Tragedie! Un locuitor al Capitalei a murit electrocutat pe stradă. Acesta ar fi călcat pe firele electrice doborâte la pământ de vântul puternic

Potrivit primelor informații, incidentul ar fi avut loc în sectorul Botanica.

separator
Captură

Un locuitor al Capitalei a murit după ce a călcat pe firele electrice doborâte la pământ de către ninsoarea și vântul puternic care a lovit Chișinăul în ultimele ore.

Informația a fost dezvăluită de către un utilizator de Facebook, potrivit kp.md.

Deocamdată, nu se cunosc alte informații referitoare la acest incident. Vom reveni cu detalii.

Amintim că astăzi și primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă a făcut un apel către cetățeni să evite să iasă în oraș, tocmai din cauza dezastrului provocat de furtună și pericolul prezentat pentru cetățeni.

Dorin Chirtoacă îndeamnă cetățenii să rămână acasă vineri, 21 aprilie!

Potrivit Departamentului Situații Excepționale, a fost mobilizată armata în scopul înlăturării calamităților din oraș.

Potrivit datelor, în Capitală, sunt 400-500 copaci prăbușiți, 20 de piloni prăbușiți, de asemenea
60 de rupturi de fire electrice, 315 deconentări de la curentul electric, linii de contact ale troleibuzelor avariate.

Transportul public nu circulă, din cauza arborilor prăbușiți dar și a stratului de zăpadă, troleibuzeie nu pot ieși la linie, cu exceptia a 6 unități din parcul nr. 3, dar care s-au blocat în apropiere. Autobuzele nu au putut ajunge în suburbii.

Un fost angajat SIS din Moldova, expulzat din Rusia

Un fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova a fost expulzat din Rusia. Despre aceasta informează Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse, transmite IPN.

Potrivit sursei, Dumitru Rusnac a sosit în Rusia în anul 2024 și ar fi avut misiunea de a culege informații clasificate despre planurile conducerii ruse în raport cu Moldova, angajații forțelor de securitate și ai altor structuri de stat ale Rusiei ,care participă la activități de politică externă în direcția Republicii Moldova. Fostul angajat al SIS ar fi încercat să se legalizeze în Rusia, comunică Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse.

Testul poligraf asupra lui Dumitru Rusnac ar fi confirmat faptul sosirii sale în Rusia cu scopul de a acumula informații. Presa rusă scrie că Rusnac ar fi colaborat cu șeful Serviciului Ucrainean de Securitate, Budanov.

În luna februarie curent Dumitru Rusnac a fost expulzat de pe teritoriul Federației Ruse și i-a fost închisă intrarea în țară pentru o perioadă de 60 de ani.

Tot mai mulți moldoveni din diaspora aleg să investească acasă

Tot mai mulți moldoveni din diaspora aleg să investească acasă, contribuind cu propriile resurse la dezvoltarea localităților de unde provin. Vorbim de ce originari din satul Vasilcău, raionul Soroca care sprijină proiecte de infrastructură, modernizează școli și susțin inițiative comunitare. Tot ei demonstrează că distanța nu diminuează legătura cu rădăcinile, scrie moldova1.md.

Doi frați din Vasilcău, stabiliți în Franța, au donat cinci mii de euro pentru construcția unui teren de joacă în satul natal conform standardelor înalte:

Vin des pe acasă. Au făcut un teren de joacă foarte frumos pentru copiii din sat. Nu uită de rădăcini”.

Ne bucurăm foarte mult de iluminare, de tot ceea ce s-a făcut. Noi suntem foarte mulțumiți”.

Avem teren de joacă în sat, școală, grădiniță de copii. Mă bucur foarte mult că nimeni nu uită de noi și ne dau un ajutor foarte bun”.

Recent, un locuitor a venit cu o donație generoasă pentru grădinița din localitate.

A venit cu o donație mare, o mașină de spălat automată de 11 kilograme, care, să știți, că este foarte necesară pentru instituție de a spăla lenjeria, păturile”, a menționat Nina Cioca, directoarea grădiniței.

Administrația localității susține că băștinașii plecați peste hotare se implică foarte activ în dezvoltarea satului.

Avem proiecte precum terenuri de joacă pentru copii, drumuri asfaltate, reconstrucții de fântâni, avem terenuri procurate și donate primăriei. Din ultimele discuții pe care le-am avut cu câteva persoane de peste hotare, vrem sa amenajăm o intrare în localitate cu iluminare, cu inscripție”, a menționat Tudor Golub, primarul satului Vasilcău.

În comuna Vasilcău locuiesc în jur de 2400 de locuitori.

Votul la distanță rămâne valabil și la alegerile parlamentare

Cetățenii moldoveni din diaspora vor putea vota prin corespondență și la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025. Sistemul, introdus pentru prima dată la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 2024, va fi păstrat și adaptat pentru noul scrutin, a anunțat șeful Legislativului, Igor Grosu, scrie moldova1.md.

„Votul prin corespondență va fi menținut, este o decizie asumată”, a declarat Igor Grosu. Acesta a menționat că autoritățile vor merge „pe legea votată la scrutinul anterior”, iar detaliile vor fi ajustate în funcție de geografia și funcționarea sistemelor poștale din fiecare stat.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, instituția a recomandat „continuarea implementării parțiale a votului prin corespondență în aceleași țări, cu posibilitatea extinderii nesemnificative”. Decizia privind eventuale extinderi revine Parlamentului, care va stabili în ce state ar putea fi aplicat sistemul în plus față de cele utilizate anterior.

Cum s-a votat prin corespondență în 2024

Votul prin corespondență a fost pilotat în premieră la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie 2024. Legea a fost adoptată pe 26 aprilie 2024, în ciuda opoziției, care a contestat-o la Curtea Constituțională, acuzând discriminare prin limitarea aplicării doar în anumite țări.

Țările selectate pentru pilotare au fost SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda – alese pe baza criteriilor precum lipsa secțiilor de vot în apropiere, distanțe mari, servicii poștale fiabile și experiență anterioară cu acest tip de vot.

Până la termenul-limită de 6 septembrie 2024, s-au înregistrat 1.986 de alegători pentru votul prin corespondență. În primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 1.344 de cetățeni: 705 în SUA, 438 în Canada și 201 în Suedia.

Buletinele de vot au fost expediate prin poșta diplomatică sau prin servicii poștale obișnuite și au fost numărate doar după închiderea urnelor, pentru a evita dublarea votului. Întregul proces a fost gestionat prin sistemul informatic al CEC.

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care intenționează să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025 din afara țării se pot înregistra începând de marți, 22 aprilie, prin intermediul platformei online inregistrare.cec.md.

Vești bune! Se pare că înghețurile de -5 grade, prognozate anterior, vor ocoli Moldova!
Articolul anterior
Moldovenii au lansat zeci de anunțuri pe rețelele de socializare, pregătiți să intervină pentru cei care au nevoie de primul ajutor!
Articolul următor
Close menu