Cancerul de col uterin este boala care ucide mii de femei în fiecare an. În Republica Moldova, anual, circa 300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Pentru că boala are un debut insidios și fără semne vizibile, în jur de 60% dintre paciente se adresează tardiv la medic, în stadii avansate ale bolii, fapt ce conduce la creșterea riscului de mortalitate. În Republica Moldova este marcată Săptămâna Europeană de Prevenire a cancerului de col uterin, în scopul organizării mai multor acțiuni de informare a femeilor. Ce trebuie să cunoști despre această cumplită afecțiune?
1. Cancerul de col uterin afectează preponderent femeile de vârstă tânără
Deși e vorba de cancer, un diagnostic care frecvent atacă persoanele în vârstă, în cancerul de col uterin – victime devin femeile tinere. Femeile cu vârste cuprinse între 18 și 40 ani înregistrează incidențe crescute de îmbolnăvire prin cancer de col uterin.
2. Boala are un debut insidios și o evoluție ascunsă
Cancerul de col uterin este o afecțiune gravă, cu atât mai mult cu cât, potrivit medicilor, momentul când apar primele simptome de afecțiune canceroasă, precum durerile în timpul actului sexual, eliminările sangvinolente în afara zilelor de menstruație, leucorea (eliminările vaginale fetide, purulente, gălbui), durerile pelvine, durerile lombare, este considerat unul tardiv, care reduce drastic șansele de supraviețuire ale pacientelor.
3. 60% dintre femeile diagnosticate pierd lupta cu cancerul de col uterin
Pentru că nu are manifestări clinice evidente, mai mult de jumătate dintre paciente se adresează tardiv la medic, astfel încât măsurile de tratament rămân ineficiente.
4. Relațiile sexuale cu mai mulți parteneri de-a lungul vieții cresc riscul cancerului de col uterin
Partenerii sexuali multipli cresc riscul de cancer al colului uterin. Cercetările arată că riscul de cancer al colului uterin este de aproape trei ori mai mare la femeile care au avut 6 sau mai mulţi parteneri sexuali pe parcursul vieţii lor, comparativ cu cele care au avut doar un singur partener. Și asta din cauza riscului mult mai înalt de a contacta HPV. În acelaşi timp, alte practici sexuale riscante, cum ar fi sexul de la o vârstă fragedă, mai cu seamă înainte de 18 ani, sau rapoartele sexuale cu parteneri activi din punct de vedere sexual, aceia care au întreţinut, de-a lungul timpului, relaţii sexuale cu un număr mare de femei/bărbați, sau obișnuiesc să schimbe frecvent partenera/partenerul de sex, cresc, de asemenea, riscul de cancer de col uterin.
Fumatul, stările imunosupresive, multiparitatea la femei, viața sexuală precoce, partenerii sexuali multipli și lipsa protectiei în timpul raportului sexual, igiena genitală defectuoasă se numără printre factorii favorizanți ai infecției cu HPV și cancerului de col uterin.
5. Infecția cu virusul HPV este principala cauză a apariţiei cancerului de col uterin
Virusul papiloma uman este oncogenetic, adică favorizează apariţia cancerului de col uterin, și se transmite de la om la om prin contact sexual, pe cale vaginală sau orală.
Displaziile cervicale, sau modificările celulelor colului uterin, asociate cu infectia human papilloma virus (HPV), dintre care unele tipuri sunt clar oncogene (tipurile 16, 18, 31, 33), cresc riscul apariției cancerului de col uterin.
6. Bărbații sunt adesea purtători de infecție HPV și nu manifestă oarecare semne de boală
La femei, virusul HPV afectează celulele colului uterin si conduce la dezvoltarea mutațiilor canceroase. În același timp, bărbații nu sunt afectati și nu manifestă vreun semn de boală atât timp cât sunt purtători de HPV. Foarte rar, mai cu seamă în situații de imunosupresie avansată, bărbații pot dezvolta vegetații, formațiuni precanceroase, sau chiar cancer anal, penian sau oral.
În același timp, este constatat că pot trece până la 15 ani între infectarea cu virus HPV cu grad de risc oncogen ridicat și apariția cancerului de col uterin.
7. Măsurile de screening sunt cele care salvează viețile a peste 80% femei examinate în cabinetele de specialitate
Testul de screening presupune căutarea cancerului înainte de apariția simptomelor. Metoda depistează cancerul într-un stadiu precoce, ceea ce face cazul mai ușor de tratat. Măsurile de screening în cancerul de col uterin presupun depistarea stărilor precanceroase și a cancerului de col uterin în faze incipiente ale bolii.
8. De aceea este important ca o femeie, din proprie inițiativă, să meargă în mod regulat la consultația medicului ginecolog, pentru examinări medicale profilactice, de rutină!
Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 de ani urmează să efectueze o dată în 1-2 ani, apoi o dată în 3 ani (dacă primele două frotiuri cervicovaginale sunt normale) testul de screening de col uterin, sau testul Papanicolau (examenul citologic cervico-vaginal), în vederea depistării leziunilor precanceroase ale colului uterin (a displaziilor) sau prezenței celulelor atipice care indică cancerul.
În R. Moldova, Testul Papanicolau este gratuit pentru toate femeile, indiferent de faptul dacă persoana deține sau nu polița medicală de asigurare obligatorie.
9. Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care pot fi prevenite și tratate în timp util.
10. Folosirea prezervativului în timpul rapoartelor sexuale prezintă o metodă eficientă, oportună, de prevenire a contaminării cu HPV, însă este un mod de protecție incomplet eficient contra HPV.
Vaccinarea anti-HPV, la fetele de 14 ani, dar și a celor cu vârsta cuprinsă între 15-23 de ani care nu au avut relații sexuale sau, cel mai târziu, vaccinarea în anul următor debutului vieții sexuale, scade rata incidenței cancerului de col uterin. În acest context, circa 15 mii de fetiţe cu vârsta de zece ani urmează să fie vaccinate pe parcursul anilor 2017-2018, întrucât Republica Moldova va achiziționa, pentru doi ani, câte un lot gratuit de vaccinuri împotriva virusului HPV.
Potrivit datelor statistice, în Europa de Est numărul femeilor depistate cu cancer de col uterin este de 10 ori mai mare decât în țările din Europa de Vest, iar în anul 2015, în Republica Moldova, se aflau în evidenţă aproape 4000 femei diagnosticate cu cancer de col uterin.
În contextul evenimentului ,,Săptămână Europeană de Prevenire a cancerului de col uterin în R. Moldova”, un laborator privat din Chișinău efectuează gratuit teste pentru screening-ul cancerului de col uterin până pe 31 ianuarie.
Este vorba de laboratorul medical „Invitro Diagnostics” care anunță că, în cadrul Săptămânii Europene de Prevenire a cancerului de col uterin, va efectua PAP-testul pe frotiu Babes-Papanicolau (conform Bethesda system) tuturor femeilor, fără plată.
Astfel, „Invitro Diagnostics” s-a alăturat iniţiativei Asociaţiei Europene de combatere a Cancerului Cervical (ECCA), în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Institutul Oncologic, susține Boris Gâlcă, directorul medical al instituției.
Prin urmare, orice femeie, preocupată de starea sa de sănătate, poate face gratuit, până pe 31 ianuarie, un examen citologic cervico-vaginal la Invitro Diagnostics.