Ziua mondială a rinichiului este marcată, anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie. În 2017, această zi este 9 martie. Prin intermediul acestui eveniment, specialiștii în sănătate publică intenționează să atragă atenția asupra bolilor de rinichi: cum pot fi prevenite bolile rinichilor, de ce este periculos să îmbolnăvim rinichii, dar și importanța aplicării tratamentului la timp. În acest an, Ziua mondială a rinichiului se desfășoară sub sloganul ,,Stil de viață sănătos pentru rinichi sănătoși. Boala renală și obezitatea”.
Cu ocazia evenimentului, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a emis o dispoziție în acest sens. Aceasta prevede organizarea și desfășurarea diferitor activități în țară (comunicate de presă, emisiuni radio și TV, acțiuni în comunitate), ce țin de sensibilizarea populației privind prevenirea obezității ca factor de risc pentru bolile de rinichi și adoptarea unui stil de viață sănătos pentru rinichi sănătoși.
Astfel, Societatea Internațională de Nefrologie își propune să pună în evidență legătura dintre boala de rinichi și obezitate, aceasta din urmă fiind un important factor de risc pentru apariția afecțiunilor renale.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Statisticile arată că în 2016, la nivel mondial, peste 600 de milioane de persoane sufereau de obezitate. Printre previziunile prezentate se arată că, până în anul 2025, obezitatea va afecta 18% dintre bărbați și 21% dintre femei, pe plan mondial.
Specialistii ne asigură, însă, că atât obezitatea, cât și bolile renale, pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care presupune practicarea exercițiilor fizice și adoptarea unui regim de alimentație corectă.
Prin urmare, menținerea unei greutăți sănătoase previne un șir de boli, printre care și bolile de rinichi, intenționează să ne spună specialiștii, astăzi, de Ziua Mondială a Rinichiului.
Rinichiul este fiecare dintre cele două organe interne ale omului, care secretă și excretează urina și care sunt situate în regiunea lombară, în afara cavității peritoneale, de fiecare parte a coloanei vertebrale.
Specialiștii ne spun cum putem preveni bolile de rinichi. Iată care sunt măsurile:
- Eliminarea sedentarismului;
- Păstrarea glicemiei și colesterolului în limite normale;
- Consumarea unei cantități zilnice suficiente de apă;
- Păstrarea tensiunii arteriale în jurul valorii de 120/80;
- Alimentația echilibrată, corectă și sănătoasă;
- Menținerea unei greutăți corporale normale;
- Evitarea fumatului și reducerea consumului de sare.
De ce sunt periculoase bolile de rinichi?
Pentru că nu sunt evidente în cele mai multe cazuri, evoluează asimptomatic, progresează în timp, conduc la insuficiență renală cronică, iar atunci când sunt depistate, de cele mai multe ori, nu se poate face nimic, sporind riscul de deces. Iar bolnavul, pentru a se menține în viață, este nevoit să efectueze procedurile de dializă renală, foarte chinuitoare și costisitoare.
Potrivit medicilor, 85% dintre cazurile de boală cronică de rinichi sunt fără simptome și foarte puține persoane sunt diagnosticate, în ciuda faptului că pentru diagnostic sunt necesare doar două analize: examenul de urină, pentru verificarea prezenței proteinelor din urină, și un test de sânge, pentru măsurarea nivelului creatininei serice.
Pe glob, circa 400 milioane de oameni suferă de o boală cronică de rinichi.
În Republica Moldova anual sunt diagnosticate sute de cazuri noi de boli renale. În fiecare an, în jur de 400 de pacienți efectuează hemodializa, în șapte secții specializate din țară.
Alții, un număr mult mai redus de pacienți, sunt supuși transplantului de rinichi, aceasta fiind ultima soluție care să le salveze viața. Însă, acești pacienți constituie un număr foarte mic.