Loboda este una dintre verdețurile preferate ale acestui sezon, nu doar mulțumită gustului deosebit pe care îl conferă mâncărurilor ci mai ales bogăției de vitamine și minerale pe care o conține. Unele dintre cele mai cunoscute beneficii pentru sănătate ale lobodei includ capacitatea sa de a regla digestia, de a îmbunătăţi funcția rinichilor, de a întări sistemul imunitar ori de a detoxifia sângele. De asemenea, unii specialişti susţin faptul că un consum regulat de lobodă ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer şi boli cornice.
De ce este roșie loboda și la ce e bună acest zarzavat care abundă primăvara?
”Puţini dintre noi ştiu că loboda este un aliat preţios al sănătăţii noastre”, afirmă dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Culoarea roșu intens violaceu a lobodei indică prezența antioxidanților
Dar loboda este un zarzavat miraculos! În primul rând, culoarea roşie a plantelor, a fructelor şi a legumelor indică o puternică prezenţă a antioxidanţilor. Loboda conţine foarte mult fier, apropiindu-se ca valori de spanac.
Frunzele roşii conţin, de asemenea, mult magneziu şi potasiu, importante pentru inimă şi sistemul muscular.
Antocienii şi fenolii din frunzele de lobodă întăresc sistemul imunitar, previn îmbătrânirea precoce, ajută buna funcţionare a creierului şi distrug celulele canceroase. Loboda ne bucură, de asemenea, cu multă vitamina C şi cu prezenţa vitaminei K, cea care ajută la diminuirea riscului de accident vascular. Este extrem de utilă pentru combaterea asteniei de primăvară, planta este detoxifiantă, purifică sângele şi-l alimentează cu fier, subliniază specialistul.
Cum să consumăm loboda?
Ideal este să consumăm loboda crudă, adăugată în orice salată obișnuită. Conţinutul ridicat de fibre este foarte important în combaterea constipaţiei şi a problemelor digestive. Ceea ce este important de reţinut este că, pentru a beneficia de toate aceste vitamine, săruri minerale şi antioxidanţi, trebuie să ne obişnuim să consumăm lobodă crudă, tăiată şi condimentată, adăugată în orice salată obișnuită de primăvară.
Ciorbele sunt gustoase, într-adevăr, nu este greşit să le pregătim cât mai des, dar multe dintre substanţele importante ale acestei plante se pierd prin fierbere.
Putem pregăti salate mixte, de primăvară, combinând lobodă, frunze de păpădie, leurdă, spanac, câte un pic din tot ceea ce face bine şi este dăruit de natură.