Locuitorii Capitalei vor plăti mai mult pentru apa de la robinet! Iată noile tarife

Locuitorii capitalei vor achita mai mult pentru apă. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi, 19 mai, noile tarife.

separator
axc

Astfel, consumatorii casnici vor plăti pentru un metru cub de apă 10 lei şi 69 de bani, faţă de 9 lei şi 19 bani până acum, scrie jurnal.md.

Pentru agenţii economici, noul tarif va fi de 24 de lei 46 de bani, în comparaţie cu 22 de lei 96 de bani în prezent.

Precizăm că solicitarea furnizorului a fost acceptată parţial. „Apă-Canal Chişinău” a cerut un tarif de 11 lei şi 75 de bani pentru consumatorii casnici şi 25 de lei 52 de bani pentru agenţii economici. Decizia intră în vigoare la data publicării.

Călătoriți în siguranță! Precizările Poliției de Frontieră pentru cei care vor să meargă în călătorie cu copiii

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a venit cu precizări importate pentru părinții și însoțitorii copiilor care planifică să se revină în țară de sărbători sau să plece într-o vacanță cu cei mici.

”Dacă vă întoarceți acasă de sărbători sau pregătiți o escapadă cu cei mici în afara țării, nu vă faceți griji cu privire la formalitățile de frontieră. Poliția de Frontieră vine în ajutorul vostru cu informații utile!

Dragi părinți și însoțitori ai copiilor, cetățeni ai Republicii Moldova,

Este important să vă asigurați că pașaportul copiilor este în regulă. De fapt, încă de la naștere, părinții sunt obligați să obțină acest document de călătorie pentru cei mici.

  • Copiii pot călători însoţiţi de UNUL dintre reprezentanţii legali (părinții), fără acordul celuilalt.
  • O călătorie peste hotare pentru minorii cu ÎNSOŢITORI este nevoie de o declaraţie de la reprezentantul legal.
  • În afară de părinți, reprezentanţi legali se consideră şi TUTORII.

Alte reguli și recomandări pentru o călătorie plăcută alături de copii găsiți AICI.”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.

Melodia „Dragostea din Tei”, periculoasă pentru șoferi. Cum îi afectează

Melodia ”Dragostea din Tei” prezintă un pericol real pentru șoferi. Un studiu recent arata că aceasta poate distrage atenția celor care o ascultă în timp ce conduc. Astfel, hitul celor de la O-zone a ajuns în topul celor nerecomandate pentru a fi ascultate de șoferi, scrie evz.ro.

Conducătorii auto trebuie să fie extrem de precauți atunci când aleg muzica pe care o ascultă la volan. Un portal australian de comparație a constatat că anumite melodii populare distrag în mod deosebit atenția de la traficul rutier. Dragostea din tei se află în fruntea acestui top.

Mai mulți șoferi din Marea Britanie au fost îndrumați să conducă pe un simulator. O echipă de specialiști au analizat modul în atenția acestora a fost distrasă de piesa muzicală.

Concluzia specialiștilor

În cadrul cercetării, s-au analizat diferiți factori, precum BPM (bătăi pe minut), energia, capacitatea de dans. De asemenea, aceștia au măsurat volumul fiecărei melodii în parte, cu ajutorul instrumentului de analiză Spotify API.

Rezultatele au arătat că multe dintre melodiile difuzate la radio pot fi riscante pentru șoferi.

Melodia „Dragostea din Tei”, loc fruntaș în top

Potrivit specialiștilor, ritmului ridicat (130 bpm) și caracterul dansant al melodiei sunt factorii care au contribuit la acest rezultat. Mai mult, șoferii sunt tentați să danseze pe această piesă, spun realizatorii studiului. Astfel, aceștia nu se mai pot concentra asupra traficului.

Conform studiului, nici melodia „Empire State of Mind” nu este recomandată pentru condus. De asemenea, două hituri ale lui Michael Jackson au fost incluse pe lista de risc. Totodată, mixul radiofonic „Hey Baby” al artistului german DJ Ötzi este considerat periculos pentru a fi ascultat în timpul șofatului. Cunoscutul hit„ Despacito” ar fi, de asemenea, la fel de periculos pentru conducătorii auto.

În schimb, melodiile lui Drake, Eminem și Ariana Grande ar oferi experiență sigură la volan, spun realizatorii studiului. 

O fetiță de 4 ani a murit după ce a mâncat macrou congelat, iar bunica a făcut infarct când a auzit și a murit și ea

O fetiță de 4 ani dintr-o localitate din județul Călărași, România, a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat cumpărat de la magazinul din sat. Bunica, care era internată în spital după ce i s-a făcut și ei rău după masă, a făcut infarct și a murit și ea când a primit vestea despre decesul nepoatei, spune Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Tragedia s-a petrecut luni dimineață, în jurul orei 8:30. Familia a sunat la 112 întrucât fetița de 4 ani era în stare de inconștiență. A fost dusă la spitalul județean, a fost intubată, însă, în cele din urmă, a murit. Trei ore mai târziu, familia a sunat din nou la 112, pentru că și bunicilor li s-a făcut rău. Bunica în vârstă de 55 de ani și bunicul de 66 de ani au fost duși la spitalul din Oltenița. Din păcate, și bunica a murit. Rudele spun că starea lor de sănătate s-a deteriorat după ce au mâncat pește macrou congelat cumpărat de la magazinul din sat. DSP face acum o anchetă epidemiologică pentru a afla ce s-a întâmplat. O altă anchetă a fost începută de Direcția Sanitar-Veterinară. De asemenea, Poliția a fost sesizată în acest caz și este așteptat rezultatul necropsiei fetiței. Sebastian Hotca, șeful ANPC, a spus că și instituția pe care o conduce va face verificări: „Noi am adresat niște avertismente către consumatori în perioada Floriilor, în care se consumă pește, cu privire la calitatea produselor… În acest caz vom face verificări pentru a stabilit dacă operatorul economic a desfășurat o activitate autorizată, dacă are condiții de depozitare și comercializare a peștelui în conformitate cu prevederile legale”.

Ministerul Sănătății a precizat: „În cursul zilei de 29.04.2024, s-a înregistrat un eveniment tragic în județul Călărași, decedând în aceeași zi, în cursul dimineții, o fetiță de 4 ani și, în jurul prânzului, bunica acesteia. Evenimentul a fost notificat inițial ca suspiciune de toxiinfecție alimentară, fiind posibil incriminat peștele consumat în cursul zilei de duminică. La masă au participat 10 persoane, din care 4 copii și 6 adulți, produsele consumate au fost numeroase (pește, ceafă porc, mici, cârnați porc, coaste porc, gogoși). Grețuri și vărsături au avut doar fețița de 4 ani și bunica acesteia. Tabloul clinic al fetiței poate fi asociat eventual cu o intoxicație alimentară, iar în cazul bunicii (cu afecțiuni preexistente: infarct miocardic, fibrilație atrială), stopul cardio-respirator a survenit în momentul transmiterii veștii că fetița a decedat și nu a putut fi resuscitată. Serviciul de Medicină Legală va efectua necropsia ambelor persoane și vor fi prelevate probe, inclusiv toxicologice, în vederea stabilirii cauzei / cauzelor de deces”.

Ancheta în acest caz este coordonată de un procuror

„La data de 29 aprilie a.c., în jurul orei 10:20, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au fost sesizați cu privire la faptul că o minoră și bunica sa, de 59 de ani, au fost preluate de la domiciliu cu o ambulanță și transportate la două unități spitalicești diferite, unde, ulterior, au decedat. Având în vedere gravitatea faptelor sesizate, a fost constituită o echipă operativă coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași, fiind întocmit un dosar penal, în care sunt efectuate cercetări, cu privire la împrejurările în care a survenit decesul. De asemenea, la cercetarea la fața locului au participat reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare Călărași și ai Direcției de Sănătate Publică Călărași. În prezent, sunt efectuate cercetări cu privire la stabilirea situației de fapt”, a transmis Poliția.

A crescut fluxul de turiști străini în Moldova
Articolul anterior
Un copil din Anenii-Noi ar fi ajuns în comă din cauza unui vaccin
Articolul următor