Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian a fost marcată pentru prima dată pe 8 mai 2013. Ediția 2017 a campaniei are drept obiectiv convingerea femeilor să meargă la medic pentru consultații periodice, pentru că aceasta este principala metodă prin care cancerul ovarian poate fi depistat înainte de a fi prea târziu. Cancerul ovarian este unul dintre cele mai crunte tipuri de cancer, având cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine.
Anual, 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian și, în plus, 140.000 de femei din întreaga lume mor anual din cauza acestei boli.
Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian trăiesc mai mult de cinci ani de la diagnosticare, în timp ce 89%, un procent aproape dublu, de paciente cu cancer mamar trăiesc la aceeași perioadă după diagnosticare.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Vârsta medie la momentul diagnosticului este de 60-65 de ani
Cea mai mare problemă asociată cu cancerul ovarian este aceea că foarte multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, când deja devine mult mai dificil de tratat, acest indicator prezentând nu mai mult de o treime din cazuri.
De cele mai multe ori, cancerul nu este diagnosticat din cauză că simptomele sunt asociate cu alte afecțiuni, mai puțin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale.
Durerea surdă, persistentă, în etajul inferior al abdomenului este cel mai frecvent simptom al bolii
Deseori aceasta comportă iradiere lombară, senzație de greutate în abdomen, senzație de ,,burtă umflată” constantă, indiferent de luarea meselor, lichid în abdomen (ascita este un semn tardiv, de carcinomatoză peritoneală), temperatură subfebrilă, uneori metroragie, constipație, diaree.
Dacă este depistat la timp, cancerul ovarian crește șansele de vindecare
„Deși numărul de paciente care vin constant la consultații de rutină este într-o ușoară creștere, de cele mai multe ori cancerul ovarian este depistat în faze avansate, semn că femeile încă nu sunt precaute cu sănătatea lor. Cel mai frecvent, acestea invocă faptul că le este jenă sau că se tem pentru că nu știu ce presupune efectiv consultația. Cu toate acestea, cancerul ovarian este una dintre acele afecțiuni care, depistate la timp, crește șansele vindecării”, susține Dr. Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncolog, din București, potrivit libertatea.ro.
Diagnosticarea cancerului ovarian în primele stadii poate salva vieți. Cu toate astea, pentru că femeile nu merg anual la consult preventiv, este diagnosticat la un stadiu avansat.
Cum este diagnosticat cancerul ovarian?
Cancerul ovarian poate fi depistat prin: ecografie abdominală sau transvaginală; tomografie computerizată sau RMN; test de sânge pentru măsurarea markerului tumoral; laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral; biopsie.
Cum este prevenit cancerul ovarian?
Stilul de alimentație sănătos, modul activ de viață, practicarea exercițiilor fizice, introducerea în dietă a cel puțin 4-5 porții de legume și fructe proaspete zilnic, toate sunt menite să ajute la combaterea devoltării celulelor canceroase în organism.
În plus, fiecare femeie trebuie să devină conștientă de cât de important este să meargă preventiv la medic o dată pe an și nu doar atunci când apar probleme de sănătate ori există antecedente familiale de cancer genital sau mamar, mutație BRCA 1 sau BRCA 2.