Cel Mai Dulce festival din Estul Europei a ajuns la cea de-a cincea ediție! Și de acestă dată asociația K LUMEA a provocat peste 60 de patiseri amatori, dar și companii de patiserie să lupte pentru titlul de cel mai apetisant desert – ”Cireașa de pe tort”. În timp ce produsele de patiserie ne-au lăsat gura apă, tarabele artizanilorr ne-au făcut ochii cât cepele pentru că au expus creații care mai de care mai colorate și originale. Am făcut o mică excursie şi am examinat minuţios „mândria” culinară sau artizanală a fiecărui participant şi am cules câteva păreri despre ediţia Festivalului Mai Dulce din acest an.
În timp ce treceam și eu prin zona artizanatului, mi-au atras privirea ”căluții” Irinei Petrașcu, care așteptau cu nerăbdare să fie călăriţi de micii căluşari. La fel de inspirate mi s-au părut și marioneltele din stofă și fetru ale tinerei creatoare, care redau cele mai surprinzătoare emoții.
”Vin în fiecare an la festival. De fapt, ”Mai dulce” este primul festival la care am participat cu creaţiile mele: păpuși personalizate, căluți, unicorni pe coadă de lemn, marionete. Tematica de anul acesta au fost emoțiile pozitive, emoțiile vii, de aceea am adus aici aceste jucării textile. Aceste păpuși mari mi-au luat cam o săptămână de lucru, marionetele le fac într-o oră, acest portret l-am executat într-o lună,” mi-a mărturisit Irina Petrașcu.
Ludmila Cotelea-Condrea e profesor universitar, predă pictura la studenți, iar în timpul liber își dezvoltă pasiunea pentru pictura pe pânză. Anume creațiile ei în desene mi-au stârnit curiozitatea și m-au făcut să mă apropii de ea pentru a rupe o declarație scurtă despre prezența ei la ”Mai Dulce”.
”La ”Mai Dulce” sunt pentru prima dată. Am venit cu o colecție de hăinuțe pictate, e un trend nou în decorul vestimentar – imprimarea pe diversă tematică. Mă bucur că putem să ne maifestăm aici cu lucrurile nostre autentice, făcute cu drag,” mi-a spus Ludmila.
Natalia Chicu a ajuns la festival pentru a doua oară cu o diversitate de accesorii stilate – papioane hand-made.
”Sunt a doua oară la acest festival. E unul care adună foarte mulți meșteri, am o impresie foarte bună. Eu am venit cu o mulțime de papioane, clasice, în carouri, în stil tradițional și bineînțeles fac și peronalizate. Mă bucur că vremea frumoasă ține cu noi, mi-a declarat creatoarea de papioane.
La tarabele cu deserturi, mi-au atras atenția niște dulciuri cu totul deosebite la al căror proces de producere au participat și câteva persoane cu disabilități. E vorba despre niște biscuiți și ciocolate raw vegane prezentate de membrii Centrului ”Speranța” în proiectul DENS.
”Noi suntem pentru prima dată la târg. ”DENS” este un proiect social al Centrului ”Speranța”, se descifrează deshidratare, enzime, nutrienți și sănătate. La procesul de producere sunt implicate persoane cu disabilități. Este un concept nou de raw veganism prin care produsele nu trec prin procese de preparare termică și se păstrează toți nutrienții, vitaminele, tot ce-i mai bun din aliment. Aici vedeți biscuiți, ciocolate în format crud. Ingredientele lor, pentru a putea fi păstrate pe un termen mai lung, se deshidratează la mai puțin de 40 de grade. E o mâncare care e folosită ca medicament, exact cum spunea Hipocrate: ”Medicamentul să-ți fie aliment și alimentul medicament.” Am vândut aproape tot cu ce am venit și ne-ar face plăcere să participăm și la alte ediții, mi-a mărturisit Lucia Gavriliță, directoarea centrului ”Speranța”.
Să știți că toți patiserii prezenți la eveniment au reușit să stârnească papilele gustative ale vizitatorilor și s-au ales cu vânzări de pomină.
”Eu răspund de segmentul gastronomic și pot să-ți spun că în trei ore patiserii au reușit să-și vândă aproape toate deserturile și asta mă bucură foarte mult. Bineînțeles că noi în fiecare an creștem la capitolul organizare și după 5 ani am simțit că am crescut foarte mult, mi-a mărturisit Irina Galbura, membră a echipei K Lumea.
Producătorii de legume și-au găsit și ei locul la cel mai dulce eveniment al anului.
”Cultivăm cartofi dulci în Moldova, aceste soiuri sunt adaptate climei. Sunt niște produse foarte sănătoase ce conțin potasiu și betacaroten. Pot înlocui cartofii obișnuiți cu succes, se recomandă bebelusilor și bolnavilor de diabet. Noi promovăm cultivarea cartofilor dulci pentru că sunt leguma perfectă pe timp de iarnă. Am venit tocmai din Dubăsari și am adus și rasadă”, mi-a spus Nadia Știrbu
Chiar dacă produsele de patiserie și alimentele exotice îmi furau privirile, n-am putut să n-o remarc pe mama Natei Albu, care aștepta cu nerăbdare cumpărători și cititori pentru volumele ”Eat like moldovans” și ”Sandhya”.
”Sunt ”legată” aici, pentru că am cărțile la vâzare, însă văd că sunt mulți vizitatori și lumea continuă să vină, ceea ce înseamnă că le place. Am vândut cărți și de-ale Natei și de-ale Vioricăi. Oamenii care n-au fost pregătiți să le găsească aici, mi-au cerut telefonul pentru a le putea procura după eveniment, ne-a spus Alexandra Albot.
Cât cărțile Vioricăi Nagacevschi stăteau cuminți pe raft, ea munceau pe rupte la copt clătite împreună cu echipa K lumea.
”Vă spun cu sinceritate că-s foarte obosită, însă îmi pare bine că acest festival se întâmplă. E foarte greu să organizezi un astfel de festival din cauza condițiilor pe care le avem azi în țară. Am concluzionat pentru mine că merită totuși să-l facem și chiar cred că și în acest an ne-a reușit”, mi-a spus Viorica Nagacevschi.
Toate s-au întâmplat pe ritmuri de muzică și dansuri aduse cu drag de micuții de la Teo Dance, Ionela Țăruș și Mihai Ungureanu, Adrian Ursu cu Bety și Maria Iliuț.
La final, un juriu format din 5 profesioniști, printre care Nata Albot, bucătarul șef – Petru Chicu, Directoarea Centrului de Sănătate Publică – Luminița Suveică, Tatiana Drobot şi Olga Bux auapreciat măiestria patisierilor amatori cu multă răbdare și interes. Așa că ”Cireașa de pe tort” la categoria cel mai bun desert vegan a fost câștigată de Maria Lucinschi care a venit la ”Mai Dulce” cu o plăcintă savuroasă cu mere și halva. Trofeul pentru desertul tradițional a fost câștigat de Victoria Melnic, autoarea unui tort medovic cu un gust amețitor. La categoria cel mai bun desert internațional, premiul a fost câștigat de Natalia Stavnic care a muncit 48 de ora le tortul care i-a dat pe spate pe jurați.
Nu vă povestesc mai mult, că simt că totalurile dulci ale ediției din acest an nu vor avea sfârșit, așa că vă las să adirați pozele fără să scrâșinți din dinți din cauza că n-ați ajuns la Festivalul ”Mai Dulce” pentru a fi surprinși și voi de fotograful nostru.