Video! Produse alimentare expirate la o grădiniță din Capitală, în cadrul unei vizite inopinate a premierului moldovean

Prim-ministrul Pavel Filip, la sesizarea unui părinte, a întreprins astăzi o vizită ad-hoc la o grădiniță din Chișinău. Oficialul a descoperit produsele alimentare expirate, pe lângă condițiile sanitare nesatisfăcătoare din instituție.

separator
Captură

”Eu îmi aduc aminte când învățam eu la școală. Erau familii mai sărace, mai bogate, și nu era o rușine să venim cu pantalonii mai cârpiți, dar curați. Faptul că noi nu avem încă capacitatea financiară pe care ne-o dorim nu înseamnă că trebuie să trăim în mizerie, doamnă director. Pentru a șterge, a spăla și a mătura nu trebuie să facem investiții de milioane”, i-a spus premierul.

Premierul a vizitat blocul alimentar și nemijlocit sălile unde copiii se află pe parcursul zilei. Astfel, au fost atestate mai multe probleme privind modul de păstrare a produselor, fiind identificate inclusiv ouă cu termenul de valabilitate expirat, iar în frigidere, lactate  păstrate împreună cu produsele din carne și resturile acumulate după ce a fost luată masa.

În debutul ședinței de astăzi a Guvernului șeful Executivului a declarat că ”ar trebui să le fie rușine”: ,,Praf de un deget acolo pe unde merg copii în fiecare zi”.

Prim-ministrul a criticat calitatea produselor alimentare livrate instituțiilor preșcolare și școlare. ”Am intrat și la depozitul de fructe și legume. Merele sunt departe de cele pe care le vedem atunci când lansăm proiecte de investiții în livezi sau mergem la unele întreprinderi agricole. Cred că mere calitative și la preț accesibil în Republica Moldova putem găsi”, a accentuat Pavel Filip.

Premierul a cerut ca, în termen de o săptămână, Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  și Centrul Național de Sănătate Publică să vină cu propuneri de modificări legislative pentru a elimina deficiențele existente în procesul de asigurare cu alimente a copiilor.

De asemenea, Pavel Filip a solicitat să fie făcute amendamente la Codul contravențional pentru a aplica amenzi usturătoare pentru responsabilii din instituțiile de control și cele de învățământ, în cazul depistării unor nereguli.

Ulterior, urmează să fie efectuat un control în toate instituțiile  de învățământ din țară.

sursa: www.realitatea.md

O moldoveancă a fost agresată sexual în locuința din Italia unde era angajată

Doi români rezidenți în localitatea Bronte, Italia, sunt acuzați de maltratare, vătămare corporală și abuz sexual în grup asupra unei moldovence, care a venit în Italia cu câteva luni în urmă în căutarea unui loc de muncă.

Cazul a ieșit la iveală la începutul lunii aprilie, în urma unei investigații desfășurate de polițiștii din Catania, după ce victima a povestit unei persoane ce i se întâmplă, scrie Rotalianul.com.

Potrivits sursei citate, indivizii sunt un bărbat de 41 ani și o femeie de 37 ani.

Femeia moldoveancă a ajuns la Catania în luna decembrie 2023, însoțită de o persoană care a ajutat-o să găsească un loc de muncă. Așa a ajuns să lucreze ca menajeră în casa celor doi români din Bronte. Ulterior, s-a mutat în locuința lor pentru a se ocupa de treburile casnice și de supravegherea copiilor. Primele săptămâni au trecut în liniște, dar apoi s-a transformat într-un coșmar.

Aceasta a fost supusă unor violențe severe, suferind la un moment dat o fractură la clavicula stângă, ceea ce a dus la o recuperare medicală de 30 de zile. Mai mult ca atât, probele au relevat existența unui incident de abuz sexual, în timpul căruia femeia româncă a înregistrat pe telefonul mobil câteva secvențe. Trei scurte filmări, descoperite de anchetatori, au confirmat acest lucru.

Ulterior, femeia moldoveană a fost plasată într-un centru protejat, iar cei doi indivizi au fost arestați.

Bărbatul român a fost trimis la închisoarea din Piazza Lanza, Italia, iar femeii i s-a permis arestul la domiciliu, cu condiția de a purta brățara electonică, din cauza că este mama unui copil de șase ani.

Dansatoarea Cristina Scarlevschi, îndoliată. Fiul ei s-a stins din viață

Fiul dansatoarei și fondatoarei unei școli de pole dance în Republica Moldova, Cristina Scarlevschi, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut chiar de bloggeriță pe o rețea de socializare.

Fiul bloggeriței a fost diagnostificat la naștere cu microcefalie, afecțiune deosebit de gravă, fără vreun tratament posibil, ce se caracterizată prin dimensiunea mică a craniului. Acest lucru nu a fost observat de medic în timpul ecografiilor, decât în al treilea trimestru, a povestit Cristina Scarlevschi în cadrul unei emisiuni online, conform realitatea.md.

Dansatoarea a născut pe 21 decembrie 2022. A apelat la numeroși specialiști din străinătate, pentru a-și salva copilașul.

Transmitem putere familiei în aceste momente grele!

(foto: Instagram)

Peste 250 de voluntari vor monitoriza defășurarea examenelor de absolvire a clasei IX-a

Peste 250 de persoane au răspuns inițiativei Ministerului Educației și Cercetării de a participa în calitate de voluntari la monitorizarea examenelor de absolvire a clasei IX-a. Activitatea se înscrie în Campania Națională ,,Fii ONEST, nu copia! care are scopul de a asigura șanse egale elevilor, ca să-și demonstreze cunoștințele acumulate în timpul anilor de studii, să crească transparența și să reducă corupția în școlile din R. Moldova.

Toate persoanele care s-au arată deschise să fie voluntari au participat astăzi la o instruire organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, informează MEC, transmite tvrmoldova.md. 

Participanții au fost informați despre felul în care se desfășoară examenele, responsabilitățile pe care le vor avea, procedurile de ordin general și actele normative aplicate și au adresat întrebări experților. Instruirea este obligatorie pentru a putea desfășura activitatea de voluntar în cadrul proiectului. 

Cea de-a doua instruire va avea loc pe data de 2 mai, fiind urmată și de alte instruiri pe măsură ce voluntarii se vor înregistra la program. Toți cei care-și doresc să se implice în campania Fii ONEST, nu copia!, sunt îndemnați să acceseze site-ul fiio9est.md, unde pot afla mai multe detalii, dar și completa formularul de înregistrare. 

Emilian Crețu revine pe micul ecran!
Articolul anterior
Argumente pro şi contra alăptării
Articolul următor