9 lucruri care se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci un ou pe zi!

Oul este un aliment deosebit de valoros în dietă, datorită nutrienților pe care îi conține. Acesta abundă în vitamina A, D, E, B1, B2, B6, B12, folaţi, acid pantotenic, colină, seleniu, zinc, fier, calciu, cantităţi mici de cupru şi mangan, acizi graşi Omega-3 şi multe substanţe cu rol antioxidant, fiind considerat unul dintre cele mai nutritive alimente din lume.

separator
45132880

Potrivit Asociaţiei Americane a Inimii, aportul de colesterol trebuie redus la 300 mg pe zi pentru un om sănătos sau 200 mg/zi, în cazul persoanelor ce suferă de boli de inimă, dislipidemie sau diabet zaharat tip 2. Un ou de mărime medie conţine 180-186 mg de colesterol. Prin urmare, fiecare om poate consuma zilnic câte un ou, dacă în ziua respectivă meniul nu a inclus şi alte alimente cu grăsimi saturate. Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci câte un ou în fiecare zi?

1. Creierul se află sub protecția colinei

Lipidele care asigură comunicarea normală între celulele creierului sunt compuse din colină. S-a demonstrat clinic că această vitamina este cel mai important material de construcție al creierului. Deficitul de colină are ca efect slăbirea memoriei.

2. Vederea este protejată datorită luteinei

Luteina este un antioxidant responsabil pentru acuitatea vizuală.

3. Vitamina D ajută la absorbția calciului

Daca îi oferi unei persoane să aleagă între a înghiți o lingură de ulei de pește sau să mănânce un ou fiert, majoritatea îl va prefera pe ultimul. Mai ales când vor afla că ambele conțin aceeași cantitate de vitamina D. Oul este unul dintre cele mai bogate alimente în vitamina D și ajută la absorbția calciului din alimente.

4. Complexul de vitamina B protejează pielea, părul și ficatul

Biotina, vitamina B12 și proteinele contribuie la întărirea sănătății părului și a pielii. De asemenea, acestea ajută la eliminarea toxinelor din ficat.

5. Se reduce riscul de boli cardiovasculare

În ciuda faptului care se credea până acum, noi cercetări au demonstrat că grasimea din ouă nu este periculoasă pentru sănătate. Dimpotrivă, aceasta reduce sinteza colesterolului de către ficat. Mai mult, oul conține omega 3, care scade nivelul trigliceridelor, ceea ce înseamnă reducerea riscului de afecâiuni cardiovasculare.

6. Scazi în greutate

Oamenii de știință americani au ajuns la concluzia că o dietă săracă în grăsimi combinată cu un mic dejun pe bază de ouă te ajută să scazi de doua ori mai rapid în greutate. Un asemenea mic dejuns îți ține de foame pentru multă vreme ceea ce scade numărul de calorii consumate de-a lungul unei zile.cv

7. Scade riscul de cancer

Colina, care este necesară creierului, reduce și riscul de cancer. Potrivit unui studiu, femeile a căror dietă din adolescență includea ouăle, prezentau un risc cu 18% mai scăzut de a se confrunta cu cancer la sân.

8. Sporește fertilitatea

Vitaminele B sunt implicate și în formarea de hormoni sexuali. Vitamina B9 se mai numește și acid folic. Cu ajutorul acesteia se formează globulele roșii și tubul neural al fătului, iar riscul de retard mental al bebelusului este redus. Tocmai de aceea vitamina B9 este necesară și pentru femeile care vor să rămână însărcinate.

9. Încetinește procesul de îmbătrânire

Este concluzia la care au ajuns oamenii de știință olandezi. 87% dintre femeile cu vârsta între 35 și 40 de ani au scăpat de petele de bătrânețe, iar pielea li s-a tonifiat ca urmare a consumului zilnic de ouă. În cazul bărbaților, ridurile din jurul ochilor s-au estompat vizibil.

sursa

Moldovenii, îndemnați să fie precauți de sărbători, pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare

În perioada sărbătorilor de Paște, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii despre riscul comercializării produselor alimentare neconforme, în locuri neautorizate (străzi, portbagajele mașinilor etc.).

ANSA recomandă oamenilor să fie vigilenți, să ceară de la operatorii economici și vânzătorii de produse alimentare certificate care confirmă calitatea, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate al produselor.

Consumatorii sunt în drept să solicite actele de conformitate și să verifice minuțios produsele achiziționate, întru evitarea toxiinfecțiilor alimentare:

  • aspectul exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
  • produsele preambalate, cu  ambalajele deteriorate și care prezintă suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate!
  • mențiunile făcute pe eticheta produsului trebuie să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Atenție la termenul de valabilitate!
  • în unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate, se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
  • produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;
  • carnea trebuie să fie elastică, de o culoare roz pal spre roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu aibă suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar!
  • la procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.

ATENȚIE! Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se realizează numai în locurile separate sau împreună cu produsele preambalate. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM:  xx.yy.zz (ziua, luna și anul). Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimente care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalat (la lingură), deoarece acestea pot fi cu alte destinații – tipografică sau textilă – şi poate prezenta pericol pentru sănătate.

Ouăle vopsite trebuie păstrate la frigider, maximum șapte zile!

REȚINEȚI! Comercianții care vând produse în locuri neautorizate nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Aceștia nu pot elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul unui produs neconform.

Totodată, ANSA recomandă cetățenilor să consume alimente moderat, fără a face risipă. Fiecare om are un rol important în reducerea risipei alimentare prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor. Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos!

Intoxicația la un restaurant din Capitală continuă cu noi victime

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Nicoleta Nucă a lansat piesa „Alt Tu”, inspirată din viața ei
Articolul anterior
Poze de la cumetria fiului Marianei Mihăilă
Articolul următor