Află câteva sfaturi sănătoase privind consumul de nuci și alune!

Nuciferele sunt recunoscute drept alimente cu potențial valoros pentru sănătate. Pe lângă bogăția de vitamine, minerale, uleiuri sănătoase și proteine pe care le conțin, incluse constant în dieta sănătoasă, acestea reduc riscul de boli cardiovasculare, scad nivelul colesterolului ,,rău” din sânge, reglează tranzitul intestinal, promovează sănătatea pielii, articulațiilor, celulelor sistemului nervos.

separator
nucicc

Este potrivit să achiziţionăm nuciferele în coajă, pentru că astfel se păstrează proaspete şi nu își pierd valoarea nutritivă, iar cele sărate favorizează râncezirea fructelor. Ce beneficii aduce fiecare dintre nucifere?

Migdalele

Conțin o cantitate înaltă de proteine ușor digerabile, conferă o senzație îndelungată de sațietate. Migdalele contribuie la subțierea taliei și  scăderea în greutate, deoarece conțin proteine și uleiuri sănătoase. Un pumn de migdale pot fi consumate zilnic, pe parcursul zilei, în rol de gustări între dejun, prânz și cină.migdaleleNucile

Nucile, de asemenea, conțin multe proteine ușor de digerat, putând substitui o porție de carne în acest sens. Mâncatul unui pumn de nuci zilnic, divizat în 2-3 prize, în calitate de gustări, ori cu salate proaspete de legume, conferă sațietate și contribuie la sporirea longevității. Nucile sunt alimentele cele mai bogate în cupru și zinc. În plus, sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega-3.

Un studiu apărut în publicația „Jurnalul de Medicină din New England” a arătat că nucile reduc riscul de moarte prematură din cauza bolilor cardiovasculare și scad probabilitatea de deces din cauza cancerului cu 11%.NULLArahidele

Arahidele conțin aceeaşi cantitate de proteină ca şi nucile. Cele prăjite si sărate din comerţ ar trebui evitate.Close up of tasty and fresh peanutsAlunele de pădure

Specialiștii recomandă consumul regulat al alunelor de pădure, deoarece includerea în dieta zilnică a unei cantități de până la 25 de grame de alune aduce beneficii pentru sănătate, contribuind la prevenirea ateroscrelozei, menționează csid.ro. Alunele conțin multă vitamina E, cu rol antioxidant asupra celulelor organismului, și grăsimi bune.iiiiFisticul

Fisticul conţine proteine, grăsimi bune, minerale de calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, vitamine A şi C, vitamina E, acid linoleic, uşor de asimilat de către organism, benefic pentru sănătate. Este mai puțin caloric decât alte nucifere.

Consumul de fistic previne bolile cardiovasculare, protejează celulele nervoase, reduce riscul bolilor nervoase, contribuie la regenerarea celulară, încetineşte procesul de îmbătrânire, reglează functia de reproducere, reglează activitatea muşchilor, înlătură respiratia urât mirositoare, trateaza arsurile la stomac, ulcerul gastric, manifestă acțiune afrodisiacă, anticancerigenă, scade nivelul glicemiei.

Fisticul este recomandat în tratamentul ulcerului gastric, bolilor neurologice, aterosclerozei, aterosclerozei, boli cardiovasculare, convalescenţei după diferite boli, intervenții chirurgicale, în caz de boli degenerative, pentru copii în perioada de creştere.

Specialiştii sustin că 100 gr de fistic consumate zilnic timp de o lună scad colesterolul total și trigliceridele cu până la 30%.

Fisticul în salate poate fi folosit alături de salată verde, pătrunjel, sfeclă roşie datorită aromei şi gustului deosebit.Fistic

Consumul nuciferelor trebuie să fie moderat. Acestea trebuie incluse zilnic în dietă și în cantități mici. În niciun caz nu este recomandat să se facă abuz în consum, deoarece nuciferele au o valoare calorică înaltă și pot predispune la îngrășare și creșterea nivelului de colesterol în sânge.

Moldovenii, îndemnați să fie precauți de sărbători, pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare

În perioada sărbătorilor de Paște, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii despre riscul comercializării produselor alimentare neconforme, în locuri neautorizate (străzi, portbagajele mașinilor etc.).

ANSA recomandă oamenilor să fie vigilenți, să ceară de la operatorii economici și vânzătorii de produse alimentare certificate care confirmă calitatea, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate al produselor.

Consumatorii sunt în drept să solicite actele de conformitate și să verifice minuțios produsele achiziționate, întru evitarea toxiinfecțiilor alimentare:

  • aspectul exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
  • produsele preambalate, cu  ambalajele deteriorate și care prezintă suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate!
  • mențiunile făcute pe eticheta produsului trebuie să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Atenție la termenul de valabilitate!
  • în unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate, se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
  • produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;
  • carnea trebuie să fie elastică, de o culoare roz pal spre roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu aibă suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar!
  • la procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.

ATENȚIE! Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se realizează numai în locurile separate sau împreună cu produsele preambalate. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM:  xx.yy.zz (ziua, luna și anul). Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimente care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalat (la lingură), deoarece acestea pot fi cu alte destinații – tipografică sau textilă – şi poate prezenta pericol pentru sănătate.

Ouăle vopsite trebuie păstrate la frigider, maximum șapte zile!

REȚINEȚI! Comercianții care vând produse în locuri neautorizate nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Aceștia nu pot elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul unui produs neconform.

Totodată, ANSA recomandă cetățenilor să consume alimente moderat, fără a face risipă. Fiecare om are un rol important în reducerea risipei alimentare prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor. Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos!

Intoxicația la un restaurant din Capitală continuă cu noi victime

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Olga Holban, meșterița care înveselește locuințele moldovenilor prin intermediul decorațiunilor create manual!
Articolul anterior
În liceele din Moldova va fi introdus un nou obiect de studiu
Articolul următor