FOTO Cel mai delicios, savuros și colorat eveniment al anului a ajuns la cea de-a V-a ediție. Vezi cum a fost Festivalul Mai Dulce 2017

Cel Mai Dulce festival din Estul Europei a ajuns la cea de-a cincea ediție! Și de acestă dată asociația K LUMEA a provocat peste 60 de patiseri amatori, dar și companii de patiserie să lupte pentru titlul de cel mai apetisant desert – ”Cireașa de pe tort”. În timp ce produsele de patiserie ne-au lăsat gura apă, tarabele artizanilorr ne-au făcut ochii cât cepele pentru că au expus creații care mai de care mai colorate și originale. Am făcut o mică excursie şi am examinat minuţios „mândria” culinară sau artizanală a fiecărui participant şi am cules câteva păreri despre ediţia Festivalului Mai Dulce din acest an.

separator

DSC_9854

DSC_0099 DSC_0101 DSC_9700 DSC_9784

În timp ce treceam și eu prin zona artizanatului, mi-au atras privirea ”căluții” Irinei Petrașcu, care așteptau cu nerăbdare să fie călăriţi de micii căluşari. La fel de inspirate mi s-au părut și marioneltele din stofă și fetru ale tinerei creatoare, care redau cele mai surprinzătoare emoții.

Irina Petrascu

”Vin în fiecare an la festival. De fapt, ”Mai dulce” este primul festival la care am participat cu creaţiile mele: păpuși personalizate, căluți, unicorni pe coadă de lemn, marionete. Tematica de anul acesta au fost emoțiile pozitive, emoțiile vii, de aceea am adus aici aceste jucării textile. Aceste păpuși mari mi-au luat cam o săptămână de lucru, marionetele le fac într-o oră, acest portret l-am executat într-o lună,” mi-a mărturisit Irina Petrașcu.

aa

Ludmila Cotelea-Condrea e profesor universitar, predă pictura la studenți, iar în timpul liber își dezvoltă pasiunea pentru pictura pe pânză. Anume creațiile ei în desene mi-au stârnit curiozitatea și m-au făcut să mă apropii de ea pentru a rupe o declarație scurtă despre prezența ei la ”Mai Dulce”.

pictura

”La ”Mai Dulce” sunt pentru prima dată. Am venit cu o colecție de hăinuțe pictate, e un trend nou în decorul vestimentar – imprimarea pe diversă tematică. Mă bucur că putem să ne maifestăm aici cu lucrurile nostre autentice, făcute cu drag,” mi-a spus Ludmila.

Natalia Chicu a ajuns la festival pentru a doua oară cu o diversitate de accesorii stilate – papioane hand-made.

”Sunt a doua oară la acest festival. E unul care adună foarte mulți meșteri, am o impresie foarte bună. Eu am venit cu o mulțime de papioane, clasice, în carouri, în stil tradițional și bineînțeles fac și peronalizate. Mă bucur că vremea frumoasă ține cu noi, mi-a declarat creatoarea de papioane.

La tarabele cu deserturi, mi-au atras atenția niște dulciuri cu totul deosebite la al căror proces de producere au participat și câteva persoane cu disabilități. E vorba despre niște biscuiți și ciocolate raw vegane prezentate de membrii Centrului ”Speranța” în proiectul DENS.

sanatate verde

”Noi suntem pentru prima dată la târg. ”DENS” este un proiect social al Centrului ”Speranța”, se descifrează deshidratare, enzime, nutrienți și sănătate. La procesul de producere sunt implicate persoane cu disabilități. Este un concept nou de raw veganism prin care produsele nu trec prin procese de preparare termică și se păstrează toți nutrienții, vitaminele, tot ce-i mai bun din aliment. Aici vedeți biscuiți, ciocolate în format crud. Ingredientele lor, pentru a putea fi păstrate pe un termen mai lung, se deshidratează la mai puțin de 40 de grade. E o mâncare care e folosită ca medicament, exact cum spunea Hipocrate: ”Medicamentul să-ți fie aliment și alimentul medicament.” Am vândut aproape tot cu ce am venit și ne-ar face plăcere să participăm și la alte ediții, mi-a mărturisit Lucia Gavriliță, directoarea centrului ”Speranța”.

Să știți că toți patiserii prezenți la eveniment au reușit să stârnească papilele gustative ale vizitatorilor și s-au ales cu vânzări de pomină.

”Eu răspund de segmentul  gastronomic și pot să-ți spun că în trei ore patiserii au reușit să-și vândă aproape toate deserturile și asta mă bucură foarte mult. Bineînțeles că noi în fiecare an creștem la capitolul organizare și după 5 ani am simțit că am crescut foarte mult, mi-a mărturisit Irina Galbura, membră a echipei K Lumea.

DSC_9951 DSC_9968 DSC_9972 DSC_9995

Producătorii de legume și-au găsit și ei locul la cel mai dulce eveniment al anului.

”Cultivăm cartofi dulci în Moldova, aceste soiuri sunt adaptate climei. Sunt niște produse foarte sănătoase ce conțin potasiu și betacaroten. Pot înlocui cartofii obișnuiți cu succes, se recomandă  bebelusilor și bolnavilor de diabet. Noi promovăm cultivarea cartofilor dulci pentru că sunt leguma perfectă pe timp de iarnă. Am venit tocmai din Dubăsari și am adus și rasadă”, mi-a spus Nadia Știrbu

DSC_9818

Chiar dacă produsele de patiserie și alimentele exotice îmi furau privirile, n-am putut să n-o remarc pe mama Natei Albu, care aștepta cu nerăbdare cumpărători și cititori pentru volumele ”Eat like moldovans” și ”Sandhya”.

”Sunt ”legată” aici, pentru că am cărțile la vâzare, însă văd că sunt mulți vizitatori și lumea continuă să vină, ceea ce înseamnă că le place. Am vândut cărți și de-ale Natei și de-ale Vioricăi. Oamenii care n-au fost pregătiți să le găsească aici, mi-au cerut telefonul pentru a le putea procura după eveniment, ne-a spus Alexandra Albot.

Cât cărțile Vioricăi Nagacevschi stăteau cuminți pe raft, ea munceau pe rupte la copt clătite împreună cu echipa K lumea.

”Vă spun cu sinceritate că-s foarte obosită, însă îmi pare bine că acest festival se întâmplă. E foarte greu să organizezi un astfel de festival din cauza condițiilor pe care le avem azi în țară. Am concluzionat pentru mine că merită totuși să-l facem și chiar cred că și în acest an ne-a reușit”, mi-a spus Viorica Nagacevschi.

Toate s-au întâmplat pe ritmuri de muzică și dansuri aduse cu drag de micuții de la Teo Dance, Ionela Țăruș și Mihai Ungureanu, Adrian Ursu cu Bety și Maria Iliuț.

DSC_0050

La final, un juriu format din 5 profesioniști, printre care Nata Albot, bucătarul șef – Petru Chicu, Directoarea Centrului de Sănătate Publică – Luminița Suveică, Tatiana Drobot şi Olga Bux auapreciat măiestria patisierilor amatori cu multă răbdare și interes. Așa că ”Cireașa de pe tort” la categoria cel mai bun desert vegan a fost câștigată de Maria Lucinschi care a venit la ”Mai Dulce” cu o plăcintă savuroasă cu mere și halva. Trofeul pentru desertul tradițional a fost câștigat de Victoria Melnic, autoarea unui tort medovic cu un gust amețitor.  La categoria cel mai bun desert internațional, premiul a fost câștigat de Natalia Stavnic care a muncit 48 de ora le tortul care i-a dat pe spate pe jurați.

Nu vă povestesc mai mult, că simt că totalurile dulci ale ediției din acest an nu vor avea sfârșit, așa că vă las să adirați pozele fără să scrâșinți din dinți din cauza că n-ați ajuns la Festivalul ”Mai Dulce” pentru a fi surprinși și voi de fotograful nostru.

DSC_0009 DSC_0025 DSC_0076 DSC_0082
DSC_0156 DSC_0162 DSC_9984 DSC_9987
DSC_9745 DSC_9823 DSC_9911 DSC_9939
DSC_0129 DSC_9752 DSC_9875 DSC_9879
DSC_0072 DSC_0076 DSC_0112 DSC_0123
DSC_9792 DSC_9766 DSC_9746 DSC_0131
DSC_0033 DSC_0137 DSC_9666 DSC_9838

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

O interpretă de la noi s-a măritat în mare secret!
Articolul anterior
Ținuta unui brand autohton, pe coperta unei reviste din România!
Articolul următor