Priveliști spectaculoase! Zeci de hectare de lalele înflorite la Bardar

Nu departe de Chișinău, cresc zeci de mii de flori, de mai mult de 30 de specii. Plantațiile de lalele au înflorit în apropierea satului Bardar, din raionul Ialoveni.

separator
tulip1-500x334

De aceste plantații se ocupă săteanul Vasile Luchița, care împreună cu familia sa îngrijesc florile, cum ar fi lalelele, narcisele, ghioceii și lotușii.

Primii bulbi de lalele, Vasile Luchița spune că i-a cumpărat la începutul anilor 80, din Olanda. Mai târziu, florarul a început să importe bulbi și semințe din diferite țări europene. Acum, acesta cultivă peste 50 de specii de lalele.lalele_bardar__7_52916400_58562600lalele_bardar__8_02361000_58444300

Creșterea lalelelor este singura sursă de venit a familiei Luchița. În toamnă, bulbii de lalele sunt dezgropați, iar în ianuarie aceștia sunt transplantați în seră. Florarul crește și narcise. Dar acestea necesită o abordare individuală. Bărbatul speră că activitatea sa va fi transmisă din generație în generație.lalele_bardar__1_33943500_84004700lalele_bardar__4_95824500_47538600 lalele_bardar__5_85818600_64874800camp_lalele_49693900DinuBubulici-photo-4929-1140x757

sursa foto: www.publika.md

În perioada sărbătorilor, risipa alimentară atinge cote alarmante

În perioada sărbătorilor, risipa alimentară ajunge la cote alarmante. Sute de tone de produse sunt aruncate în fiecare an, chiar și în condițiile în care multe dintre acestea ar putea fi salvate sau reutilizate. Specialiștii spun că, de la an la an, oamenii sunt tot mai conștienți, iar partea pozitivă este că alimentele ce ajung în tomberoane sunt tot mai puține. Totuși, mai avem de lucrat la acest capitol, scrie radiomoldova.md.

Experții susțin că 40 la sută din risipa alimentară a Republicii Moldova este din cauza cetățenilor care merg la magazin, fac cumpărături, plătesc sume enorme pentru ele, le duc acasă, iar mai apoi multe dintre ele ajung la gunoi.Pentru a preveni risipa alimentară, fiecare cetățean trebuie să țină cont de câteva reguli simple, inclusiv consumul rațional de alimente, afirmă comunicatoarea de la Banca de Alimente, Ana Ceban.

Trebuie să facem cumpărăturile în baza unei liste, astfel ca să evităm achizițiile în plus, să găsim anumit forme de valorificate a alimentelor rămase, fie că sunt donate persoanelor nevoiașe, fie sunt congelate sau făcute alte rețete creative. De exemplu, ouăle roșii pot fi utilizate pentru salate, fructele și legumele pot deveni sosuri sau smoothie, se pot face diferite copturi din lactatele rămase.

În același timp, alimentele donate de agenții economici ajung la cele mai vulnerabile persoane, evident cu respectarea termenului de valabilitate, a mai spus Ana Ceban.

”În ceea ce ține de agenții economici, Banca de alimente se ocupă de recuperarea alimentelor care riscă să fie aruncate, pentru că fie au fost efectuate stocuri în exces, fie au defecte de ambala, fie trece perioada în care ele sunt achiziționate. E important ca ele să fie sigure pentru consum, iar Banca de alimente asigură condițiile de păstrare necesare și le distribuie în peste 78 de servicii sociale partenere.

Cetățenii Republicii Moldova aruncă la tomberon în fiecare an aproximativ 180.000 de tone de produse alimentare. Aceasta în timp ce fiecare a patra persoană din mediul rural nu își poate permite să se alimenteze suficient și suferă din cauza foamei, relevă datele prezentate de economistul Veaceslav Ioniță.

TRAGEDIE de Paște: Un autobuz, condus de un moldovean, implicat într-un grav accident în Ucraina: Un pasager a murit, alți șase au fost răniți

Un grav accident rutier produs în dimineața zilei de 20 aprilie, în raionul Mohîliv-Podilskîi din regiunea Vinița, Ucraina, s-a soldat cu rănirea a șapte persoane, dintre care una a decedat ulterior. Autobuzul implicat, un vehicul de cursă marca Scania, era condus de un cetățean moldovean în vârstă de 64 de ani, au transmis autoritățile locale într-un comunicat, scrie ziua.md.

Potrivit informațiilor preliminare ale anchetei, șoferul a pierdut controlul asupra direcției, iar autobuzul a ieșit de pe carosabil și s-a oprit în șanțul de pe marginea drumului.În urma impactului, șapte pasageri au fost răniți, inclusiv o fetiță de 8 ani și un bărbat de 48 de ani, cetățean străin.

Ulterior, portalul Strana.ua a anunțat că bărbatul, de naționalitate chineză, a murit din cauza rănilor suferite.

Cinci dintre victime au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale. Potrivit surselor locale, compania de transport nu răspunde apelurilor pasagerilor răniți și nu colaborează cu aceștia în present, notează sursa citată.

Maia Sandu, mesaj după anunțul despre moartea lui Papa Francisc: Și-a dedicat viața valorilor umanității

Oficialii de la Chișinău au venit cu mesaje după anunțuț despre trecerea la cele veșnice a Suveranului Pontif, informează unica.md.

”Astăzi, în a doua zi de Paște, lumea se desparte de un promotor neobosit al compasiunii și echității. Papa Francisc și-a dedicat viața valorilor umanității, speranței și solidarității, iar prin exemplul personal al modestiei și smereniei, a reușit să apropie oamenii, indiferent de credință, origine sau statut.

Plecarea sa este un moment de reflecție pentru întreaga umanitate. Fie ca lumina pe care a aprins-o în inimile atâtor oameni să rămână vie și să ne călăuzească spre o lume mai bună.”

Premierul Republicii Moldova, Dporin Recean: „Am aflat cu profundă tristețe despre trecerea la cele veșnice a Sanctității Sale, Papa Francisc. Devotamentul său față de compasiune și demnitate a rezonat dincolo de credință și granițe. Suntem alături de toți cei care deplâng această pierdere. Fie ca moștenirea sa să continue să ne inspire spre unitate și pace”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „În aceste zile de profundă însemnătate pentru lumea creștină, am aflat cu tristețe despre trecerea la cele veșnice a Sanctității Sale Papa Francisc.

Papa Francisc a fost un simbol al păcii, al unității, al echității și al iubirii necondiționate pentru aproapele. Condoleanțe creștinilor catolici din întreaga lume”.

Natalia Știrbul a lansat o colecție pentru cei mici inspirată din povestea ” Punguța cu doi bani”!
Articolul anterior
Angela Gonța se trage din familie de gospodari. Vezi cum arată grădina bunicii sale
Articolul următor
Close menu