Noi taxe pentru alimentația copiilor din instituțiile de învățământ

Noi taxe pentru alimentația copiilor din instituțiile de învățământ. Acestea au fost publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

separator
tttui

Potrivit ordinului de la Ministerul Educației, pentru meniul copiilor din instituţiile de educaţie antepreşcolară şi de învăţămînt preşcolar vor fi alocaţi de la 3,90 lei până la 15,30 lei (vârsta de până la trei ani), iar pentru alimentaţia copiilor cu vârsta de la trei la şapte ani vor fi alocaţi de la 4,90 pînă la 18 lei.

Pentru copiii/elevii de vârstă timpurie şi şcolară din casele de copii, gimnazii/şcoli de tip internat şi sanatorial suma va constitui 31,50 lei/zi.

Iar pentru alimentarea gratuită a elevilor claselor I-IV-a din instituţiile de învăţămînt publice şi private, precum şi a elevilor claselor V-XII-a din instituţiile de învăţămînt din raioanele de est ale ţării, subordonate Ministerului Educaţiei, şi în instituţiile de învăţămînt din raioanele Dubăsari, Căuşeni şi Anenii Noi amplasate în zona de securitate vor fi alocaţi 7,80 lei/zi.

Documentul  prevede că pentru elevii din liceele-internat cu profil sportiv vor fi alocaţi 43,50 (vârsta 12-15 ani) şi 57,90 lei/zi (vârsta 16-19 ani).

În acelaşi timp, se permite conducătorilor instituţiilor de învăţămînt să majoreze cuantumul de cheltuieli pentru alimentarea copiilor din contul veniturilor colectate, precum donaţii, sponsorizări şi ajutoare umanitare.

sursa: www.deschide.md

Schimbări majore pe piața berii din Moldova. Ce prevede noul regulament

Guvernul introduce reguli noi de joc pe piața berii, actualizând normele pentru producerea, ambalarea și comercializarea produsului. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, a precizat, în ședința Executivului la care a fost aprobat regulamentul, că sunt stabilite cerințe de calitate care să sprijine competitivitatea și să creeze un cadru reglementar adaptat pieței, scrie IPN.

Industria berii din Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă, marcată de o scădere a exporturilor cu 68%, în 2023, și o creștere de aproape 10% a importurilor. Această situație pune presiune pe producătorii locali și subliniază necesitatea unor schimbări care să le permită să concureze eficient.

Autoritățile menționează că noul regulament răspunde acestor provocări prin lărgirea gamei de produse care pot fi puse pe piață, inclusiv berea cu un conținut scăzut de alcool, care devine tot mai populară printre consumatori.

Documentul aprobat actualizează și lista materiilor prime permise. Astfel, se permite folosirea tuturor cerealelor procesate, a condimentelor și a unor aditivi naturali.

Totodată, se recunoaște îmbătrânirea berii în butoaie drept procedeu tehnologic cu scopul de a obține produse cu un gust rafinat și de calitate superioară.

Regulamentul include obligativitatea evaluării organoleptice, adică bazată pe simțuri, a berii înainte ca aceasta să fie plasată pe piață.

Noile reguli vin să înlocuiască reglementările din 2012, considerate neadaptate realităților actuale ale pieței. Etichetele și ambalajele existente vor putea fi utilizate până la sfârșitul anului 2026, iar produsele deja fabricate pot fi vândute cel târziu până la 31 august 2027.

Actualizarea cadrului normativ urmărește, pe termen lung, creșterea exporturilor cu minimum 5% anual și reducerea importurilor cu cel puțin 3% pe parcursul următorilor ani.

Se răcește vremea. Temperaturile vor scădea cu până la 10 grade

Vremea se răcește la sfârșit de săptămână. Temperaturile vor scădea cu până la 10 grade Celsius. Meteorologii anunță izolat precipitații și posibile înghețuri la suprafața solului.

Svetlana Cojocaru, sinoptician la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, a precizat pentru IPN că scăderea temperaturilor este adusă de un front de aer rece care va traversa teritoriul Republicii Moldova la sfârșitul săptămâni curente și începutul săptămânii viitoare.

Temperaturile minime vor scădea până la +2 grade Celsius, în timp ce maximele nu vor trece de +17 grade Celsius.

„După data de 30 aprilie, vom reveni la temperaturile obișnuite, în jur de 20 de grade”, a adăugat Svetlana Cojocaru.

În zilele de 25 și 25 aprilie, izolat vor cădea ploi de scurtă durată cu intensificări electrice.

În intervalul 27-29 aprilie, la suprafața solului se pot înregistra temperaturi de până la -2 grade Celsius. Meteorologii nu au emis deocamdată un cod galben de îngheț.

Vreme rece în ultima decadă de aprilie s-a înregistrat și în 2017, atunci fiind însoțită și de precipitații. În acel an, pe 20 și 21 aprilie în centrul și sudul Republicii Moldova au căzut ninsori abundente, care au provocat prăbușirea a zeci de mii de arbori și arbuști, cât și deconectarea de la energie electrică a unor localități întregi.

Un fost angajat SIS din Moldova, expulzat din Rusia

Un fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova a fost expulzat din Rusia. Despre aceasta informează Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse, transmite IPN.

Potrivit sursei, Dumitru Rusnac a sosit în Rusia în anul 2024 și ar fi avut misiunea de a culege informații clasificate despre planurile conducerii ruse în raport cu Moldova, angajații forțelor de securitate și ai altor structuri de stat ale Rusiei ,care participă la activități de politică externă în direcția Republicii Moldova. Fostul angajat al SIS ar fi încercat să se legalizeze în Rusia, comunică Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse.

Testul poligraf asupra lui Dumitru Rusnac ar fi confirmat faptul sosirii sale în Rusia cu scopul de a acumula informații. Presa rusă scrie că Rusnac ar fi colaborat cu șeful Serviciului Ucrainean de Securitate, Budanov.

În luna februarie curent Dumitru Rusnac a fost expulzat de pe teritoriul Federației Ruse și i-a fost închisă intrarea în țară pentru o perioadă de 60 de ani.

Ce poți găsi la expoziția Beauty 2017! Reduceri până la 70%
Articolul anterior
Adda și soțul ei și-au tatuat ochii fiului lor!
Articolul următor
Close menu