Ministerul Agriculturii, primele declarații despre pagubele provocate de îngheț!

În contextul intemperiilor recente care au lovit Republica Moldova, Ministerul Agriculurii și Industriei Alimentare vine cu primele declarații privind situația din țară:

separator
nnn

,,Comisia de monitorizare și documentare, creată la 20 aprilie 2017, printr-un Ordin emis de viceministrul Iurie Ușurelu examinează și evaluează în măsura posibilităților, gradul de afectare a culturilor agricole, în baza informațiilor prezentate de către Direcțiile Raionale Agricultură și Alimentație”, este menționat în comunicatul publicat pe pagina web a instituției.

,,S-a constat că, la moment, în agricultură nu sunt pagube majore. În Centru-Nord nu s-au înregistrat temperaturi mai mici de 0 +1  grade Celsius, astfel culturile din zona respectivă nu vor fi afectate major.

Zona Centru-Sud se confruntă cu o situație mai rea.  Aici, în denivelări de terenuri agricole, s-au înregistrat temperaturi de până la -3 grade Celsius (Cahul, UTA Găgăuzia).

Precipitații atmosferice sub formă de ninsoare s-au înregistrat în zona de Centru și Sud. În zona centrală au căzut mai multe precipitații, formând un strat de zăpadă de la 60-80 cm, în unele locuri chiar și 1 m, în timp ce în zona de Sud stratul de zăpadă a atins 50-60 cm grosime. În acest condiții, ar putea suferi plantațiile pomicole tinere, mai ales culturile de alun, a căror suprafață foliară este dezvoltată până la 40%. De asemenea, s-ar putea înregistra daune la plantațiile de cireș, vișin și cais. În unele zone din văi, plantațiile de nuc au înghețat.

Din cauza zăpezii masive în câteva localități s-au identificat distrugeri de sere, construite necorespunzător.

În cazul în care pe teritorul Republicii Moldova se vor înregistra temperaturi mai mici de -4 -5 grade C, atunci pagubele vor crește”.

Amintim că potrivit datelor furnizate de meteorologi, nu se așteaptă înghețuri, în timpul apropiat, pe teritoriul țării.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Un bebeluș de două săptămâni a murit în timp ce era alăptat la sân
Articolul anterior
Șase oameni au murit până la sosirea ambulanțelor în ultimele 24 de ore!
Articolul următor