Sistemul tichetelor de masă a cucerit piaţa mai multor țări, datorită avantajelor pe care le prezintă pentru angajator şi angajat, plus beneficiile pe care le aduce bugetului de stat prin fiscalizarea produselor, potrivit experților din domeniu.
În România, de exemplu, sistemul tichetelor de masă funcţionează din 1998. În tot acest timp s-a demonstrat că sistemul oferă avantaje atât companiilor, cât şi beneficiarilor.
Pentru companii, avantajul constă în exceptarea de la plata taxelor sociale a sumelor oferite angajaţilor sub formă de tichete de masă, iar pentru beneficiari – în exceptarea de la plata taxelor sociale pentru sumele astfel primite.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Un alt avantaj, deloc de neglijat, este dat de reducerea activităţilor din economia subterană, deoarece pot beneficia de tichete doar angajaţii cu contract de muncă, acestea fiind deci un instrument de reducere a muncii la negru.
În plus, tichetele sunt plătite de către companii şi rambursate de către emitenţi comercianţilor prin transfer bancar, garantând transparenţa tranzacţiilor tuturor celor implicaţi în sistem şi, implicit, plata taxelor asociate.
În România, tichetul de masă reprezintă cel mai acordat beneficiu de către angajatori. Sistemul tichetelor de masă funcţionează la nivel mondial de peste şase decenii şi în peste 40 de ţări de pe toate continentele, cum ar fi Austria, Bulgaria, România, Finlanda, Belgia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Elveţia,Ungaria, Cehia, Suedia, Slovacia, Spania, Portugalia, Italia, Luxembourg, etc.
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, propune introducerea tichetelor de masă pentru angajații moldoveni. Inițiativa legislativă va fi prezentată astăzi în Parlament. Proiectul va fi discutat cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor, cu mediul de afaceri și instituțiile de stat vizate.
”Implementarea sistemului tichetelor de masă reprezintă o modalitate inovativă și sustenabilă pentru creșterea economică a țării, reducerea fenomenului salariilor în plic și un mijloc sigur de îmbunătățire a calității vieții și sănătății populației”, a declarat Andrian Candu referitor la inițiativa sa legislativă.