Pericol de moarte! Trei elevi din Capitală urcă pe o stație electrică de înaltă tensiune pentru a-și face un selfie

Trei elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani au fost surprinşi urcându-se pe construcţia capitală a unei staţii electrice de tensiune înaltă de 110 kV din municipiul Chişinău, în intenţia de a face selfie la înălţime.

separator

Tentativa riscantă a suferit eşec datorită monitorizării video în timp real a acestui obiectiv energetic de către Serviciul de securitate al Gas Natural Fenosa şi a intervenţiei operative a unei patrule a Serviciului Pază de Stat, care a fost sesizată şi orientată operativ la faţa locului.c_38444200cc_16914000

Altminteri, copiii ar putut sfârși în mod tragic!

Acest caz grav de încălcare a regulilor de securitate electrică se putea solda cu consecinţe fatale pentru minorii, care au pătruns ilegal pe teritoriul îngrădit al staţiei electrice prin escaladarea gardului de protecţie şi au început ascensiunea pe edificiul ei, dar au fost împiedicaţi să o facă şi reţinuţi de poliţişti.

În timpul săvârşirii acestei fapte total iresponsabile ei au ignorat semnele de avertizare privind pericolul iminent de electrocutare de pe gardul şi pereţii construcţiei staţiei.

Unica explicaţie a faptei săvârşite de ei a fost aceea de a face poze mai deosebite. Copiilor le-a fost explicată încălcarea săvârşită şi le-au fost descrise riscurile la care s-au expus, urmând discuţii profilactice cu părinţii lor.

Ținând cont de gravitatea acestui caz şi de necesitatea de a atrage permanent atenţia societăţii asupra necesităţii respectării stricte a regulilor de securitate a persoanelor în raport cu instalaţiile electrice, administraţia Gas Natural Fenosa în Moldova adresează în mod repetat solicitarea către Ministerul Educaţiei, direcţiile responsabile de acest domeniu de nivel municipal şi raional din întreaga ţară, în mod special către conducerea tuturor instituţiilor de învăţământ primar, gimnazial şi liceal să organizeze în ajunul vacanţei de vară lecţii sau ore de securitate, pentru a le explica copiilor riscurile care îi înconjoară şi cum urmează să se comporte pentru a le evita.

Citește aici care sunt regulile de securitate electrică pe care fiecare om trebuie să le respecte.

sursa foto: publika.md

Accident tragic la Cahul, chiar în ziua de Paște

La 20 aprilie, în satul Lucești din raionul Cahul, un bărbat de 48 de ani a pierdut controlul mașinii și a derapat de pe un pod. În urma accidentului rutier acesta a decedat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În total, în ultimele trei zile, oamenii șegii au documentat 3.865 de contravenții din domeniul circulației rutiere:
– Depășirea regimului de viteză pe sectorul de drum 1711
– Conducători depistați în stare de ebrietate 100
– Accidente rutiere 23, soldate cu o persoană decedată și 26 traumatizate.

Sărbători cu năbădăi: 63 de cazuri de violență în familie și un caz de omor la Cupcini. Un tânăr de 21 de ani și-a ucis bunica

Sărbători cu năbădăi. În ultimele 3 zile, peste 2200 de polițiști au asigurat ordinea și securitatea publică la nivel național, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Chiar de Paște, Poliția a intervenit în 63 de cazuri de violență în familii, dar și într-un caz de omir la Cupcini, Edineț.

Astfeș, la 20 aprilie, în orașul Cupcini din Edineț, un tânăr de 21 de ani și-ar fi agresat bunica de 86 de ani, aplicându-i multiple lovituri în zona capului. În urma leziunilor, victima a decedat. Suspectul a fost reținut pentru 72 de ore.

Ceapa moldovenească se strică în depozite

Sute de tone de ceapă zac nevândute în depozitele agricultorilor moldoveni, care spun că ar accepta chiar și un preț de trei lei pentru un kilogram, doar să găsească cumpărători. Fermierii pun această situație pe seama unei decizii din 2022, când a fost eliminată obligația magazinelor de a asigura 50% produse locale pe rafturi, scrie agrobook.md.

Nicolae Gherasim, agricultor din satul Negureni, raionul Telenești, povestește că după ani petrecuți peste hotare, în 2018 a decis să revină acasă și să investească în agricultură. A trecut prin multe dificultăți, dar spune că niciuna nu se compară cu cea din acest an: “Nu am reușit să vând decât jumătate din recoltă până la mijloc de primăvară“, a declarat el.

În timp ce pe rafturile magazinelor și în piețe ceapa se vinde cu prețuri între 7 și 10 lei, producătorii locali spun că ar accepta un preț de trei ori mai mic, pentru a găsi clienți.

După schimbarea legislației în vara anului 2022, “autoritățile au scutit magazinele de obligativitatea de a completa rafturile în proporție de 50 la sută cu produse fabricate în Republica Moldova“, fapt ce a accentuat dificultățile pentru micii producători.

Contactată de TV8, ministra Economiei a recunoscut problema și a spus că “autoritățile au greșit atunci când le-au dat voie comercianților să umple rețele cu produse de import“.

Jurnaliștii care au investigat situația au vizitat două dintre cele mai mari rețele de magazine din țară și au constatat că “ceapa pe care o au acum în vânzare este produsă în Republica Moldova“. Datele oficiale confirmă o supraproducție: în 2024, s-au recoltat peste 60.000 de tone de ceapă, cu cel puțin 5.000 de tone mai mult decât necesarul anual de consum intern.

În același timp, Ministerul Agriculturii susține că exporturile au ajuns la 7.000 de tone, iar importurile s-au limitat la 4.000 de tone. Potrivit unui răspuns transmis presei, “una dintre cauzele principale pentru care unii producători agricoli nu reușesc să valorifice eficient marfa este lipsa unei planificări prealabile a vânzării și a contractelor semnate din timp cu unitățile de comerț“.

Antreprenorul moldovean Vadim Țurcanu a lansat o carte despre povestea sa de migrație
Articolul anterior
Christian Louboutin nu a vrut să împrumute pantofi pentru serialul Sex and the City
Articolul următor
Close menu