Membrii Grupului Părinţilor Solidari au adresat o scrisoare deschisă Parlamentului! Află ce îi nemulţumeşte pe mai mulţi părinţi

Săptămâna aceasta, Comisia Parlamentară de profil a organizat consultări publice cu părinții privind problema alimentației din grădinițe. Deoarece anunțul cu ședința a fost publicat doar pe site-ul Parlamentului Republicii Moldova, fără ca intenția autorităților să fie mediatizată, pe larg, în presă, la consultările publice au venit doar cinci părinți din toată țara.

separator
Cattura

Membrii Grupului Părinților Solidari s-au autosesizat pe seama acestui subiect, atunci când în presă au apărut o informație eronată, precum că părinții nu ar fi fost interesați de a participa la aceste consultări publice, deoarece, indirect, nu le-ar păsa de felul cum sunt alimentați copiii în grădinițe și școli.

În situația dată, părinții GPS, au simțit nevoia să limpezească lucrurile. Aceștia spun că, de fapt, autoritățile sunt cele care nu au dorit ca, la aceste dezbateri publice, să participe un număr cât mai mare de părinți, având în vedere că acestea au plasat anunțul doar pe site-ul Parlamentului, fără a transmite un comunicat de presă instituțiilor media din țară, menit să informeze părinţii, așa cum se cuvine.

Grupul Părinților Solidari, nemulţumit de modul în care autorităţile gestionează problema alimentaţiei copiilor în instituţiile de învăţământ, a adresat o scrisoare deschisă Parlamentului, intenționând, totodată, să aducă la cunoştinţă, tuturor părinţilor, anumite detalii:

,,STIMAȚI PARLAMENTARI!

Suntem un grup de părinți, ai căror copii frecventează grădinițele de stat din Chișinău. Deja s-a împlinit un an de când am început a alerta autoritățile despre neregulile din domeniul alimentației copiilor din școli și grădinițe. În timp ce autoritățile locale ne dădeau asigurări că totul e în regulă și pretențiile părinților sunt nefondate, s-a depistat că problemele ar fi cu mult mai grave decât ne-am fi putut închipui, dovedindu-se că copiii sunt alimentați cu produse necalitative, nerecomadate copiilor, ba chiar si cu produsele alterate. S-a mai dovedit și faptul că copiilor la propriu li se ia „bucățica de la gură”, prin organizarea licitațiilor trucate, cu preturi majorate artificial, pentru că pentru funcționarii publici banul e mai important decât sănătatea a mii de copii.

Deși batem alarma de un an, nu putem obține ca copii noștri, locuind într-o țară agrară, să aibă sistematic fructe și legume proaspete pe masă.  Deși avem atâtea organe și autorități abilitate să supravegheze siguranța alimentară a micuților – ANSA, Centre de Sănătate Publice, Ministere și direcții, pe masa copiilor noștri ajung alimente necalitative, alterate și cu termenul expirat. Deși sunt declarate transparente și publice, achizițiile alimentelor pentru școlile și grădinițele din RM sunt in continuare netransparente și reprezintă surse de îmbogățire pentru unii, iar pentru copii noștri surse de boli digestive și spitalizări.  Deși copii și tânăra națiune ar trebui să fie considerată Prioritate în stat, educatorii, profesorii, dădacele și bucătarii, precum și alți lucrători din această sferă sunt puși sub limita supraviețuirii, fiind remunerați cu salarii mizere și sunt nevoiți să stea cu mâna întinsă la părinți.

Chiar dacă deja mai mult de doua luni se discuta in Comisie Parlamentara problemele alimentației copiilor, realitatea rămâne a fi dura. Astfel, opinia publică nu cunoaște ce se întâmplă în dosarul licitațiilor trucate. Cu toate că raportul grupului de lucru din cadrul Primăriei Chișinău a stabilit multiple încălcări și deficiențe în activitatea DETS sectoriale, dar și a Direcției Generale Educație Tineret și Sport din Chișinău, nici o persoană nu  a fost sancționată disciplinar sau eliberată din serviciu pe motivul încălcărilor comise sau a incompetenței în serviciu.

Chiar dacă s-a vorbit atât despre prețuri majorate în cadrul licitațiilor trucate, 3 din cele 5 DETS sectoriale nu au publicat contractele propriu zise, pentru ca societatea civilă să se convingă că practica licitațiilor trucate e depășită.

Și pe final, la 07 februarie 2016, ați „organizat” consultări publice pe marginea problemei alimentației din grădinițe cu…5 părinți . Aceste consultări publice au fi fost anunțate din timp de către reprezentanții Parlamentului, dar unde? Oare chiar sincer considerați că părinții verifică zilnic pagina web a Parlamentului? S/au prezentat doar 3 părinți de la Orhei, o bunică din Chișinău și încă o mămica și mare a fost dezamăgirea membrilor comisiei…. În așa situații apar următoarele întrebări:

  • S-a dorit cu adevărat ca părinții să fie prezenți la aceste discuții?
  • Pentru câte persoane a fost organizată ședința?
  • În ce moduri au fost informați părinții?
  • Cum a fost asigurată reprezentativitatea părinților în dependență de zona în care locuiesc, tipul de instituții frecventate de copii, etc?

Astfel rugăm, chiar insistăm să fie repetată ședința cu părinții, pentru a avea posibilitatea de a ne expune toate doleanțele. Cerem ca data, ora și locația evenimentului să fie anunțată din timp  în presă, pe rețelele de socializare, dar nu doar pe pagina online a Parlamentului.

Grupul de inițiativă  Părinți Solidari si comunitatea de părinți Ask a Mom”.

Pentru a arăta că părinților le pasă de problema alimentației din grădinițe și școli, GPS a publicat o imagine pe pagina sa de socializare, foto de la întâlnirea părinților cu Primarul Dorin Chirtoacă, ce a avut loc la Pretura Ciocana, în data de 8 februarie 2017, tema discuției fiind alimentația copiilor din instituțiile de învățămînt.

,,La Ciocana sunt cei mai activi păriniți, mai ales dacă sunt anunțați despre întruniri”, a specificat Grupul Părinților Solidari.

16665717_10154731887315862_6459398223173983380_o

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Idei de cadouri pentru EL de Ziua Îndrăgostiților!
Articolul anterior
O absolventă a liceului din Lozova și-a premiat profesorii. Le-a dăruit o călătorie în SUA
Articolul următor