi verdeață.
- Vinete, ardei gras, roșii şi usturoi înăbușite, apoi cu ajutorul blenderului transformați legumele într-o pastă.
- Prăjiți ficatul de pui, adăugați frișcă (30%), sare şi piper după gust, mărunțiți în blender.
Mod de preparare:
Pe foia de lipie aranjați umplutura preferată. Distribuiți uniform pe toată suprafața, rulați şi tăiați bucăţi cilindrice de grosimea dorită. Aranjați pe un platou, decorați cu verdeață.
Castraveți și cremă de brânzăIngrediente:
- 250 gr cremă de brânză
- 50 gr unt
- 1 castravete
- 1 legatură de mărar
- Un praf nucșoară
- Sare de mare și piper după gust
Mod de preparare:
Frecăm crema de brânză cu untul moale, la temperatura camerei. Adaugam câteva fire de mărar tocate marunt, sarea de mare, nucșoara și piperul proaspăt măcinat. Amestecăm până la omogenizare.
Tăiem castraveții felii nu foarte groase și aproximativ egale. Pe fiecare felie de castravete punem câte o lingură de crema obținută.
Poftă bună și Crăciun Fericit!!!